Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Futballünnep helyett

2021/02/08. - írta: pörgeszurkol

Mondják, hogy mindig nagy ünnep a kupában, ha egy harmadosztályú csapathoz egy élvonalbeli klub látogat. Ez persze nem igaz ebben a formában, az viszont igen, hogy a Honvéd óbudai fellépése a Magyar kupában futballünnep lehetett volna.

Volna, ha nem lenne ez a hülye járvány és a még hülyébb szabályok.

kerulet-vasas.jpg

Na ez az, ami tuti nem lesz szerdán akkor sem, ha nyer a Kerület.

Ne legyenek kétségei senkinek, ahogy 2019 végén a Vasas ellen is óriási telt ház jött össze a Kalap utcában a fagyban, úgy a most szerdai, várhatóan szutykos, esős időben a Honvéd is méltó fogadtatást kapott volna. Gondoljunk csak bele, amikor legutóbb idelátogatott a Kispest, akkor nagyjából tízszer ennyi ember fért be a stadionba, de a Fradi vagy az Újpest ellen az sem volt elég. Egy valami viszont közös lesz a régi szép idők meccseiben, illetve a Vasas közelmúltbéli fellépésében és a szerdai párharcban: az utcai meccsnézés. Csak ugye a motivációk, azok változtak, bár teljes mértékben ez sem igaz, hiszen a lényeg, hogy láthassuk a Kerületkét.

Sőt, láthassuk a Kerületkét egy méltó ellenfél ellen.

Nem azt mondom persze, hogy a Kispest vagy a Vasas lenne a Kerület szintje, nem. De csak az öt nagy fővárosi klub és néhány tényleges vidéki fellegvár (mint például az ETO vagy a Videoton) vendégszereplése számít megtiszteltetésnek Óbudán, hiszen mégiscsak a magyar labdarúgás egyik legrégebbi klubjáról beszélünk!

Visszautalva a poszt második mondatára, az például egyáltalán nem volt nagy szó három éve, hogy a Mezőkövesd jött Óbudára, nem is érdekelt sok embert. Hiába NB I-es ellenfél, a munkanap miatt feleannyian lehettünk, mint a bajnokikon szokás. Ugyanígy a Gyirmót kiejtése sem mérhető akár a Vasas, akár a Nyíregyháza kiejtéséhez, csak, hogy az elmúlt pár évnél maradjak.

Jó, persze, nyilván a Tatabányát vagy Nagykanizsát nem akarom (és nem is tudom) lenézni, ellenük (vagy éppen a Csepel és a BKV) ellen jó játszani, de alapvetően a másodosztályban (részben pedig az élvonalban) vannak azok a klubok, akik mellett a Kerület helye van. Meg úgy egyébként is, a TVE 65 szezont töltött el az első két osztályban, ezt a jelenlegi NB I. majdnem fele (öt csapat) nem mondhatja el magáról, mi több, a jelenleg második Felcsút, valamint a Kisvárda és a Mezőkövesd együtt sem érik el ezt a 65 idényt az első két osztályban. Jövőre jó eséllyel jön a 66. szezon a magyar foci térképén, és remélhetőleg hosszabb kirándulásról lesz szó.

Ha már az NB II. felé vezető útról beszélünk, nem tudom kihagyni a ziccert, hogy bizony a Honvéd is jól halad ezen az úton, igaz, a másik végéről jön. Éppen ezért túlzás lenne kétosztályni különbséget látni a két csapat közé, de az is biztos, hogy nem a Kerület lesz az esélyese a találkozónak. Viszont a legnagyobb közhelyek szerint egy meccsen bármi megtörténhet, illetve a kupának éppen az a bája, hogy a kicsiknek is lehet esélye a nagyok ellen, meg különben is, nem a Kerület játékosait nyomja majd az esélyesség terhe!

Szóval nagy meccsel kezdi meg a szezont a TVE, ráadásul annyi tényleg igaz az előző mondatban írt közhelyhalomból, hogy most nagy elvárás nincs a játékosokon: természetesen oda kell tenniük magukat, de ez alap. Viszont az igazi tét a bajnokságban van, amit meg kell nyerni. A kupa csak hab a tortán. Persze óriási dolog lenne kiejteni a Honvédot (és őszintén, én ezt nem tartom teljesen reménytelennek az idei NB I-es meccsek alapján, de még mindig esélyesebb egy nagyobb arányú vendégsiker, mint egy kiszenvedett hazai), de simán elcserélnék egy szerdai továbbjutást egy mosonmagyaróvári győzelemre. Előbb jussunk vissza az NB II-be 22 év után, aztán jöhet a második kupagyőzelem. Ha tudtunk rá várni 91 évet, akkor még egy már igazán nem nagy dolog...

Egyébként is illene megünnepelni egy ilyen sikert rendesen, azt meg ugye szerdán nem lehet majd. Amúgy lehet nézni neten is a mérkőzést, ha nagyon akarnék, akkreditálni is tudnék rá. Utóbbinak szerintem semmi értelme, egyszer néztem sajtóból zárt kapus meccset, többet nem akarok, a világ leghangulattalanabb dolga egy ténylegesen üres stadionban meccset nézni. Képernyő előtt már nyilván jobb szórakozás, de azért élőben az igazi. A potyázás egy nagyon rossz kompromisszum, de hangulatában még mindig jobb egy fokkal az üres stadionnál, míg a képernyő előtti meccsnézés érdemi, tényleg szórakoztató módjait szintén kizárják a korlátozások, szóval valójában egy alternatíva van csak.

Sehogy sem jó ez, a futball igazi ünnepe lehetne a Kerület–Honvéd meccs a Magyar kupában, garantált telt ház előtt, óriási hangulatban - függetlenül az időjárástól és az eredménytől. Helyette lesz valami kényszerű megoldás, egy hangulatában biztosan sokkal rosszabb meccs, mint mondjuk a Kerület–Szeged volt a kupa előző fordulójából, és bármi lesz a végén, biztosan nem tudjuk majd kellőképpen megtapsolni a srácokat.

Remélem az összes pályára lépő játékos tudni fogja, hogy attól még, hogy csend lesz a stadionban és üresek lesznek a székek, még egész Óbuda ott lesz veletek, úgyhogy hajrá, Kerület, győztesek legyetek! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr7516412838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása