Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

A kedvenc konteóm az NB I. folytatásáról

2020/05/12. - írta: pörgeszurkol

Megszoktuk már, hogy az MLSZ nem a legjobb, legátláthatóbb döntéseket hozza, éppen ezért a magyar foci mellett még mindig kitartó közeg tele van találgatásokkal, konteókkal. Ehhez jön még ráadásként, hogy minden selejtezősorozatban számolgatni kell, szóval igazán nem áll távol a szurkolóktól egyes kérdések túlgondolása.

Természetesen ez igaz rám is, elég csak megnézni, hogy az előző posztjaimban mennyit szenvedtem azzal, hogy a magyar labdarúgás alsóbb osztályainak lezárására valami vállalható megoldást találjak. Milyen igaza volt az MLSZ-nek, ők nem akadtak fenn ilyen apróságokon, hogy korrektség, igazságosság, működőképesség, egy mozdulattal lezárták az egészet. Kivéve persze az NB I-et.

A hivatalos indok az, hogy a nemzetközi kupaindulások eldöntése miatt kell lejátszani a hátralévő meccseket, és egyes magyarázatokból nekem az jött lett, hogy az MLSZ számára az egész labdarúgás csak egy kellemetlenség, igazából jobb lenne hagyni az egészet, de a nemzetközi kupák miatt az NB I-et sajnos muszáj végigtolni. A járvány tökéletes kibúvót adott arra, hogy érdemben foglalkozzanak az alsóbb osztályokkal, hiszen óriási a fertőzésveszély, a poszt írásának napján is négyen belehaltak a koronavírusba, így érthető, hogy több ezer ember munkáját és szórakozását tönkreteszik úgy, hogy a kormány amúgy a rendeletével lehetőséget biztosított a folytatásra. Mivel a szövetség szempontjából nézve csak a macera lett volna az egésszel, és úgysem érdekel senkit, hát akkor mindegy is, lezártak minden bajnokságot. Az egy dolog, hogy ez mennyire szomorú, de legalább egy világos álláspont. Távol áll tőlem az MLSZ védelme, de azért néhányan nagyon túlgondolják a döntés hátterét. Hangsúlyozom, a döntés okának félremagyarázását figurázom ki a posztban, magával a döntéssel a lehető legkevésbé értek egyet, de ezt az előző írásomban ki is fejtettem.

Nem mindenki éri be ezzel a magyarázattal!

Ahogy az lenni szokott, vannak, akik most is jobban tudják, mi volt az MLSZ döntésének valódi oka. Gondolom nem lepek meg senkit azzal, hogy egyesek politikát látnak ebbe is. Nem azt mondom, hogy a politika nem folyik bele túlzottan a magyar labdarúgásba, hiszen nem vagyok hülye, írtam is éppen eleget arról, hogy mit gondolok erről. Viszont a következőkben kifejtett összeesküvés-elmélet azért bőven a ló túloldala!

d_mtz20191027030.jpg

Csak azért folytatódik a bajnokság, hogy a Fradi végül elhasaljon... Véli pár professzor. (Fotó: MTI)

Több focival foglalkozó oldal számos cikke alatt olvastam olyan kommenteket, hogy az MLSZ csak azért folytatja az NB I-et, mert a kormánypárt azt akarja, hogy a Fehérvár legyen a bajnok. A teória szerint a zárt kapus rendezés csak a Fradinak jelent hátrányt, a játékvezetők pedig majd elintézik, hogy a Fehérvár legyen a bajnok. Persze a kommentekben ezt nem így fogalmazták meg ezt, hanem helyesírási hibák tömegével, a maffia és a banda szavak sűrű használatával fejezték ki, hogy már megint mindenki összeesküdött a Fradi ellen.

Rögzítsük: arról a csapatról van szó, akinek az elnöke a kormánypárt legfelsőbb köreibe tartozik, még a miniszterelnök választási győzelmet ünneplő szelfijén is szerepelt, sőt, a választók adatait gyűjtő listát is róla nevezték el. Ennél azért nehéz a kormányhoz jobban bekötve lenni (jó, a Felcsútnak ez is sikerült azzal, hogy a névadó akadémiájuk alapítója a miniszterelnök), ennek ellenére vannak olyan ferencvárosi szurkolók, akik szerint az MLSZ a kormánypárttal együttműködve azért folytatja a bajnokságot, hogy végül ne a Fradi legyen a bajnok.

Nem tudom, hogy az ebben az összeesküvés-elméletben hívőknek feltűnt-e, hogy ha lefújják a bajnokságot, akkor a Fradi biztosan nem lett volna bajnok. A folytatás ráadásul nem csak a Ferencváros újabb bajnoki címére ad jelentős esélyt, hanem az Újpest kiesésére is, de ez csak mellékszál.

Gondolom utólag, ha az FTC mégis behúzza a bajnoki címet (amire valljuk be, elég nagy az esély), simán leírják majd ugyanezek a kommentelők, hogy ellenszélben nyert a csapatuk, vagy egyszerűen elfelejtik a konteójukat, esetleg a kedvencem: túl átlátszó lett volna, ha ezt innen megcsinálják. Utóbbira hozok is két példát más csapat szurkolóitól, hogy ne érjen az a vád, hogy csak a Fradit szidom: a Honvéd nem lehet bajnok, a végén megnyeretik a Videotonnal a bajnokságot (2017). A Felcsút nem eshet ki, biztos, hogy benntartják őket valahogy (2016).

Persze tudom én, hogy a szurkolóknak sokszor ez az egyetlen kapaszkodója, hogy teóriákat, elméleteket gyártanak, és így magyarázzák meg maguknak, ha nem jön össze a csapat sikere. Soha nem értettem ezt a mentalitást, nem értem, így minek néz valaki meccset. Egyértelmű, hogy sokszor gusztustalan, amennyire a politika beleszól a magyar labdarúgás viszonyaiba, de aki szerint a pályán történt eseményeket felülről irányítják, és a bajnoki helyezéseket előre kiosztják, az inkább ne nézzen focit, mert így sok értelme nincs. Én hiszek abban, hogy a bajnokságok a pályákon dőlnek el, az már más kérdés, hogy az anyagi erőforrások irányításával és a szabályok hajlítgatásával hogyan befolyásolják azt, hogy a pályára lépő csapatok keretei milyen minőségűek. De szigorúan a pályán az dönt, hogy melyik csapat játékosai futballoznak jobban az adott meccsen. Ha nem hinnék ebben, nem járnék meccsre...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr2415686142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása