Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Ritka, mint a délutáni Gázgyár-meccs Óbudán

2022/03/25. - írta: pörgeszurkol

Fokozva a címet, mostanában sajnos az is megállná a helyét, hogy "ritka, mint a Gázgyár-siker", de azért bízom benne, hogy ez csak átmeneti állapot.

Szerdán a Budapest Kupa negyeddöntőjében közműderbit rendeztek, ugyanis az ASR Gázgyár a Fővárosi Vízműveket fogadta, mégpedig délután, a munkaidőmmel egész jól összeegyeztethető időpontban - persze nem tökéletesen, így a Gázgyár kiváló indulójáról lemaradtam. A bajnokságban tavaly kint voltam már ezen a párosításon, de most sokkal nagyobb volt a tét, hiszen aki bejut a helyi kupa elődöntőjébe, az egyben már felkerül a Magyar Kupa főtáblájára is. Ez egyébként az elmúlt években többször is összejött a Gáznak - tavaly épp nem, de előtte a Kaposvár és a Győri ETO is vendégszerepelt itt, míg megyei ellenfeleket búcsúztatni is tudott a csapat.

gazgyar.jpg

Sajnos az idei szezonban a Gázgyár-szurkolók elszoktak a sikertől, a klub valósággal vergődik a bajnokságban, az utolsó előtti helyen áll a csapat, és egyre közelebb kerül a kieséshez - bár nem lenne példa nélküli a Gázgyár lecsúszása az ötödosztályba, de igen kevés példa volt erre a történelemben. Többet szerepelt az első három osztályban a Gázgyár (illetve a Gázművek MTE), mint amennyit az ötödosztályban, míg annál lejjebb csak az alapításkor és a 2000-es években egyetlen szezonban járt a klub. Nem a legszebb éveit éli tehát az együttes, de a kupában ott a lehetőség kis örömöt szerezni a szurkolóknak.

Márciushoz mérten szinte tökéletes idővel kedveskedtek az égiek a meccs mellé, ragyogó napsütés és húsz foknál is melegebb volt - olyannyira, hogy az idősebb nézők nem is ültek ki a napra, inkább az árnyékba húzódtak. Körülbelül ötven néző jött össze, belépőt természetesen nem kellett fizetni, vendégszurkoló nem tudom, volt-e, nem lehetett megállapítani.

gazgyar2.jpg

Talán az NB III-ban kértek itt utoljára jegyet?

Több ismerőssel is találkoztam a pálya mellett, így a kellemes időben remek időtöltés volt a meccs, ráadásul ilyen fényekben ritkán látni a pályát élesben, hiszen mindig délelőtt játssza hazai bajokiját a Gázgyár. A büfében 400 forintot kóstált a bőcsi Staro, lehetett még kapni Ászokot is, de őszintén szólva nem is érdekel, mennyiért. No meg persze volt zsíros deszka, bor és feles is, békebeli hely ez, na!

gaz-vizmu2.jpg

A nézőtéren felül még a pályán is bőven láttam ismerősöket: négy Kerület-nevelés játszott a hazaiaknál, és egy még volt a kispadon, arról nem is beszélve, hogy az ősóbudai Lóska, illetve Balogh és Ivancsó meg-megfordulnak a nézőtéren a Kerületke meccsein.

Nem lehet azt mondani, hogy a színvonal az eget verdeste, de két blasz egyes csapattól - főleg egy kiesőjelölttől és egy középcsapattól - nem volt ez rossz, a küzdelemre nem lehetett panasz, és egész jó iramot diktáltak a csapatok. Az első játékrészben a Vízművek alakított ki több helyzetet, bár egy védelmi hiba után a Gázgyár előtt is adódott ziccer, viszont korábban a hazaik egyik védője egyszer a gólvonalról mentett, szóval a 0-0 inkább a Gáznak kedvezett.

gaz-vizmu.jpg

A második játékrész már kiegyenlítettebb játékot hozott, egy-két helyzet akadt itt is, ott is. Nem mindenkinek tetszettek a látottak, az óbudai focipályák (és persze az Oázis söröző) egyik örökös látogatója például "ebből ennyi elég volt, semmi értelme nincs nézni" kommentárral vonult ki a sporttelepről a 60. perc körül.

Gól nélkül teltek el az utolsó percek is, de a végén egészen sok lehetőséget alakított ki a Gázgyár. A 0–0 után egyből jöttek a büntetők, hosszabbítás nincs a sorozatban. Szokás szerint a távolabbi (az Auchan felé eső) kapuba rúgták a csapatok a tizenegyeseket, így azokból olyan nagyon sok nem látszott. Annyi éppen igen, hogy amíg a Gázgyárnál a kapufáról befelé, addig a Vízműveknél kifelé pattant a labda az első körben: ez az egy-két centi betudható a hazai pálya előnyének, mindenesetre a Gázgyár bevágta az összes tizit, a Vízművek kihagyta az első után a negyediket is, így 4–2-vel továbbjutott az óbudai együttes.

gaz-vizmu3.jpg
Ezzel a sikerrel a Gázgyár ott van a Budapest Kupa legjobb négy csapata között a Testvériség és a 43. számú Építők társaságában. A negyedik csapat az Issimo vagy a REAC lesz, az erőviszonyok alapján utóbbi továbbjutása várható - akkor négy BLSZ I-es klub jutna a legjobb négy közé, papírforma.

Örülök ennek az eredmények, de még jobban örülnék, ha a bajnokságban is elkezdene sikeres meccseket játszani a Gázgyár, és valahogy kivívná a bennmaradást. Persze nem egy nagycsapat a Gáz, de igenis méltatlan lenne számára a BLSZ II. - ennek a klubnak a helye a negyedosztályban van a múltja és a neve alapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr2817787868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása