Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Focipályák a lóverseny otthonában

2023/01/26. - írta: pörgeszurkol

Pardubice nem a fociról ismert, de azért bőven találni ott érdekességeket groundhopperként is.

Január közepén ugyan minek menne az ember Pardubicébe? Természetesen sörözni, jégkorongot nézni és focipályákat felkutatni! Persze nem ennyire egyértelmű a dolog, igazából szomorú aktualitása volt a látogatásomnak: márciusban bezárják a helyi sörgyárat. A Pardubický Pivovar ugyan nem tartozik a legismertebb cseh sörök közé, de azért ott van az élmezőny mögött: hogy mást ne mondjak, a porterük itthon is kapható volt boltokban és egy-két cseh tematikájú kocsmában. A porter mondjuk megmarad, de Ostravában fogják főzni, azt pedig nem is tudni, hogy a többi márkanevet megtartja-e a Molson Coors, és az alá tartozó Staropramen, ami a főzde tulajdonosa.

Lényeg a lényeg, a baráti társaságomban a porter nagy népszerűségnek örvendett, bár nem ittuk gyakran, de azok az esetek mindig emlékezetesre sikerültek, a másnapok pedig keményre. Sikerült is méltán elbúcsúztatni a sört és a sörgyárat is, de mivel nem vagyok gasztroblogger, térjünk is át inkább a sportra!

pardubice_letna.jpg

Az új stadion, jobbra a háttérben a jégcsarnok - avagy előtérben a Letní stadion, háttérben a Zimní stadion (nyári és téli stadion)

Pardubice esetében nem kérdés az, ami egész Csehországot illetően azért igen: hoki vagy foci? Teljesen egyértelmű a jégkorong szuperioritása, többszörös bajnok a helyi klub - ami amúgy idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, ezt szerte a városban hirdetik-, most is vezeti a cseh ligát, az európai szövetség honlapja szerint a 44. legjobb klub a sportágban. Ehhez képest az FK Pardubice ugyan most a cseh első osztályban szerepel, de nagyon simán utolsó ott. Pedig most készül el a klub új stadionja (az elmúlt másfél évben Prágában, a Doličekben játszotta hazai meccseit a csapat), már az utolsó simításokat végzik az egykori Dukla Pardubice stadionja helyén épült létesítményben - az FK régi stadionja, a Pod Vinici megmarad. Az új stadion befogadóképessége 4600 fő, a szomszédságában található jégcsarnoké 10500 - ez is elég beszédes. 

152_4988.JPG

Még egy városi busz is hirdeti az évfordulót, kiváló szójáték a dizájban a Město, hiszen a sto ugye százat jelent, a město meg várost.

Január lévén természetesen még szünetelnek a labdarúgó-bajnokságok Csehországban is, február első hétvégéjén avatják majd az új stadiont a Slavia ellen. Addig edzőmeccsek vannak, egy ilyet szemeltünk ki szombatra a régi grundon, de előtte péntek este a kelet-cseh hokiderbi sem maradhatott ki: a szinte szomszédos Hradec Králové jégkorongcsapata, a HK Mountfield látogatott Pardubicébe. Az már meccs előtt eldőlt, hogy telt ház lesz, gondolom egyes lezárt szektorok miatt jelentett ez 10194 főt az arénában. Ez volt a második hokimeccs az életemben (az első NHL volt még öt éve), a hangulat egészen zseniális volt, a játékot is tudtam élvezni, de nyilván fogalmam sincs a színvonalról, hiszen nem nézek hokit. Vélhetően nem lehetett rossz, ugyanis míg a Pardubice a 44., a HK Mountfield a 18. legjobb csapat az európai jégkorongszövetség honapja szerint - persze most a Pardubice nyert 4–1-re, ami annyira nem is meglepő, mert a csapat vezeti a bajnokságot. Fociban amúgy egy Valencia–Tottenham feleltethető meg ennek az európai ranglista alapján.

A hokiról még annyit, hogy természetesen szidta egymást a két tábor (például a vendégjátékosok bemutatásakor mindenki megkapta a čurák jelzőt, ami nagyjából faszfejet jelent), de ez nem olyan gyűlölet, amit a focipályák mellett látni néha: a szünetekben a két szurkolótábor tagjai vígan vizeltek együtt az utcán a bokrokra. Ami érdekes volt, hogy bár sört és ételt is lehetett kapni a büfében, a lelátóra nem engedték azt fel. Látva a helyiek próbálkozásait is, könnyen el tudom képzelni, hogy ez csak a derbi miatt volt így. Amúgy 50 koronáért Radegastot adtak, ami kocsmában sok lenne, sporteseményen viszont teljesen jó, itthon sokkal rosszabb sört adnak ennyiért a stadionokban.

pardubice_letna2.jpg

152_4971.JPG

Maradványok a régi, 90 éves stadionból.

Ahogy említettem, a jégcsarnok mellett épül az új stadion, amin már az utolsó simításokat végezték. A létesítmény a Stadion Arnošta Košťála nevet kapja. Néhány darabja megmaradt a régi stadionnak is, amit 1931-ben adtak át, 1968-ig használtak, és 2000-ben bontottak le. Az előd avatásán még maga Masaryk elnök is jelen volt, és akkoriban rendkívül modern épültnek számított. A világháború után Klement Gottwaldról nevezték el, a klubot pedig FK Dukla Pardubicének hívták. Ez a klub 1961-ben megszűnt, de 1968-ban egy másik helyi klub még használta az akkor már nem túl jó állapotnak örvendő stadiont, ami fénykorában 15 ezer néző befogadására volt alkalmas. 

152_4972.JPG

A régi és az új lelátó, azért még látszik, hogy zajlik a munka.

pardubice_letna3.JPG

Előtérben a stadionok, háttérben Kunětická hora vára

A második legérdekesebb futballstadion a városban a Pod Vinici, ezt használta másfél évvel ezelőttig az FK Pardubice, ám a létesítmény nem felelt meg az első osztály követelményeinek (kapacitása ugyanis 2500 fő). A második csapat ma is itt játszik, ahogyan az edzőmeccs is ennek a kettes számú pályájára volt kiírva szombatra. Igen ám, de ahogyan a képeken is látható, közben igen komoly hóesés alakult ki a városban, így egy városszéli műfüvesre vitték a meccset. Emiatt ez a találkozó nekem kimaradt, de a stadiont azért megnéztem - ez sem egy fiatal létesítmény, 1934-ben épült, igaz, előbb 1988-ban, majd 2012-ben is felújították, mai formáját tehát alig tíz éve nyerte el. Ennél egyébként magának a klubnak sem sokkal régebbi a története: három klub egyesüléséből ekkor született meg az FK Pardubice, az elődök az FK Tesla, az FK Junior és az MFK. Érdekesség, hogy korábban a jégkorongcsapat nevében is benne volt a Tesla, a pénteki meccsen is buzdították így a klubot.

pardubice_podvinici2.jpg

pardubice_podvinici.jpg

A Pod Vinici centerpályája a hó alatt, a lelátón látszik, hogy ez sem ma épült.

pardubice_podvinici3.jpg

Sejthető volt, hogy nem lesz itt edzőmeccs aznap.

Az előbb azért tettem hozzá a "futball" előtagot a Pod Vinicihez, ugyanis a városnak van egy még menőbb stadionja, ez egy atlétikai stadion, a Hvězda Pardubice otthona. Az atlétika mellett amerikai focit is űznek ott, de a pálya méretei alapján elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha ne lett volna ott rendes foci is. Persze a felfestésekből és a gyep állapotából sokat nem láttunk a mintegy 10-15 centi hó alatt, de a lelátó így is csodálatos látványt nyújtott, akárcsak a Csepelre emlékeztető egykori főbejárat, ahol a kerítés lyukain át jártak be a gyerekek szánkózni.

pardubice_hvezda2.jpg

Kiváló bejárat - volt valamikor.

pardubice_hvezda.jpg

A fentieken felül több kisebb grund található még a városban, ezeket nyilván nem jártuk be mind, ám egyre még sikerült eljutni, ez a Slovany areál. Ez a pálya egy kiváló kisüzemi sörfőzde, az U Vojtěchů közelében fekszik, de a szintén kiváló nevű Restaurace Galanta sincs túl messze tőle. A sporttelepen van öltöző, eredményjelző és büfé is (ez persze ilyenkor zárva), valamint a megintcsak kiváló elnevezéssel bíró Bonn Gym is ott található. Létezik egyébként egy FK Slovany Pardubice nevű csapat, ami a cseh tizedosztályban (a járási bajnokság negyedik szintjén) vitézkedik, ám ez az amúgy 1919-ben alapított klub a honlapja szerint a Pod Vinicin játssza hazai meccseit. Arról nem találtam semmit, hogy bajnokit szoktak-e rendezni ezen a grundon.

pardubice_slovany2.jpg

pardubice_slovany3.jpg

Csodálatos lelátó. A háttérben látható lakópark a vonatról is remekül látszik.

pardubice_slovany.jpg

Mivel számos kisebb települést csatoltak korábban Pardubicéhez, így több focipálya van még szerte a városban, sőt, egy laktanyai sportpálya is van, amit értelemszerűen szintén nem láttunk. Azt gondolom, januárban annyira nem nagy kudarc úgy egy cseh túra, hogy focit nem láttam, hiszen hoki jutott helyette, a fő célt pedig teljesítettük. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr8718032740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása