Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Két évtized után újra felnőtt tétmeccs volt a csillaghegyi strandon

2023/09/06. - írta: pörgeszurkol

Sokáig nem hittem volna, hogy ismét tétmeccsen tudok új pályát avatni Óbudán, de ez is megtörtént.

Akik emlékeznek még a korona alatti sorozatra a blogon, azok biztosan tudják, hogy a III. kerületben - vagy na, a tágan értelmezett Óbudán - 2021-re mindössze kettő sporttelep három pályája maradt, ahol bajnoki meccseket rendeznek akármelyik szinten is. Egyik nyilván a Kalap utca, ahol a centerpályán és az egyik műfüvesen szoktak bajnokikat rendezni, illetve ott a Sujtás utca a Gázzal. Most ez a szám eggyel nőtt, mégpedig Csillaghegyen, bár sajnos nem a CsMTE Márton úti pályája lett ismét alkalmas bajnoki labdarúgó-mérkőzések rendezésére.

Azt korábban is tudtam, hogy a Mészöly Focisuli tulajdonába került az Ürömi úti pálya, és még az is megvolt, hogy a régi füves grund helyén épült egy műfüves pálya. Én viszont a groundhopperkedésembe csak azokat a pályákat számolom be, ahol bajnoki meccseket is rendeznek, ezeket tekintem meglátogatandó grundoknak. Éppen ezért az Ürömi úttal nem foglalkoztam különösebben, kirándulás közben egyszer fotóztam, illetve néha láttam, ha esetleg a strand mellett mentem fel Üröm felé, de ennyi. Úgy számoltam vele, hogy ott csak utánpótlás-edzéseket tartanak.

p1000226.JPG

Felülnézeti kép még 2021-ből. Pont azon a részen voltunk jobbra, ami itt a fáktól nem látszik.

Az idei szezon rajtja előtt, a menetrend bújása közben tűnt fel, hogy a Mészöly Focisuli immár indít felnőttcsapatot, második csapatuk pedig az Ürömi úton játssza a hazai meccseit (igazából előbb a második csapat léte tűnt fel, amikor a Kerület kettőt kerestem). Az Mészöly FS néven induló csapat egyébként tavaly került be a magyar foci felnőtt bajnoki rendszerébe, a BLSZ IV-et pedig egyből meg is nyerte az Újpesti Haladással azonos pontszámot gyűjtve, jobb gólkülönbséggel (az Újpesti Haladás plusz 100-as gólkülönbségével szemben a Focisuli 121-es mérleggel zárt, impozáns!). Végül mindkét csapat felkerült a BLSZ III-ba, vagyis a hatodosztályba, ám végül nem a bajnokságban avattam fel a pályát, hanem a Budapest Kupában. A Mészöly Focisuli első csapata a bajnoki meccseit nem Csillaghegyen, hanem a Fehér úton játssza, az idén debütáló második csapat viszont itt lép majd pályára bajnokin, ám idegenben kezdett - ezzel a keddi meccs volt az első felnőtt tétmeccs az Ürömi úton körülbelül húsz év után. Pontosan nem tudom, mióta, utoljára a 2005-ben megszűnt Óbuda FC játszott itt, mielőtt a Mészöly Focisulié lett a terület, de az akkori füves pálya pár méterrel kisebb volt az előírtnál, így egy idő után költözniük kellett az Ürömi útról. Edzőmeccset amúgy játszott itt a Gázgyár a nyáron, de az nem ugyanaz.

Izgatottan vártam a meccset, ez a negyedik óbudai pálya (jó, ötödik, ha a Kerületnél külön számoljuk őket, de nálam egy sporttelep=egy pálya), amin meccsre megyek, nagy esemény! A kupa első fordulójában a MUN látogatott Csillaghegyre, egy hasonlóan utánpótlás-nevelés céljából alapított klub. A MUN 2015 óta indít felnőttcsapatot, egy szezont - a 2021/2022-est - a BLSZ I-ben töltött, most ismét BLSZ II-es. Korábban a blaszkettőben meghiúsult bajnokavatóját láttam a csapatnak, más meccsükön nem jártam.

A Budapest Kupa első fordulójának hivatalos játéknapja szeptember 6., szerda volt, de egy meccset egy héttel korábban rendeztek, a Mészöly Focisuli pedig kedden fogadta a MUN-t. Klasszikus "összefújta a szemetet a szél" társaság gyűlt össze foci-ínyenc drága barátaim és óbudai szurkolótársaim köréből, rajtunk kívül pár rokon alkotta a nem túl népes nézősereget.

20230905_175250.jpg

Egy gyors sör a Peron és a peron mellett.

A vártnál hamarabb kiértem biciklivel a pályához, pedig bőven kaptam ízelítőt az iskolakezdés utáni csúcsforgalomból. Maradt idő egy kis bemelegítésre a Peronban a HÉV-állomáson. Mintha csak minket vártak volna, kicsit csúszott a kezdés, így a pohár Dreher elfogyasztása után kis sétát követően is elértük a kezdést. Gyönyörű fekvésű grund az Ürömi úti, az egyik kapu mögé a Róka-hegy magasodik, a pálya mögött balra a felsőbb osztályok kertesházai sorakoznak, balra Békásmegyer látképében gyönyörködhetünk. További extra, hogy a másik irányban, a dombon lefelé található a Csillaghegyi Strandfürdő, persze csak úgy nem lehet oda átmenni a focipálya mellől. 

20230905_194959.jpg

Írtam, hogy mintegy húsz év után az első felnőttmeccs volt ez az Ürömi úton, de a Mészöly Focisuli esetében a "felnőtt" kisebb túlzás, a csapat 16-18 éves srácokból állt. A MUN ezzel szemben vegyesen alkalmaz tapasztaltabb labdarúgókat és fiatalokat. A Mészöly Focisuli első embere természetesen Mészöly Géza, de a tiszteletbeli elnök az édesapja, Mészöly Kálmán volt. Nem véletlen a csapat piros-kék színe sem, ráadásul az átlósan csíkozott mez kifejezetten menő.

20230905_180514.jpg

20230905_180628.jpg

Nem mondom, hogy különösebben elvárásokkal érkeztem a meccsre, de arra végképp nem számítottam, ami történt. Az MFS gyerekei lényegében szétfutottak, kipasszolták a jóval tapasztaltabb MUN-t. Úgy volt 3–0 az állás a félidőben, hogy egyszer egy üres kapura vezetett labdát szórakozott el a hazai csapat - igaz, cserébe az első gól egy óriási potya volt, a kapus beejtette a kapuba a labdát. 

A szünetben a vendégek edzője óriási fejmosást tartott, sajnos csak a végszót értettem tisztán: "Mi a faszt képzeltek ti magatokról?"

Az erős szavak nem értek célt - második játékrészben valósággal potyogtak a gólok, és bár a MUN is beköszönt párszor, a különbség nőtt a két csapat között. 7–3 lett a vége, de megint volt kimaradt üreskapus szituáció, igaz, láttunk két-három csodálatos gólt is: a legszebb egy kapáslövés volt, de nekem a második gól, egy végletekig kipasszolt akció is tetszett.

20230905_193058.jpg

Valószínűleg a MUN edzője volt a legfeszültebb a meccsen, vagy a játékosai nem mutatták, de sok szabálytalanságot nem láttunk, sportszerű mérkőzés volt. Úgy tűnik, a Mészöly-iskola eddig jól szuperál, a csapat ugye az első felnőttidényét simán nyerte, a bajnokságban most is győzelemmel kezdett, a kupából pedig kivert egy BLSZ II-es csapatot. Utóbbit ráadásul látványos, élvezetes játékkal tette.

Nem tudom, hogy csak a hely szelleme miatt távoztam-e ennyire elégedetten, vagy tényleg ennyire élvezhető volt ez a Budapest Kupa-meccs, de a többiek sem panaszkodtak. Soha rosszabb meccset, pedig aztán ennél sokkal alacsonyabb osztályt már nem találhattunk volna.

Az első körből még csak néhány meccs ment le, de a Mészöly mellett már a BEAC és Polgár SC is magasabb osztályú ellenfelet vert ki. A BEAC a BLSZ I-es 43-as Építőket - az a meccs 1–1 lett, míg a Polgár gólnélküli döntetlent ért el a TF ellen. A Budapest Kupában döntetlennél az alacsonyabb osztályú csapat jut tovább, ha egyforma a szint, akkor büntetők döntenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr6218208079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása