Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Az MLSZ meghozta a lehető legrosszabb döntést

2020/05/04. - írta: pörgeszurkol

Meglepődött ezen valaki?

Már hétfőn megszületett a magyar foci folytatását érintő döntés a szövetség részéről: az NB I. és a Magyar Kupa folytatódik (május 23-án a kupa, 27-én a bajnokság), minden más bajnokságnak a jelenlegi állásnál vége.

Ennél rosszabb döntés nem is lehetett volna.

Láthatóan nem akartak igazságos döntést hozni, de arra kevés a magyarázat, hogy az NB I. miért folytatódik, és az NB II. miért nem? Ugyanúgy mehetne szerda-szombat ritmusban a másodosztály is, hiszen profi osztályról van szó, semmi akadálya nem lenne.

mlsz.jpg

Az NB III. folytatását illetően annyiban érthetőbb a döntés, hogy ott a folytatás nem lett volna egyszerű, de inkább törölték volna a szezont, vagy hoztak volna egysége döntést! Az alsóbb szinteken nagyjából érthető a döntés, csak éppen nem gondoltak mindenre, nem dönt osztályozó vagy rájátszás egy igazságosabb befejezésről, egyszerűen vége a szezonnak.

Nézzük, mi történt a gyakorlatban!

Az NB I. folytatódik, lemegy rendben, zárt kapuk előtt. Nem kell számolgatni, a pályán dől el a bajnoki cím, a nemzetközi kupaindulás és a kiesés is.

Az NB II-ben meghúzták a vonalat a jelenlegi állásnál. A Balmazújváros kizárása miatt a mezőny egy része 26, a másik része 27 meccset játszott. Bajnok az MTK 59 ponttal (27 meccsből), a Budafok 54 ponttal második (27 meccs) és szintén feljutó. A Vasas 27 meccs alatt 47 pontot gyűjtött és harmadik lett, míg a 12 pontos Vác mellett a Tiszakécske esik ki úgy, hogy négy pont választotta el a bennmaradástól (27 meccs, 26 pont), és öt pont a 26 meccs alatt 31 pontot gyűjtő Szolnoktól.

Az első komolyabb konfliktus itt meg is van, hiszen a Vasas-szurkolók szerint csapatuk feljutna a Budafok előtt, vagy minimum lenne erre esélye. Igazából ha szimpátia alapján nézem, akkor örülök a Budafok feljutásának, de sokkal tisztább lenne, ha ezt egy végigjátszott bajnokság végén érné el a Budafok, és nem így. Persze ők nem tehetnek a döntésről, és őszintén szólva az egész mizéria egyetlen pozitívuma számomra, hogy jövőre 21 év után lesz NB I-es budai csapat.

Szintén örülök a Haladás bennmaradásának, de azért elég vitathatóan korrekt a döntés, hiszen félidőben a Haladás simán kieső volt, a Tiszakécske pedig a közelében sem volt, és végül ez lett belőle. Korrektebb lenne a szezon törlése, az legalább mindenkinek rossz lenne, nem csak egyes kluboknak.

Az NB III-ról nem tudok érzelmek nélkül írni. Eleve nem életem legjózanabb írása ez, de egész egyszerűen felháborítónak, kiábrándítónak és végtelenül szomorúnak tartom, hogy a Kerület egy pont hátrány miatt nem jut fel. Persze, a szünetben négy pont volt a lemaradás, az Érd a szezon nagyobb részében vezette a tabellát, de biztos vagyok benne, hogy ha végig megy a bajnokság, akkor a Kerület jut fel. Más kérdés, hogy az Érd állítólag be sem adta a licenckérelmet a másodosztályra, amíg nincs konkrétum, addig ebbe nem mennék bele.

Bár szurkolói szemmel nem érint, keleten még igazságtalanabb döntés született: a Füzesgyarmat sokáig vezette a tabellát, most a DEAC áll az élen a jobb gólkülönbségének köszönhetően. Így a debreceniek jutnak fel úgy, hogy 11 forduló volt még hátra. Nem tőlük sajnálom az NB II-es lehetőséget, de ez egész egyszerűen elképesztő megoldás.

Középen legalább nagyjából tiszta sor a Pécs feljutása. Igaz, ha az Érd tényleg nem akar feljutni, akkor jó kérdés, hogy egy másik csoportban 44 pontot gyűjtő Szentlőrinc, vagy a feljutást nem vállaló csoportjában 41 pontot gyűjtő Kerület jutna fel. Esetleg dönthetne egy osztályozó, bár az MLSZ látványos fél minden rájátszástól és osztályozótól, a megyeiből való feljutáson kívül nem is alkalmazzák sehol. Pedig mennyire jó megoldás lenne, de ez megint egy másik cikk témája...

További kérdéseket vet fel az a tény, hogy az NB III-ba nevezhetnek az onnan nem kiesőkön kívül a megyei bajnokságok éllovasai és az NB I-es klubok második csapatai. Ez vajon egy újabb bővítést vetít előre, vagy az MLSZ klubok becsődölésére számít? S mi van az NB III-ból kieső második csapatokkal? Három ilyen is van: DVTK II, DVSC II és Fehérvár II...

Említés szintjén mindenképpen ki kell térni még a megyei osztályokban arra, hogy Győr-Moson-Sopron megyéből úgy juthat fel az FC Sopron, hogy hét góllal (góllal, nem ponttal!) előzi meg az azonos pontszámmal álló Csornát, 11 fordulóval a bajnokság vége előtt. Félreértés ne essék, nem sajnálnám, ha osztályozón (ha egyáltalán az lesz, erről nem szól a fáma) a Sopron kivívja az NB III-as indulás jogát, kell oda egy harmadosztályú csapat, de semmivel nem érdemlik meg jobban, mint a Csorna, a bajnokság pedig közel sem ért véget, még egymással is játszana a két csapat, sőt, konkrétan az a meccs következne a bajnokságban. Ősszel 0–0 lett a két csapat meccse, tehát elég nehéz azt mondani, hogy az FC Sopron megérdemli a feljutást...

Ez csak egy példa a húsz megyei (és budapesti) bajnokságból, Budapesten a BVSC és a Csepel áll egyformán, de ott a Csepel kettővel többet meccset játszott, így kevésbé igazságtalan a helyzet, mint Győr-Moson-Sopronban. Igaz, az MLSZ döntését láthatóan egy cseppet sem érdekelte, hogy mi az igazságos, és mi nem.

Részletesebben most nem fogok belemenni abba, hogy miért teljesen vállalhatatlan és igazságtalan az MLSZ döntése, az előző két posztom részben választ ad erre egyébként is. Nyilván a járvány egy kiszámíthatatlan helyzet volt, mondhatjuk, hogy vis maior, de ennél csak jobban lehetett volna reagálni. Nem vitatom, hogy nehéz volt az MLSZ helyzete, de az sem lep meg, hogy ebből sikerült a lehető legrosszabb variációt kihozni. Ennél minden, de tényleg minden jobb lett volna, az is, ha egységesen mindent lefújnak.

Szurkolóként amúgy simán járhatok a lehető legrosszabbul: a Kerület nem jut fel, az Újpest meg bőven kieshet még az NB I-ből. Jó kis idény ez!

Ja, és egyébként arra gondolt valaki, hogy az NB I-nél alacsonyabb jegyzett osztályokban márciustól szeptemberig, azaz fél évig játék nélkül maradtak a labdarúgók? Ez tényleg nem zavar senkit az MLSZ-ben? S egyáltalán, hogy maradjanak így anyagilag talpon a klubok? Jó, utóbbi kérdésre válasz az állami támogatás, de ez akkor sem érthető és elfogadható döntés.

Ennél rosszabb döntést nem hozhatott volna az MLSZ...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr9515660568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2020.05.05. 06:53:15

Borsodban az egy meccsel kevesebbet játszó Cigándnak 3 pont a hátránya.Ráadásul pont a vírus miatt alakult ki meccskülönbség.A Kerület feljutása miatt nagyon nem kell aggódnod.Érden nagyon elzárták a versenysport pènzcsapot.A Szentlőrinc meg notórius nem feljutó :) Amiket említettél azon kívül van egy igazi gyöngyszem,méghozzá a női bajnokság.Bajnok nincs,de a BL-ért van rájátszás.Namost itt amúgyis mindig döntő van.Érthetetlen,hogy ez a rájátszás (ahol még a harmadik is részt vesz) miért nem megy egyben a bajnoki érmekért.
süti beállítások módosítása