Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

A pályán nemes küzdelem, az utcán valami más zajlott Dorogon

2022/02/07. - írta: pörgeszurkol

Újabb értékes pontot szerzett a Kerület, igaz, a következő meccs fogja igazán beárazni a 2022-ben eddig szerzett két pontot. Ez a forduló viszont sajnos nem a pályán látottakról marad emlékezetes.

Dorogra látogatott a III. kerületi TVE az NB II. 22. fordulójában. Ősszel (azaz még nyáron) nagy szerencsével tudott nyerni a Dorog Óbudán, a Kerület akkor még nulla ponttal állt, az első óbudai gól azon a meccsen született meg a szezonban. Azóta a Dorog középcsapat lett, képesek megfogni bárkit, de az sem olyan nagy meglepetés, hogy az első 2022-es bajnokin a kiesés elől menekülő Békéscsaba ellen beleszaladtak a késbe. A tabella szerint persze sima hazait lehetett várni a Dorog–Kerületen, de kíváncsi vagyok, ki mert erre fogadni - én például X2-t vártam, az végülis bejött, remélem a Faház Sörözőben megfogadták a tanácsom,

100_1636.JPG

Meglepően sok, nso-s túlzással közel száz (olyan 70-80) óbudai szurkoló jött össze a vendégben, ennek a negyede, körülbelül húsz ember ment egy vonattal - előtte Aquincumnál az említett Faházban alapoztunk, ahol többek között Rizmájer is volt csapon.

Dorogon a szokásosnak mondható ezres volt a beugró, ezért cserébe megnézhettük, hogyan újították fel a stadiont: elkészült a világítás, új rötyölde épült, a büfé bódéját pedig lefestették. Maga a lelátó maradt ugyanaz, ami volt három éve is a kupában - igazi oldschool stadion, szeretem.

100_1629.JPG

100_1634.JPG

Jó hangulatban kezdődött a meccs, bár sokkal nagyobb potenciál volt a vendégben: a létszámhoz képest kevesen szurkoltunk, és nem is igazán egységesen, így a két kerítéssel mellettünk álló dorogi szektor hangosabb volt, jobban szólt. Ennek ellenére az első percekben biztató képet mutatott a játék, aztán persze a félidő közepén a Dorog szerzett vezetést - a gólt nem láttam, éppen azt tárgyaltuk, hogy milyen sört kérek a büféből. Amúgy Krušovicét ittam 550-ért, bár ez csak dobozos kiszerelésben volt kapható, a magyar stadionokban ez így is egy korrekt dolog. Amúgy az az Oldal szerezte a gólt, aki már a második percben megsérült, és percekig ápolták is.

100_1627.JPG

Az első félidő második felében gyengén muzsikált a Kerület, szerencsére a Dorog nem szerzett újabb gólt, így azért lehetett bizakodni, mert éppenséggel a hazaiak sem gáláztak.

A második játékrészre feljavult a Kerület, ennek ellenére kicsit a semmiből jött az egyenlítés - csak azt láttam, hogy balról érkező labda után valaki a hálóba fejelt és 1–1-re módosult az állás - a hangosbemondó tévesen Rabatint adta meg gólszerzőként, de Sili Luka köszönt be az 57. percben - egyébként Raba beadásából.

Az utolsó fél óra egyértelmű óbudai fölényt hozott, több helyzetet is kialakított a csapat, de a dorogi kapus védéseivel maradt az 1–1-es állás a végéig. Nem rossz eredmény ez, azért a Szeged és a Dorog ellen is pontot szerezni szép munka, ugyanakkor ez a két iksz akkor lesz igazán értékes, ha a következő fordulóban sikerül megverni a Tiszakécskét - akkor egy időre fellélegezhet a Kerület, de ha nem sikerül nyerni, akkor továbbra is hétről hétre fog élni a csapat.

100_1628.JPG

Ideális esetben itt véget érne a poszt, de sajnos - ahogy a cím második fele is mutatja - még másról is kell írnom. Az talán ismert, hogy a Dorog és a Kerület szurkolóinak viszonya nem a legjobb, bár ez igazából pár emberre vonatkozik - én például a meccs után a vonat felé sétálva pár Kerület-szurkoló társaságában két dorogival értekeztem arról, hogy igazságos döntetlen született, de a végén a dorogi kapus is kellett ahhoz, hogy ne nyerjünk. Alig, hogy ezt a gondolatmenetet végig vittük, azt láttam, hogy az aluljáró előtt verekedés zajlik. Mire felfogtam, mi történik, a rendőrök már szétválasztották a feleket. Mint kiderült, az aluljáróból, lesből támadt pár hazai ultra az elsőként odaérő óbudaiakra. A létszám nagyjából egyenlő volt, ugyanis akik látták közülünk, hogy mi történik, azonnal segítettek a többieknek. A rendőrök hamar megérkeztek, de két sálat így is elvittek a dorogiak - lesből támadva, a rendőrök elől elfutva.

A komolyabb balhét megelőzték a rendőrök, bár mindkét oldalon folyt vér, a mentőknek nem volt dolga. Én ugyan nem vagyok igazi ultra, ám attól még tudom, hogy a sérelmek rendezésének nem ez a módja. Eleve milyen sérelmek? A mostani meccsen közel voltam a kerítéshez, a legnagyobb "felkérdezés" a vendégszektorból kimerült egy-két vitatott szituációnál átkiabált (amúgy felesleges) "mi van? mi van?" szintű beszólásban pár részegebb sráctól, de a józanabbak azonnal lehűtötték őket - főleg akkor, amikor egy-két ember odament a szektor kerítéséhez kiabálni, amire tényleg nem volt szükség. De mocskolódás egyáltalán nem volt.

Ha ezen megsértődtek a dorogi ultrák, ám legyen, de akkor legyen bennük annyi, hogy felállnak a stadion melletti utcában (vagy akár a vasútállomás melletti aluljáróban), és szemtől szembe elintézik a dolgot. Mivel nem vagyok az erőszakkultusz híve, ez sem tetszett volna, de legalább korrekt megoldás, végülis akinek nagy a szája, az utána álljon bele a bunyóba is, oké. De lesből támadni, aztán elfutni? Hadd ne mondjam, milyen megoldás ez.

dorog.jpg

Mivel hátul jöttem - ugye ki kellett posztolni a fácséra az eredményt -, nekem egy kis kellemetlenségnél több gondom nem lett, a hangulatomat és a hazautat rontották csak el. Voltak viszont óbudai szurkolók, akik még órákat maradtak Dorogon jegyzőkönyvet felvenni, arról nem beszélve, hogy kisebb sérüléseket is összeszedtek - utóbbit remélem pár dorogi is. Semmi szükség nem volt erre, komoly előzménye sem volt az eseményeknek, de ezt nem fogjuk elfelejteni. Kár érte, mert amúgy a várost, a lelátót és a normális dorogiakat én még mindig nem utáltam meg, hiába tettek ezért páran.

Tényleg nem tudom, mi vezetett idáig, de most már biztos, hogy van a Kerületnek főellensége az NB II-ben. Nem hiányzott. Persze a lényeg továbbra is az, hogy egyrészt 70-80 fő utazott el egy vidéki bajnokira, másrészt négy meccs óta veretlen a csapat. Egy helyet ugyan megint visszaesett a Kerület a tabellán, de ami sokkal fontosabb, hogy pontszámban egy kicsit messzebb került a kiesőhely. Nem mondom, hogy sorsdöntő lesz a Tiszakécske elleni meccs, de minimum vízválasztó: egy győzelem nyugalmat hozhat, egy vereség viszont ismét visszalökne a közvetlen veszélyzónába, és az utolsó hely közelébe is. A döntetlen sem lenne jó, az "csak" fenntartaná a jelenlegi állapotot.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr1817244768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2022.02.07. 12:46:43

Köszi a fasza beszámolót, Pörge! "Szétadom"

Eléggé elszomorít ez a dorogi jelenség, nem is igazán értem. A 90-es évek végén jártunk ott még a régi Klannal, és talán sehol nem fogadtak minket akkora barátsággal, mint ott: igaz, azok a biztonságiak voltak: "gyerekek, lehet kiabálni, zászlót lengetni" - még a füstölésünkre se szólt be senki.

Erre legutóbb az óbudai kupameccsen óbudai szopatásról meg "szurkolói nincsenek"-ről énekelgettek elég sokan (egy busznyi szurkoló). Nem beszélve, hogy ott is volt valami egerészés tudtommal (többen az egyre).

Tegnap óta az indítékon gondolkozom, és nem tudok másra gondolni, mint hogy kerestek egy létszámban magukhoz illő tábort, akin lehet gyakorolni, Pál utcai fiúsat játszani. Gondolom, hogy nem a diósgyőrieknek, szegedieknek vagy a vasasosoknak fognak nekirontani.

Vagy (és) esetleg az ETO-szimpátiánk emléke maradhatott még meg bennük, fasz tudja.

Érdekességképpen hozzátenném, hogy a 90-es években szinte mindenhol meg akartak verni bennünket vidéken - azt hittem, ezek az idők már elmúltak. Vicces, hogy a budapesti nagy táborok sose bántottak minket (egyéni villongásokat leszámítva), sőt, nagyrészt szimpatizáltak velünk mindig is.

Most eléggé elszomorodtunk sokan a régiek közül is.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2022.02.19. 14:51:23

Amikor anno egy a BKVnál buszsofőrként dolgozó TVE szurkoló sofőrt jelentett fel egy öregasszony, mert az illető a "metszettfaszú barátom" kifejezést használva még a barátaival szemben is zsidózott, akkor bizony nem kevés keresetlen szó hangzott el a TVE-vel kapcsolatban.

Itt sem titkoltam: Engem a labdarúgás kevésbé érdekel, van, amit kevésbé elfogultan nézek, van, amit meg sehogy. Értem én azt, hogy a világon sok helyen a labdarúgás jelent kitörési lehetőséget a szegény de tehetséges srácoknak, de azt is értem, hogy ez a brazil model nem működik például az óbudai panelek árnyékában. A focira költött pénz egy része eléri azt, hogy többen focizzanak, kevesebben betegedjenek bele a mozgásszegény életmódba, de a megtérülést rontja, hogy a pálya és az EA éppen aktuális FIFA játéka is versenyez egymással. Az utóbbi közben könnyebb sörözni, a felszerelés olcsóbb... És party játékként minden gólra lehet inni egy pohárral az adómentesen főtt pálinkából.

De akkor is eszembe jutott egy történet egy másik, jóval nagyobb csapatról. A Ferencvárosról. A Fradi pedig egy olyan fogalom, amivel az is találkozott, akit a bőrlabda hidegen hagy, mert a szocializmus idején ellenszélben helyt álltak. Akkor bizony a sasszív mellett volt egy nagyobb zöld-fehér család. Zavart az ottani zsidózás... Egészen addig tűnt a dolog egyértelműen kirekesztőnek, míg pár srác nem közölte: "Te nem zsidó vagy, hanem fradista"...

S éppen azokat a szempontokat emlegették a zsidózás okaként, amiket a "metszettfaszú barátom" kifejezést szorgosan koptató TVE fan buszsofőr.

De ekkor hallottam azt, hogy miért van balhé az Üllői úton... Kb. ugyanez lesz az oka a dorogi balhénak.

Akinek a meccs csak ürügy a balhéra, az minden meccsre kimegy. De a többiek lehet, hogy otthon maradnak. Akár a csapat játéka, eredményei miatt, akár azért, mert a körülmények olyanok, akár azért, mert lesz olyan, akinek önmagában nem elég a foci akkor sem, ha az a jó. De, amikor jó a meccs, jó buli kinn lenni, a tömeg viszi magával a balhés kisebbséget. Amikor kevesen vannak kinn, akkor a balhés kisebbség könnyen viszi magával az elenyésző létszámban lévő maradékot.

Gyanítható, hogy a Dorog - TVE meccsen nem a BL főtáblára jutásért döntenek. És az is, hogy nem sokat tettek azért, hogy akiknek szimpatikus az egyik csapat, de nem elég csak a foci, hogy kimenjenek azok is jól érezzék magukat. A Superbowl kapcsán nem ciki azt mondani, hogy nem elég a meccs, kell a halftime show... Oda kell vinni a családokat, nem baj az, ha ilyenkor egész napos program van a családoknak, több embert hoz oda...

Itthon, ha nem elég a foci, akkor a meccs környékén a gyengébbet szétverő seggfejek gyávasága a maradék program. Így kevesebben is járnak meccsre, nem is lesz jó utánpótlás, kevés a pénz is, s a problémákért egyre dühösebbek a meccsre balhé miatt kijáró kevesek...

És ahogy akkor sem véletlen volt, az öregasszonytól a feljelentés, úgy az se lenne meglepő, ha a TVE szurkolói közül most is tennének pár olyan kijelentést néhányan amiből később konfliktus lehet.
süti beállítások módosítása