Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Kiesési matek a BLSZ I-ben

2022/05/18. - írta: pörgeszurkol

A Gázgyár–Testvériség meccs bepótlásával kiegyenesedett a tabella, két forduló van még hátra a BLSZ I-ből, nézzük, hogyan maradhat bent az ASR Gázgyár!

Kedden pótolták a 16. fordulóból elhalasztott Gázgyár–Testvériség meccset a BLSZ I-ben. A Gáznak nagyon kellett volna a győzelem a bennmaradáshoz - tavasszal ugyan kifejezetten masszív az óbudai együttes, az előző nyolc fordulóban veretlen is maradt a Gázgyár, ugyanakkor ebből a nyolcból hat mérkőzés döntetlen volt, szóval a pontokat nem sikerült kellő mértékben gyűjteni.

gazgyar-tesi.jpg

Előbb jöjjön egy kis rövid beszámoló, aztán a kiesési matek!

Munka után biciklivel mentem ki a meccsre két eső között: jól sikerült az időzítés, bár a Gázgyár csodálatos indulójáról megint lemaradtam, de a kezdősípszóra kiértem, és az esőt is elkerültem. Nagyjából a huszadik percben szakadt le az ég, vicces látvány volt, ahogy a lelátóról menekültek be az emberek a büfé teraszára - ahol amúgy is néztem a meccset pár ismerős társaságában.

Látszott, hogy melyik csapatnak van nagyobb szüksége a három pontra, a Gázgyár minden labdáért küzdött, több támadást vezetett, egy-két alkalommal komolyan is veszélyeztette az Auchan felőli kaput, sőt, egy lesgólig is eljutott, de a szünetig nem született érvényes találat - az eső viszont elállt.

gazgyar-tesi3.jpg

gazgyar-tesi2.jpg

A fordulás után is folyamatosan ment előre a Gáz, de néha már túlságosan is nagy lelkesedéssel, ezért a Testvériség több veszélyes kontrát is vezetett, és bizony be is találhatott volna. Azért ebben a játékrészben is a Gázgyárnak volt több helyzete, sőt, egy-két ziccert is sikerült kialakítani, de csak nem jött össze a gól - szerencsére a Tesinek sem, így legalább egy pontot bezsebelt a Gáz - pedig három ponttal már jól lakhattak volna, ahogy valaki azt megjegyezte.

S hogy mire elég ez az egy pont?

A blaszegy esetében az sem egyértelmű, mennyi kieső lesz. Az utolsó MUN búcsúzása biztos, rajtuk kívül 1-3 kiesővel kell számolni: a BLSZ II-ből két csapat jut fel, az NB III-ból az RKSK esik ki ide. Ha a bajnok nem tud feljutni az osztályozón, akkor az plusz egy kieső, illetve ne adj Isten a Vasas akár itt is indíthat második csapatot, de mivel eleve nem hallani ilyen szándékról, ráadásul jogosultak lennének az angyalföldiek az NB III-ban indítani azt a csapatot, talán nem kell félni ettől. Így tehát jobb esetben kettő, rosszabb esetben három kieső a reális.

Vagyis a 101 százalékos, atombiztos bennmaradáshoz a 12. hely kell, de valójában a 13. helyezett is 99,99 százalék, hogy jövőre is BLSZ I-es lesz. A 14. helyen végző csapatnak már tényleg kell izgulnia, az ő sorsa a bajnokon múlik - ha feljut a Pénzügyőr (esetleg a Csepel), akkor minden bizonnyal a 14. hely is elég lesz, ha viszont nem, az is tuti kiesés. A 15. hely biztos búcsú a 16. MUN mellett.

Jelenleg a 11. Pestszentimrének 25 pontja van (a 10. THSE már nem eshet ki), a 12-13-14. helyen egyaránt 24 ponttal áll a Csep-Gól, Ikarus és Gázgyár hármas, a győzelmek száma miatt ebben a sorrendben. A 15. a XII. Kerület-Svábhegy 22 ponttal.

gazgyar-tesi1.jpg

Nem csak a pontszáma miatt lesz a Svábhegy a legnehezebb dolga: a csapat az utolsó két körben előbb a REAC-ot fogadja, utána a Pénzügyőrhöz látogat. Az előző posztban taglaltam, hogy a Pénzügynek meg kell nyernie mindkét meccsét a bajnoki címhez, a REAC pedig még odaérhet a dobogóra. Ezen a két meccsen kellene legalább két pont a Gázgyár előzéséhez a Svábhegynek, de ahhoz, hogy legalább a 13. hely meglegyen, az egyik meccset meg kellene nyernie a csapatnak. Erre azért sok esélyt nem látok, óriási meglepetés lenne a Svábhegy bennmaradása.

A három 24 pontos együttes helyzete már összetettebb. A Csep-Gól sorsa abszolút a saját kezében van, ugyanis a csepeliek előbb az Ikarus, aztán a Gázgyár vendégei lesznek, azaz a két közvetlen riválissal játszanak. Négy ponttal matematikailag biztos lenne a Csep-Gól bennmaradása, de adott esetben ehhez két döntetlen is elég lehet, ha a riválisok a másik meccsükön nem tudnak nyerni. Ugyanakkor a két vereség a 14. helyet eredményezné, de ha csak egy pontot gyűjt a csapat, az sem jelentene életbiztosítást. Több győzelme miatt azonos pontszám esetén az összes riválist (beleértve a PSK-t) előzi a Csep-Gól, ez is sokat érhet.

Az Ikarus a Csep-Gól után az utolsó fordulóban a REAC-hoz látogat. Elvileg egyértelműen a palotaiak az esélyesek, de előfordulhat, hogy számukra már nem lesz tétje a találkozónak, alakulhat úgy a 29. forduló, hogy a REAC harmadik már nem lehet, de az ötödik helyre sem csúszhat vissza. Az Ikarus számára a Csep-Gól elleni találkozó a döntő, ha ott nem sikerül nyerni, nagyot kell játszani az utolsó fordulóban Rákospalotán.

A Gázgyár nagy lehetőséget szalasztott el a keddi döntetlennel, egy győzelem már majdnem tuti bennmaradást ért volna. Így viszont két hazai meccsen a Vízművek és a Csep-Gól ellen kell kivívni a jövő évi negyedosztályú tagságot. A Csep-Gól ellen úgy lép pályára a Gáz, hogy már tudni fogja, milyen eredmény kell az ellenfél megelőzéséhez. Valószínűleg győzelem, de ha előtte sikerül nyerni a Vízművek ellen, akkor az iksz is elég lehet. Hiába veretlen kilenc meccs óta az óbudai csapat, ha ezt a sorozatot csak két döntetlennel sikerül tizenegyre nyújtani, akkor nagyon necces lesz a vége - de akár az is elég lehet a 13. helyhez. Ha marad a 14. a Gáz, akkor nagyon kell majd szurkolni a bajnoknak az osztályozón, vagy esetleg pont azért, hogy a feltöltési szabályok miatt osztályozózni se kelljen. A Svábhegy teljesen tuti megelőzéséhez legalább egy pont azért kellene, de inkább kettő.

A Pestszentimre ugyan 25 pontos, egyáltalán nincs könnyű helyzetben. A fentiekből láttuk, hogy a riválisok közül egy egészen biztosan, de akár kettő-három is szerezni fog még legalább egy pontot, amivel máris megelőzik a PSK-t - kivéve a Gázgyár, aki a sok döntetlenje miatt mindenkivel szemben alulmarad azonos pontnál (egyetlen kivétel, ha 27-27 ponttal zárna a Pestszentimre és a Gáz, ahhoz ugyanis két iksz kell a PSK-tól és egy győzelem a Gáztól - ebben az esetben a Gázgyár állna jobban a gólkülönbséggel), ugyanakkor a PSK a Csep-Gól mellett az Ikarus ellen is rosszabb mérleggel áll egyforma pontszám esetében. Az imreiek két igen erős ellenféllel találkoznak még: előbb a tavasszal szárnyaló Budafok II vendégei lesznek, míg az utolsó körben a jelenleg harmadik, igen masszív Unione lesz az ellenfél. Ha ebből a két nehéz meccsből egyet sem sikerül nyerni, akkor könnyen a 14. helyen találhatja magát a PSK (még két döntetlennel is akár), ugyanakkor egy győzelem már elég az üdvösséghez.

Izgalmas hajrá következik a BLSZ I-ben, két fordulóval a vége előtt még nem nagyon lehet megtippelni, hogy kinek kell izgulnia a végén a feltöltés miatt. A MUN mellett én a Svábhegy kiesését is biztosra veszem, azt viszont lehetetlen megjósolni, hogy a 11-14. hely sorsa hogyan alakul. A 14. helyen végző csapatnak biztosan izgulnia kell június elején, de száz százalékban még a 13. sem nyugodhat meg, bár ott azért már elég nagy balszerencse kéne a kieséshez, míg a 11-12. helyen zárók már kezdhetik is a nyaralást május 29-én. Kimenni sajnos már nem lesz módom egyik találkozóra sem, de azért hajrá, Gáz, hajrá Óbuda!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr7317834123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása