Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Budai focipályák - I. rész

2020/03/26. - írta: pörgeszurkol

Észak-Buda

Ki tudja, meddig tart még a kényszerszünet a magyar labdarúgásban, így most meccsbeszámolók helyett focipályákról fogok írni, meccsek nélkül. A sorozat hatrészes lesz, elsőként Buda északi része kerül sorra.

A budapesti pályákat területi alapon fogom bemutatni, azzal a megkötéssel, hogy csak azokról a sporttelepekről lesz szó, amiket ma is használ valamilyen bajnokságban szereplő csapat. Emellett ahol lehet, igyekszem minél több saját élményt is vinni a dologba, de a főváros rengeteg focipályája között azért még több "hiányzóm" is akad.

A budai oldalon északról délre haladok a kerületekkel és a pályák bemutatásával is, így rögtön a számomra legkedvesebb résszel, Óbudával indul a sorozat.

Buda legészakabbra fekvő pályája a Márton úti sporttelep, ami két klub otthona: a Külker SC és a Csillaghegyi MTE játssza itt a hazai mérkőzéseit. Bár sajnos eddig csak egy meccsen voltam itt, nagy kedvencem ez a pálya a falelátóval, a békebeli hangulattal és az ehhez illő kis büfével.

img_1461.JPG

Egyszerűen imádom. Belülről még nagyobb buli a büfé!

img_1458.JPG

Érdekesség, hogy bár a Csillaghegy sokkal régebbi és nagyobb hagyományokkal bíró klub, a pályát mégis Külker-pályának nevezi a köznyelv. A sporttelep még éppen Csillaghegyen található, de már a békásmegyeri panelházak árnyékában, részben falusias, részben városi környezetben.

img_1457.JPG

img_1471.JPG

Pont a szezonbeli első veresége volt a Csillaghegynek, amire sikerült kimennem 2018 tavaszán...

A klubház a sporttelep bejáratával szemben áll, mögötte roskadozik a kis falelátó. Alatta a játékoskijáró (egyenesen a klubházból), míg a lelátó mellett a büfé épülete bújik meg. A régi időket idéző összhatást a panelházak felé eső teqball asztal rontja el. Hivatalosan 500 fő befogadására alkalmas "stadionról" van szó, állapotáról pedig sokat elmond, hogy a Csillaghegyi MTE újkori fellángolása alkalmával 2008/2009-ben nem játszhatta itt a hazai meccseit az NB III-ban, a Hévízi útra kellett költöznie.

img_1456.JPG

Délre haladva csak két megállót kell utazni a szentendrei HÉV-vel a következő pályához, ez pedig az Aquincumi Múzeum mögött található Sujtás utcai sporttelep, az ASR Gázgyár (korábban Gázművek MTE) otthona. Szintén egy egyedi hangulattal bíró, a maga nemében csodálatos helyszínről van szó.

A Gázművek-pálya igazi különlegességét nem maga a sporttelep adja, hanem a környéke. Bár kétségtelenül hangulatos, magával ragadó pályáról van szó a gesztenyefasorral, a családias, "VIP-szektorként" is funkcionáló büfével és a kis lelátóval, de a pályától északra fekvő Gázgyári-lakótelep mindent visz.

img_2489.JPG

Ízelítő a Gázgyár-pálya környékéből.

Nem a szó klasszikus értelmében vett lakótelepre kell gondolni, hanem inkább a kispesti Wekerle-telepre kicsinyített változatára. Egy-kétszintes házak sárga vagy sárga-zöld színben, mintha megállt volna az idő. Sem a Szentendrei út zaja, sem a fák által eltakart Graphisoft-park nem rontja el az idillt. Egyedül a pályáról is látható Auchan emlékeztet arra, hogy a globalizált 21. században járunk.

img_2483.JPG

2017 tavaszán még a Gázművek MTE színei és címere tűnt fel a kerítésen.

img_2417.JPG

2018 nyarán viszont már az ASR Gázgyár sárga-zöld színét viseli magán a környezet.

Az ötvenes években, amikor a fénykorát élte a csapat, több ezer néző járt ki ide, 1954-ben csak az osztályozó választotta el a Gázt attól, hogy az első osztályba jusson. A modern időkben többnyire a BLSZ I. élcsapata volt a Gázgyár, bár a 2000-es években még szerepelt a harmadosztályban is, ám legutóbbi bajnoki címe után már nem vállalta a feljutást, idén pedig inkább a bennmaradás a cél.

img_1506.JPG

Jobbra a büfé, ami nyáron a nap elől ad menedéket, eső idején pedig fedett lelátóként funkcionál.

img_2418.JPG

Óbuda jelképe is feltűnik a háttérben.

Innen nem kell sokat tovább utazni dél felé Óbuda és egyben egész Buda legsikeresebb és legrégebbi csapatának otthonáig: a III. kerületi TVE stadionja Aquincumtól nem messze fekszik, a Kalap utcában, a Hévízi út táján. A pálya, ami a klub indulója szerint mindig visszahív, több átalakuláson is átesett már, legutóbb alig néhány éve. Így tehát egy viszonylag modern, kis stadion adja jelenleg a Kerület otthonát, de nem kell megijedni! A klubház tájolása, a büfé elhelyezkedése és a Kaszásdűlő sajátságos bája miatt a TVE-pálya most is igazán hangulatos.

30727021_930190333827823_490920663217864704_n.jpg

2013-ban még a régi székházzal új székekkel a stadion.

img_3924.JPG

Hat évvel később a mai formájában a Monor NB II-es meccsén.

A mostani létesítmény a vendégszektor nélkül 600 fő befogadására alkalmas; húsz éve az NB I-ben még 12 ezer néző is volt itt. Azóta a mobillelátó helyén műfüves pálya van, ami egyébként szintén alkalmas bajnoki mérkőzések megrendezésére a negyedosztályban, vagy annál alacsonyabb szinten.

A stadion egyik erőssége a büfé, ahonnan tökéletesen látszik a pálya, másrészt még a legunalmasabbnak ígérkező, téli meccseken is garantált legalább a félház.

img_6952.JPG

Ez a kép pedig pár hete készült, akkor még nem gondoltam volna, hogy utána hetekig, hónapokig nem lesz itt semmi (ekkor is a műfüvesen volt meccs).

Óbudán manapság ez a három sporttelep ad otthon működő egyesületnek, de Csillaghegyen még megvan az Ürömi utcai pálya, a Hajógyári-szigeten viszont csak a nyomai lelhetőek fel az egykori focipályának.

A II. kerület legészakabbi sporttelepe a budaligeti Pokorny József Szabadidőközpont, az egykori Szabadság utcai pálya utódja. Egy modern létesítményről van szó, ahol viszont nem jártam még, így annyit tudok róla elmondani, hogy a Hidegkúti SC játssza itt a hazai meccseit a Blasz kettőben.

Innen jóval délebbre, Pasaréten két fontos focipályát is találunk: az egyik a Pénzügyőr SE sporttelepe a Pasaréti út felsőrészén, a másik pedig szintén a Pasaréti úton, csak a déli végén a Vasas Pasaréti úti Sporttelep.

Mindkét pályán jártam már, meccset viszont csak a Pénzügyőr-pályán láttam, de ott sokat. Ennek a sporttelepnek a fekvése a legnagyobb erőssége, minden irányból hegyek veszik körül, a János-hegy kiválóan látszik az "ingyenes oldalról". Bizony, nem lebecsülendő adottsága a helynek, hogy az egyik oldalon a pályára való tökéletes rálátással lehet potyázni a kerítésről.

img_2789.JPG

A hazai lelátó a potyázó-kerítésről, háttérben a Pénzügyőr klub a kép baloldalán, jobbra pedig a János-hegy.

img_0185.JPG

Potyázók a 2017-es budai derbin, amikor a Pénzügyőr utoljára győzött a Kerület ellen. Azt hiszem, ez egy csodálatos kép!

Aki viszont inkább fizet, annak a Pénzügyőr-klubba is érdemes betérnie, hiszen itt nemcsak söntés, hanem étterem is található. Némileg belterjes, igazi "elit-Buda" életérzése van ennek a pályának, gyakran kirándulóktól hangos a környék, egyedi hely.

img_2795.JPG

img_2787.JPG

Ritka az ennyi vendégszurkoló Pasaréten.

A II. kerületben még két pálya érdemel említést, bár ezek még kimaradtak nekem. Egyik a Budakeszi úti Laktanya-pálya (a Hűvösvölgyi úton volt egy "testvére", azon egy honvédségi majális keretében kis lurkóként még jártam, azóta azt már beépítették), a másik pedig a Zsigmond tér közelében fekvő Kolozsvári Tamás utcai sporttelep. Ennek fényeit többször is láttam már a Lajos utcából (1950 előtt a pálya területe még a III. kerülethez tartozott), de a II. kerületi UFC egyetlen hazai meccsén sem jártam, pedig többször is felmerült már. Ha végre lecseng ez a járvány, csak eljutok oda is.

Észak-Budához sorolom még önkényes alapon az I. és a XII. kerületet, bár ezek nem bírnak komoly jelentőséggel a poszt és a sorozat szempontjából.

Az I. kerület egyetlen pályája a Tabánban található, a Czakó utcában. Miután a pálya hátterében a Budai Vár magasodik, mondhatjuk, hogy az ország egyik legszebb fekvésű pályáról beszélünk, de jelenleg egyetlen klub sem használja.

A XII. kerületben három említést érdemlő focipályája közül kettő Csillebércen található, ezek közül főleg a KFKI-pálya bír jelentőséggel, számos csapat használta, legutoljára a Svábhegy, ám most itt sem rendeznek hivatalos meccseket. Nem úgy a TF-pályán, azaz a dr. Koltai Jenő Sportközpontban a Győri úton, ami a XII. ker. Svábhegy FC jelenlegi otthona (*volt, a pályán jelenleg építési munkálatok zajlanak, a Svábhegy Pesten, a Siketek-pályán játssza hazai mérkőzéseit). Az 1950-ben épült pályán még világítás is van, hivatalosan viszont csak 600 fő befogadására alkalmas. Nagy hiátus nekem ez a stadion, történelmi jelentősége miatt mindenképpen fel fogom keresni, ha lesz rá lehetőségem.

A következő részben jön Dél-Buda, azaz a XI. és a XXII. kerület pályái, többek között a Kerület mellett a másik legjelentősebb, jelenleg a legmagasabb szinten szereplő és az NB I. felé kacsingató budai együttes, a Budafoki MTE otthonával!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr2115549080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futballisztika 2020.03.26. 21:28:13

Kiváló gyûjtés, várom a következôt! Viszont a Svábhegy most a Siketek-pályán játsza a hazai meccseit!

pörgeszurkol 2020.03.26. 21:36:18

@futballisztika: Köszi, pont az előbb mondta egy ismerősöm, hogy felújítják azt a pályát.

laci_52 2020.03.28. 15:53:57

Valaha Budán laktam és vasárnap délelőttönként a MOM és a TF Csörsz utcai pályáihoz sétáltam el, valamelyiken mindig volt meccs. Ezek már nincsenek meg?

Egykoron a Marczibányi téren is volt egy pálya, a Ganz-Villany játszotta ott a hazai meccseit.

pörgeszurkol 2020.03.29. 10:39:40

@laci_52: Nincsenek sajnos, mindkét helyen van sportcentrum, műfüves pályák vannak is, de rendes, bajnokira alkalmas pálya nincs.

Zoltán Szultán Szilágyi 2020.04.05. 19:48:53

Szep gyujtes!

Hianyolom Hidegkuti sporttelepet, Szabadsag utcaban ami nehany eve lett felujitva.
Csillebercen a gyerektaborban levo palya most nem elerheto de meg van meg.

Zoltán Szultán Szilágyi 2020.04.05. 19:50:36

Torold ahozzaszolasomat felte olvadyam

MoVili 2020.08.13. 23:03:01

Nagyon jó írás! Csak annyival egészíteném ki, hogy a Pokornyn játszik a Budai FC (egykori Tabáni Spartacus) felnőttcsapata is, amely az előző szezonban jutott fel a BLSZ III-ból, és vállalta is a idén a BLSZ II-t.
süti beállítások módosítása