Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Lelátóján az őszi szél, rég múlt dicsőségről beszél

2021/10/10. - írta: pörgeszurkol

A Balaton keleti medencéjének az egyik legfontosabb és legnagyobb múlttal rendelkező pályáján jártam a hétvégén, avagy végre kijutottam a fűzfői stadionba.

A Balaton környékén egyértelműen a Siófok számít a legismertebb és legjobb csapatnak, ez nem kérdés. Ha viszont második legfontosabb klubot keressük, akkor már nehezebb a dolgunk: jelenleg a Balatonfüred a második legmagasabban jegyzett klub, a nyugati végekről a Hévíz is járt magasabb szinten, de talán mindkettőnél izgalmasabb a FAK, azaz a Fűzfői AK. A balatonfűzfői csapat nem a jelene miatt tartozik ehhez a felsoroláshoz, hiszen évek óta a negyedosztályban senyved, a Veszprém megye I-ben, de a rendszerváltás utáni években még lejjebb is járt. Nem túl meglepő módon Balatonfűzfő ipari jelentőségével párhuzamosan ívelt felfelé vagy éppen lefelé a Fűzfői AK csillaga: az 1928-ban alapított klub az ötvenes évek elején járt a másodosztályban is, majd a harmad- és negyedosztály jutott számára a hatvan évek végéig. Utána stabilan a második vagy a harmadik vonal szereplője volt a klub egészen a 80-as évek második feléig, 1992 óta viszont nem járt profi ligában a FAK.

100_0564.JPG

A rendszerváltás után pár évvel előbb az ötödosztályig zuhant a csapat, majd a 2000-es évek elején a megszűnés szélén táncolt, nem is tudott elindulni minden évben. 2006 és 2011 között a megye kettőben, azóta pedig stabilan a megye egyben szerepel a klub, néha még a dobogó is összejön nekik.

Tavaly a hatodik helyen végzett a Fűzfői AK (melynek Fűzfői Lombik és Szikra is volt a neve, legnagyobb sikerei idején pedig NIKE FAK néven futott), szombati ellenfele, a Csetény a 15. helyen végzett, de így is a klub legszebb éveit éli: a Csetény 2006 óta szerepel a Veszprém megyei első osztályban, korábban összesen nem töltött ennyi időt a negyedosztályban, inkább a megye kettő é a megye három volt a bakonyiak világa. Igaz, az ötvenes évek óta mindig elindult valahol a csapat, tehát stabil megyei klubról beszélünk.

100_0582.JPG

A Veszprém megyei első osztály 8. fordulójára a FAK a 8., a Csetény a 13. helyen fordult rá. Azon némileg meglepődtem, hogy a Fűzfő az előző fordulóban 9–0-ra kikapott a listavezető Úrkúttól, általában ennél azért jobb szokott lenni a csapat, és idén is a még hibátlan Tihanytól például csak 2–1-re kapott ki. A Csetény mindössze kétszer nyert, a tökutolsó Herend és az utolsó előtti Gyulafirátót ellen jött össze a siker, ez abszolút papírforma, és ez alapján a kieséstől idén sem kell tartania a csapatnak. Pár nagyobb veréstől viszont igen, például a szombati meccs is keményen indult számukra.

Szerencsémre éppen kiértem a kezdésre, és még be sem teltem a sporttelep látványával, mikor tizenegyest kapott a FAK. Az értékesített büntető után két perccel, a negyedik percben már 2–0 volt az állás, és még csak ekkor mentem át a lelátóra a domboldalról.

100_0586.JPG

100_0562.JPG

Az egész balatonfűzfői sporttelepről süt, hogy amikor épült, még egészen más világ volt. A lelátó így ránézésre simán alkalmas több ezer néző fogadására, de körben még több állóhely van (közben csekkoltam, most 4000 fő a hivatalos kapacitás, ebből 2500 ülőhely, de a nézőcsúcs 4500 néző a Pécs ellen a hetvenes évekből). Emellett műfüves pályák, teniszpályák is bőven akadnak a sporttelepen, amint kicsiben úgy kell elképzelni, mint a csepeli komplexumot: mementó egy világból, amikor még ezrével jártak ki ezeken a helyeken a sporteseményekre, és amikor pezsgő ipari élet volt ezeken a környékeken.

Balatonfűzfő persze földrajzi helyzetéből adódóan nem került annyira padlóra a rendszerváltást követő vadkapitalizmus éveiben, mint mondjuk Ózd vagy akár Oroszlány. Ott a Balaton, meg azért ipar is maradt a városban, nincs minden lerohadva, de lépten-nyomon belebotlik az ember abba, hogy mennyivel nagyobb ipar lehetett itt pár évtizede. Bezárt boltok, a mai forgalomhoz képest gigantikus buszállomás, a mai nézőszámhoz mérten gigantikus lelátó.

100_0568.JPG

Nagyjából 50 ember volt kint, ennek jelentősebb része álldogált. Háttérben a pálya mögött a Máma-tető, és az élelmesebbek ezen a képen is kiszúrhatják a Balatont.

Az első pár perc után kicsit visszább esett a fűzfői csapat lelkesedése, ezt néhány vérmesebb hazai szurkoló nehezményezte is, és a megnyugtató előny ellenére kritizálták is a csapatot a "hajrá, FAK!" és "csak Fűzfő, csak Fűzfő, csak a Fűzfő ééé-ááálééé" biztatások között. Sőt, a nagyjából öt emberből álló vendégszurkolók is vérszemet kaptak, húsz perc után több olyan bekiabálást is elengedtek, miszerint a Fűzfő alig megy át a térfélen vagy elfáradt. Ezek mellett persze többször is felhangzott a "hajrá, Csetény!, illetve néha "Csétényt" mondott egy bácsi, ami körülöttem senki nem tudott mire venni, én sem.

100_0571.JPG

Csetényiek.

100_0566.JPG

A labda ugyan nem látszik, de a kapus a rossz irányba vetődik.

Hát, az egyik óbégatást nagyon rosszul időzítették a vendégek: "menjetek már előre, át sem tud jönni a térfélen a Fűzfő!" - hangzott el, rá talán egy percre szerezte a harmadik gólját a hazai csapat.

A szünetig nem módosult az állás, ellenben egyszer - számomra - teljesen érthetetlen módon Disztl Péter kezdte el éltetni egy-két hazai szurkoló. Ekkor vettem észre, hogy tényleg a Videoton egykori legendás kapusa támasztotta a kerítést farmerkabátban két rendező kishölgy társaságában.

100_0593.JPG

Egy legenda is megtekintette a meccset.

A félidőben kimentem a közeli dohányboltba egy sörért - büfé nem volt, de beugró sem, azt vitt be magával az ember, amit akart, konkrétan a lelátó széléig tekertem a biciklivel is.

100_0574.JPG

Visszatérve a lelátóra már kezdett kicsit csípni a szél, ráadásul az első 15-20 percben a játék sem volt valami érdekes. Szórakoztató volt, ahogy a csetényi szurkolók kezdtek megposszani: "nem igaz, hogy nem tudjuk kivinni onnan azt a kurva labdát", és hasonló megjegyzések hangzottak el, de éppen a hazaiak sem voltak elégedettek, hiába vezetett 3–0-ra a csapatok, osztották a játékosokat egy-egy hiba után.

Aztán kinyílt a gólcsap.

Az utolsó félóra gólparádéba csapott át, ráadásul néha már bohózatba illett a csetényi védelem alakítása: a hatodik hazai gól úgy született, hogy egy védő vaktában előre akarta rúgni a labdát, de ebből akkora gyertya lett, hogy az jó volt indításnak is, ráadásul a csatár hagyta leesni a labdát, majd átfejelte azt a kapus felett - megalázó. Persze néha a fűzfőiek is alakítottak, több olyan ziccer maradt ki, amikor egyedül vitte valaki a kapusra a labdát, egy ízben úgy maradt ki a helyzet, hogy a csatár a kapuson is átjutott, de túl könnyelmű volt, kisodródott, beérte egy védő.

100_0570.JPG

A gála közben kiderült, hogy nem feledékeny a hazai publikum, többször emlékeztették szegény csetényi bácsit a 25. perc körüli beszólására, mely szerint át sem megy a térfélen a Fűzfő. Még egy-két szurkolói dal is elhangzott, ez is mutatta, hogy itt komoly élet lehetett harminc-negyven éve.

Az utolsó percekben már többen azzal biztatták a FAK-ot, hogy legalább kilencet lőjenek, ezzel kiegyenlítve az egy héttel korábbi brutális verést. Ez sikerült, 9–0 lett a vége, teljesen szétesett az utolsó percekre a Csetény. Érdekesség, hogy a vendégek csak egyszer cseréltek (azt is 15. percben), de sokkal többet nem tudtak volna, még egy mezőnyjátékos és egy kapus ült a kispadon. A hiányzók között volt például Haman Sadjo is, aki idén igazolt Úrkútról Cseténybe, de sajnos megint lemaradtam róla.

100_0594.JPG

Csak kilencesek és nullák. Meg egy spori.

Az októberi napsütés utolsó sugaraiban el is indultam haza a szebb napokat megélt sporttelepről, boldogan, mert végre kipipálhattam ezt a stadiont is. Ezzel a Balaton keleti medencéjében már csak Csopakon és Zamárdiban kellene meccsre mennem (tágabban értelmezve a tájegységet a nem vízparti Balatonszabadi és Balatonszőlős is kell, illetve Siófokon a második számú csapat, a Balatoni Vasas nem volt meg), hogy teljes legyen a Grand Slam Szántódtól Tihanyig.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr1516716568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása