Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Kupafieszta Erzsébeten

2022/09/18. - írta: pörgeszurkol

A Magyar Kupa harmadik fordulójának első játéknapján egy csodálatos meccsélményben volt részem, most sem csalódtam az ESMTK-ban!

Sajnos úgy alakult a hétvégém, hogy egy munkaút miatt ki kellett hagynom a Kerület–Videoton kupameccset (a poszt hannoveri befejezésekor a szünetben 1–1 volt az állás, az élesítéskor pedig vezetünk 2-1-re a 60. percben, nem semmi! *publikálás után pár perccel 2-4 :( ). Minden rosszban van valami jó, a szombatom szabad volt, és szerencsére az egész kupaforduló legizgalmasabb párosítására, a délpesti classicóra, vagyis az ESMTK–Soroksárra ki tudtam menni. Érdekesség, hogy utoljára kilenc éve találkozott Pesterzsébeten egymással a két csapat - akkor az NB III-ban - és azon bizony ott voltam tudósítóként, Lisztes góljára emlékszem is. Utána tavasszal még találkozott a két szomszédvár Soroksáron, majd a Fradi fiókcsapata feljutott az NB II-be és annak azóta is tagja.

lizasori.JPG

Az időjárás miatt a biciklizést el kellett vetnem, de szerencsére ennek is volt előnye: ki tudtam próbálni az intergalaktikus 2B villamost, ami a Jászai Mari térről átszállás nélkül repít ki Pesterzsébetre - a Liza-pályához és az Eliza kocsmához is. Gondolom nem okozok vele meglepetést, ha előbb az utóbbit vettem célba, húsz perccel a kezdés előtt kiérve. Csodálatos dolog ez a 2B, az egyik pillanatban még a világ egyik legszebbjének megválasztott villamosvonalon csodálod a Budai Vár panorámáját, kicsivel később meg már a Gubacsi úti gyártelepen zakatol a villamos, persze megállás nélkül, hiszen utas azon a szakaszon nincs. Aztán a Gubacsi úti huroknál van egy kis pihenő, amit hazafelé már arra használtunk, hogy beszaladjunk a sörözőbe üveges Pilsnerért - el is értük a villamosunk, de már másik vezető vitte tovább a járatot. Varázslatos!

liza-sori7.jpg

Mondjuk ez a hazaút után készült, de itt az interkontinentális járat!

Az Elizából viszonylag hamar el kellett indulni a meccsre, de előtte azért nem maradthatott ki egy meglehetősen magas helyi alkesz alakítása, aki a társaság égimeszelő tagjának magassága felől érdeklődött. Miután többszöri ellenőrzés után bebizonyosodott, hogy van a helyi erőnél magasabb, egy "a kurva anyádért iszol itt, miért nem kosarazol?" kérdéssel zárta az ismerkedést, de azért pacsizva váltak el a felek.

A meccsre minimális késéssel érkeztünk meg, a beugró 500 (!!) forint volt - konkrétan a csapolt sör többe került, mint a jegy, elképesztő. Sem ez, sem pedig a szomszédvári ellenfél nem volt elég a teltházhoz, de azért jó 5-600 néző összejött, és a vendégben is szép számmal voltak.

liza-sori.jpg

Szomorúan hallottam érkezéskor a soroksáriak hangját, de aztán később már jól szóltak a hazaiak. Tökéletesen hozza a "cuki kiscsapat szurkolótábora" kategóriát a Liza, igazából egy szavam sem lehet, Óbudán nem mindig érjük el ezt a szintet. Gyűlölködés viszont egyáltalán nem volt, de ez mostanában így megy az ESMTK-nál, persze nem baj, tényleg hajtanak a sportszerűségre. Szomszédvári rangadóhoz képest nagyon békés volt a hangulat, de azért érződött a fociünnep-jelleg - az esős, szeles hideg időben is. 

Természetesen köszöntöttem a volt óbudai Jeszy-t is, az ő olasz felesége télinek nevezte az időjárást - persze déli, így érthető a túlzása.

lizasori2.JPG

A pályán is békés volt a hangulat, utólag hívták fel rá a figyelmem, hogy lapot sem osztott ki a spori, és nem azért, mert elfelejtett hozni magával. Nem nagyon fordult elő vitatott szituáció sem. A Liza jól játszott, az első félidő abszolút jogos iksz volt, lehetett volna 2-2 is akár, bár nem sorjáztak a ziccerek.

A szünetben a pár évvel ezelőtti DVTK elleni meccs kimenetele sejlett fel nekem, akkor is sokáig korrekt módon tartotta magát a Liza, aztán elfáradt. Na most nem ez történt!

liza-sori6.jpg

A közben elfogyó Krušovicéről Gösserre váltva figyeltük az eseményeket, és bizony a második játékrészben a Soroksár semmit sem mutatott. Addig sem beszélhettünk osztálykülönbségről, de voltak olyan periódusok, amikor a Liza tűnt esélyesebbnek. Egy szöglet után jött is a gól, a 70. percben a csereként beállt Lucz volt eredményes. Onnantól nyilván mindenki a lefújást várta, és már a 85. perctől kezdve főleg "időőő" bekiabálások hallatszottak szurkolás helyett.

liza-sori4.jpg

liza-sori3.jpg

Kihúzta a Liza, és teljesen megérdemelten jutott a Magyar Kupa 32 legjobb csapata közé. Vasárnap este (*hétfőn este) az is kiderül, kit kapnak az erzsébetiek: voltak, akik a Fradit akarták, mások még bíztak egy verhető, akár megyei ellenfélben, hogy majd a 16 között jöjjön a "sztárcsapat". Én inkább az utóbbit kívánom az ESMTK-nak, hiszen NB I-es tagsággal igen, de komolyabb kupameneteléssel nem rendelkezik az együttes, jól mutatna egy ilyen is.

A meccs után kellemes, baráti és nem éppen szomjazó levezetést tartottunk a Foci Kocsmában a pálya mellett. Arról igazából nem is áradoznék most, maradjunk annyiban, hogy továbbra is imádom az erzsébeti közeget, szeretek kimenni oda a város másik végéből is. Ha csak évente egyszer-kétszer, akkor annyiszor, de fogok még menni.

liza-sori5.jpg

Ja, és egy ESMTK-meccs amúgy kultúrprogram is, hiszen a falelátó műemlékvédelem alatt áll, tehát tulajdonképpen egy nevezetesség!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr3717933937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2022.09.19. 22:52:21

Több, mint negyven éve jártam a pályán utoljára, de ahogy elnézem, semmi sem változott, csak a fű. Mondjuk a meccs már akkor sem érdekelt, de csak ott tudtam tökmagot venni. :D
süti beállítások módosítása