Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Meccsnézési tippek koronavírus idejére

2020/03/15. - írta: pörgeszurkol

Olyan helyzet márpedig nincs, amin a magyar leleményesség ne segítene!

A járvány miatti intézkedések következtében az összes magyarországi labdarúgó-meccs zárt kapus volt szombaton. A kialakult helyzet miatt ez az NB I. esetében teljesen érthető, de még az NB II-ben és az NB III. egy részében is elég nehéz lett volna rendesen megoldani, hogy betartsák a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó 500 fős korlátot. A rendezők, stábok, újságírók mellett nagyjából 400 nézőt lehetett volna beengedni, biztos, hogy néhol lett volna ebből konfliktus, tehát ezen a szinten is elfogadható, hogy az MLSZ a magyar kormánynál is szigorúbban korlátozta a meccsek látogatását. A negyedosztályban és onnan lefelé viszont szerintem egy teljes mértékben túlzó intézkedés a zárt kapu: fizikailag nem megoldható, hogy ne nézzék a mérkőzést, legfeljebb nem a sporttelepről fogja nézni az a 20-50 fanatikus a meccset, hanem pár méterrel hátrábbról. A fertőzés kockázata egy ilyen eseményen amúgy is kisebb, mint egy tömegközlekedési eszközön...

Az eredeti tervem az volt erre a hétvégére, hogy a Budafok–Tiszakécske találkozóra megyek ki. A koronavírus végül nem írta felül ezt a programot, a budafoki haverom folyamatos tájékoztatásának köszönhetően tudtam, hogy lesz lehetőség a meccsnézésre kintről. img_7205.JPG

A budafoki Komáromi utca ezúttal hazai lelátóként funkcionált.

Öröm volt látni, hogy Budafokon nem viccelnek: 25-30 ember gyűlt össze a sporttelep déli végén, ahonnan segítség nélkül is jól látni az egész pályát. Persze az előre beígért teherautó jobb lett volna, de így sem lehet egy szavam se.

img_7207.JPG

Néhány lóca vagy zsámoly elfért volna még.

A kerítés belső részére több drapi és zászló is felkerült, volt dob (sőt, egy szarukürt is!), és természetesen volt szurkolás, éneklés is.

Azt viszont nem lehet mondani, hogy a járvány ne befolyásolta volna a szurkolást: eleinte még csak az "álé, álé, fuckin' korona, fuckin' korona, fuckin' koronaaa" jelentette az aktualitást, a későbbiekben viszont már olyan csodálatos rigmusok születtek, mint például:

ki nem ugrál, az koronás, hejj-hejj!

Valamint:

magyar testbe magyar vírust!

Illetve a kedvencem:

hol van a vírus, MLSZ, hol van vírus?

Ezek mellett időről-időre elhangzottak a szokásos budafoki szurkolói dalok is, kifejezetten jó hangulatúvá sikerült varázsolni ezt a meccset a körülmények ellenére is. Ezen az sem változtatott, hogy az első félidőben tízpercenként elment egy rendőrautó az utcában, a rögtönzött lelátó közepén.

Az egyik büfé egyébként működött a zárt kapuk ellenére (a klubházban, hiszen ez egy egyébként is nyitva tartó kocsma), és bár sokan készültünk sörrel, voltak, akik a hagyományos módon szerezték be a meccsnézés egyik legfontosabb kellékét. Jellemző megjegyzés volt, hogy így is hamar jutottak vissza a helyükre a megvásárolt sörrel, mint normális esetben a lelátó mögötti büféből.

img_7213.JPG

Maga a mérkőzés nem hozott komoly izgalmakat és jó színvonalat sem. Az első húsz percben kiegyenlített játék zajlott, onnan a lefújásig lényegében csak a Budafoknál volt a labda, a Tiszakécske a második játékrészben egyszer jutott el a kapuig. A futball törvényei most nem működtek tökéletesen, mert abból az egy lehetőségből nem született gól, a kihagyott budafoki helyzetek nem bosszulták meg magukat.

A legnagyobb budafoki lehetőség a 45. percben maradt ki, bár azt pontosan nem tudtam felmérni, hogy a távolabbi kapu előtt mekkora helyzetek adódtak, de legfeljebb egy-két további ziccert lehet említeni hazai részről. Tipikus meddő fölény volt ez, amit a Budafok összehozott, a labdabirtoklási arányok nagy fölényt mutatnának, a helyzetek száma már kevésbé, gól pedig egyáltalán nem született.

img_7216.JPG

Annyit mindenképpen visszaad a kép, hogy nem volt tökéletes a rálátás a pályára, de egyébként élőben nem volt ez olyan vészes.

A későbbi eredményeknek köszönhetően a BMTE még így is növelte az előnyét egy ponttal a második helyen a Vasas előtt, így továbbra is reális a budafoki csoda. A csapat jó szereplése kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy szinte teljesen ugyanaz a keret küzd most a feljutásért, ami tavaly és tavaly előtt is csak a bajnokság véghajrájában harcolta ki a bennmaradást. A Budafok feljutása a Kaposvár tavalyi hőstetténél is nagyobb csoda lenne, bár félek, hogy egyben a BMTE NB I-es szereplése még a Rákócziénál is halványabbra sikeredne, a bennmaradás minden esélye nélkül. Ettől még nagyon boldog lennék, hogy 21 évvel a Kerületke után ismét lenne budai csapat a magyar labdarúgás legmagasabb osztályában.

A zárt kapus hétvégéhez még megjegyezném, hogy Budafok mellett számtalan helyszínen szurkoltak a kerítésről vagy az utcáról a legfanatikusabb drukkerek. A teljesség igénye nélkül Pécsről, Pesterzsébetről, Hódmezővásárhelyről, Siófokról és Szegedről is láttam ilyen képeket, de vélhetően a különböző megyei bajnokságok falusi pályái mellett is voltak nézők.

img_7217.JPG

A "zárt kapus" kifejezés papíron különírandó, de rengetegen írják egybe, nekem is jobban tetszik úgy, valószínűleg az is helyes már, de a posztban következetesen külön használtam.

Jövő héten tehát ismét rengeteg szórakozási lehetőséget ad majd a magyar foci a zárt kapuk ellenére is, feltéve persze, ha nem függeszti fel az MLSZ a bajnokságokat a járvány miatt. Én az utóbbi szcenáriót tartom valószínűbbnek, és ez is lenne a jobb (pontosabban ez lenne a kevésbé rosszabb), mert sem a szurkolók, sem a játékosok számára nincsen értelmetlenebb dolog, mint egy zárt kapus focimeccs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr1615523108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása