Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

A sör mellett a foci miatt is irigylem Pilsent

2023/04/11. - írta: pörgeszurkol

Na nem mintha feltétlenül vágynék a Doosan Arena hangulatára, de az, amit az elmúlt másfél évtizedben összehoztak ebben a Miskolchoz hasonló méretű cseh városban, bőven irigylésre méltó. 

Pilsen (vagy Plzeň) nyilván mindenki számára a sörről ismert. Ez így is van rendjén, bár a 102 méteres katedrális által leuralt főtér, vagy a budapesti után a második legnagyobb európai zsinagóga is megér egy látogatást, de azért aki elutazik Pilsenbe kikapcsolódni, és nem iszik legalább egy sört vagy legalább nem nézi meg a sörgyárat kívülről, az nem normális - az már nyilván ízlés kérdése, hogy a pils mennyire a kedvenc sörtípusa valakinek; én például stoutot elvétve iszom, de ha Dublinba mennék, biztosan innék egy Guinness-t. Nem is akarom ezt sokkal tovább ragozni, a világ egyik legismertebb sörtípusának a szülővárosáról van szó, nekem ráadásul személyesen az egyik kedvencem a prazdroj, nyilván nem nehéz kitalálni, mivel töltöttem a hosszúhétvége zömét. De nem maradt ki a foci sem!

Rendszeres olvasóimnak remélem már rémlik, hogy tavaly is írtam egy posztot a városról. Akkor a Viktoria elsőszámú csapatának meccsére nem tudtam kimenni, most viszont végre ez is bekerült a programba. Persze most sem sikerült teljesre a groundhopperkedés, a Velodromot használó helyi kiscsapat, az SK Petřin Plzeň is kihasználta a hosszúhétvégét, és sajnos utazásunk napjának délelőttjén, pénteken lépett pályára, így az kimaradt. Hát na, ha legközelebb megyek szűretlen Pilsnert inni, legalább lesz még hová meccsre menni.

20230408_185743.jpg

Az FK Viktoria Plzeň neve ismerős lehet mindenkinek, aki legalább minimálisan foglalkozik nemzetközi focival. A klub az elmúlt 15 évben többször járt a BL csoportkörben (legutóbb tavaly), és több ízben megélte a tavaszt az EL-ben. Szerencsés is volt a Viktorka, mert a Barcelonától kezdve a Milanon és Bayern Münchenen át a Manchester City-ig szinte minden komolyabb sztárcsapattal találkozott, ezeknek kiváló emléket állít a Na Potravinach nevű kocsma sálgyűjteménye, amiről tavaly is tettem említést.

A múltban mérsékelten volt sikeres az együttes, amit a szocializmus alatt előbb a TJ Sokol, majd a TJ Škoda nevet viselte, utóbbi a városban található gyárra utal - ez a Škoda ma többek között amúgy villamos- és trolibuszhajtásokat gyárt, és nem összekeverendő azzal az autógyárral, amit 1990-ben megvett a Volkswagen. Persze mára ez sincs cseh kézben, a dél-koreai Doosanhoz tartozik, ami meg is magyarázza a stadion nevét. A klub 1993 óta vette vissza az alapításkori, 1948-ig használt FK Viktoria nevet. Az említett mérsékelt siker egy elbukott kupadöntő volt a nagyszombati Spartak ellen 1971-ben: ekkor a cseh kupát meg is nyerte a Plzeň, de a csehszlovákot már nem, de mivel a Spartak bajnok lett, így is elindulhatott a KEK-ben - majdnem negyven évvel később tért vissza a nemzetközi vizekre a Viktorka, addig főleg a cseh(szlovák) első és másodosztály között ingázott. A 2010-es évek felívelésekor a stadiont is felújították, ami most 11.700 fő befogadására alkalmas.

340205538_609706644424047_3388042260176703758_n.jpg

Az imént említett Na Potravinach

Szombaton az FK Jablonec látogatott a városba, a meccsre 8300 néző jött össze, ami elég erős kihasználtság, pedig tavasszal gyengélkedik a Viktorka, és már nemigen van esélye a bajnoki címvédésre, hét pont hátrányban a harmadik az együttes a Sparta és a Slavia mögött. A Jablonec idén középcsapat, legjobb eredménye a 2010-es ezüst, emellett kétszeres bronzérmes és egyszeres kupagyőztes. A 2010-es években többször kilépett a nemzetközi porondra, de ott nagy menetelésre nem futotta.

A meccsre online vettünk jegyet 200 koronáért, ha gyorsabbak vagyunk, 130-ért is lehetett volna kapni, ami már egészen baráti ár, de ez a 3200 forintos belépő sem vészes az NB I áraihoz képest. A teljesen átlagos ellenfél és a hűvös idő ellenére a nézőszám elképesztően jó volt, az állammal sokkal inkább összefonódott NB I-ben ez álomszerű lenne - ne feledjük, hogy sikerei ellenére a Viktorka népszerűsége sehol sincs a két nagy prágai klubéhoz képest, miközben itthon az agyontámogatott és messze legnépszerűbb Fradi sem hoz ilyen átlagnézőszámot, és főleg nem százalékos kihasználtságot.

A jó nézőszám nem jár feltétlen hatalmas hangulattal, bár jól indult a meccs ilyen szempontból: egy húsvéti versikét átköltő kiírással jelentkezett a tábor, hozzá némi füsttel. Ezt követően a 90 perc zömét ugyan végigszurkolták (bár néha teljesen elcsendesült a lelátó, ami azért ennyi nézővel meglepett), de nem túl változatos rigmusokkal. A Jablonec tábora is észrevehető volt, de semmi extra, fotózni nem tudtam őket, mert nagyjából mellettük voltunk.

152_5387.JPG

A "Hody, hody, doprovody" kezdetű húsvéti mondóka átköltve, jelentése kb.: ünnep, ünnep, pontokat szerezni.

Az első félidő nem hozott hatalmas színvonalat, nem siettek el semmit a játékosok, lassan építkezett mindkét csapat - vagy fogalmazhatnék úgyis, hogy nehezen melegedtek be. A szünetre 1–0-ás hazai előnnyel mentek a csapatok a félidő végén esett bombagólnak hála.

Egész jól pörgött a büfé, így minimális sorbanállás után megkaptam a 45 koronás söröm, egy Gambrinus 10-est. Repoharat alkalmaznak itt is, csak nem szórakoznak mindenféle debil tokenekkel, hanem egyszerűen visszaadják az 50 koronát, ha visszaadom a poharat. Cseh büféhez méltón kolbászt is lehetett kapni, de ezt most kihagytam.

A második játékrész már sokkal jobb játékot, több izgalmat hozott. Ez főleg annak köszönhető, hogy az addig harmatos Jablonec a 66. és 74. percben szerzett gólokkal fordított. Beállt viszont még a két bekapott gól előtt a Premier League-ben is megfordult Matej Vydra, és öt perc alatt két gólt rámolt be, ezzel ismét a hazaiaknál volt az előny a 84. percre - az egyenlítés éppen akkor jött, amikor már kezdett fütyülni a közönség, bezzeg a végére fieszta lett. Maradt a 3–2 a lefújásig, bár voltak helyzetek mindkét oldalon a hosszabbításban is. Fordulatos, jó meccs volt, főleg a második félidőt kívülállóként is lehetett élvezni.

20230408_185747.jpg

A tribün és az íves teteje.

Mivel a táborral szemben ültünk (ja igen, ez egy negatívum, hogy a táboron és a hátsó széksorokon kívül nem lehetett állni, csak ülni), az igazán komoly arcokat elkerültük, így csak egy elposszanást láthattam, akkor a bíró meg is kapta a tőlünk pár sorra ülő embertől a kiváló "čurák" minősítést, de ennyi, semmi hőbörgés. Említést érdemel még a főlelátó felől érkező trombitaszó, ami időnként felharsanva színesítette a rigmusokat, bár lehet, hogy az emberünk közelében ülve idegesítő lett volna a kis koncsertó.

A meccs előtt (már ebédidőben is) és után is jellemző volt a város kocsmáiban és utcáin a szurkolói sálakban, mezekben mozgó emberek látványa, érdekes számomra ez a kettősség: komoly ultraélet, nagy szurkolás, vagy éppen az utcák telematricázása nem jellemző Pilsenben, viszont a meccsnap ünnepnap, mindenhol belebotlik az ember abba, hogy lesz itt valami este.

Egy "nyaraláson" mindent másképp, szebbnek lát az ember. A cseh tömegközlekedés, urbanizáció, ipar vagy éppen átlagfizetés magyarhoz hasonlítgatásába nem is mennék bele, nem beszélve a gasztronómiáról. Csak a sportnál maradva viszont az is fáj és egyben irigyelhető, hogy egy olyan országban, ahol jégkorong legalább olyan népszerű, mint a foci (sőt), ahol nincsenek óriásstadionok (jó, a legnagyobb az pont ott van Prágában, csak éppen felosztva jó pár részre ugye) és ahol a politika nem avatkozik bele ennyire durván a sportba, sokkal magasabb az átlagnézőszám a focimeccseken, több a nemzetközi siker és jobb a színvonal. Azért van, ami nagyon hasonló az itthonihoz: a jegyárak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr4318099758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása