Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Óbudai kupagyőzelem a Hungárián

2024/04/26. - írta: pörgeszurkol

Az Amatőr Kupa 59 éve íródó történetében (57 döntőt rendeztek az ideivel együtt, kettő kimaradt) mindössze második alkalommal tudta fővárosi csapat elhódítani a kupát. Óbudai először.

Az Amatőr Kupa  - negyven évig Szabad Föld Kupa - egy igazán nemes kezdeményes, célja először a falusi, később az amatőr klubok számára igazi tétet adni a Magyar Kupa küzdelmeinek. Az Amatőr Kupa döntőjét az a két amatőr csapat vívhatja meg egymással, aki a legmesszebb jut az MK-ban. Ha pedig úgy alakul, hogy kettőnél többen véreznek el ugyanabban a körben utolsóként, akkor elődöntőt is kell játszani. Sokáig a Magyar Kupa döntőjének előmeccse volt az Amatőr Kupa, manapság a női kupadöntő előtt rendezik a meccset, de voltak próbálkozások más lebonyolításra is, ahogy a helyszín sem állandó: az utóbbi években a Hidegkuti Nándor Stadion ad otthont a döntőnek, sokáig a Népstadion volt az, de rendeztek Amatőr Kupa-döntőt a Fradi-pályán, Újpesten, Kispesten és több vidéki stadionban is.

Sajnos arról nem találtam infót, hogy mikortól indulhatnak budapesti klubok is a kiírásban (eleinte biztosan nem vettek részt a sorozatban), mindenesetre összesen kettő fővárosi klub játszhatott döntőt 2024 előtt: a Budapesti Erőmű 2002-ben meg is nyerte a kupát, az Inter CDF 2016-ban viszont elbukott a Géderlak ellen. Érdekesség a kupával kapcsolatban, hogy több ma profiként működő klub nyerte meg: Gyirmót, Kisvárda és Paks, valamint olyanok, akik az NB III-ban szerepelve ma hivatalosan profik, amúgy inkább félprofik: Budaörs, Cegléd, Cigánd, Csorna, Dunaújváros-Pálhalma, Nagykanizsa és Sényő. A Nagykanizsát külön érdemes kiemelni, hiszen az Amatőr Kupa megnyerése előtt és később utána is profi szinten szerepel a klub, de akkor amatőrnek minősült.

Az Unione tehát harmadik budapestiként jutott a döntőbe, ellenfele a szintén először döntős Mezőörs volt.

Az óbudai kötődés miatt egyébként is az Unionénak szurkoltam volna, de a Mezőörs kapcsán nem tudok elmenni egyrészt az egy az egyben a Fradit másoló címer, másrészt a fradista szurkolótábor mellett. Így nekem nyilván nem egy szimpatikus kiscsapat képét nyújtja ez a klub, pedig alapvetően kedvelem a falusi focicsapatokat (kivételek persze akadnak még, például a Felcsút). Az Unione esetében a kötődés tiszta sor, a klub elnöke ugyanaz, mint a III. kerületi TVE-nél, a csapat a Kerület-pályát használja, és persze tele van a Kerülethez kötődő labdarúgókkal Kaszaitól kezdve a hőssé váló Tavasin át Cicóig. Ugyanakkor azért szögezzük le, hogy igazi, tisztán óbudai csapat sajnos mára kettő, kicsit megengedőbben három maradt: a III. kerületi TVE és a Gázgyár esetében nincs kérdés, a Csillaghegy azzal, hogy most már évek óta nem játszhat otthon, kicsit kérdőjeles, bár átmeneti Óbudán kívüli albérletben a Kerület és a Gáz is játszott, de sajnos ez rosszabb helyzet. Az Unione mellett például a Mészöly Focisuli vagy a 43. számú Építők is Óbudához kötődő csapatok, de ez nálam más kategória, az Unionénél a TVE-vel, mint klubbal való kapcsolat is fontos szempont.

20240425_161506.jpg

Csendélet az MTK ultraszektora felől, mielőtt átmentünk az Unione oldalára.

Lényeg a lényeg, a "hazai" szektorba mentünk ki (ehhez a társaság egy részét kicsit unszolni kellett az elején), viszont azt kár lenne tagadni, hogy meccshangulatot a mezőörsi szurkolók teremtettek, akik szinte végig szurkoltak a meccsen, és a tizenegyesekig nagyjából sportszerűen tették ezt. Ott azért kijött a fradista kötődés, egyből, a kápó biztatására fütyültek az Unione tizenegyesei alatt, amit persze a második mezőörsi rúgó után már viszonoztak többen is, nem beszélve az ünneplés elején felcsendülő "indul a busz" rigmusról. 

Sajnos kicsit késve értem csak ki, a beléptetés simán ment annak ellenére, hogy az online vásárolt (1500 forint) jegy valamiért nem működött, végül bemehettem. Vittem MTK-s repoharat is, bár abból nem a bent kapható rettenetes és drága Arany Ászokot ittam, a megoldást nem fejteném ki bővebben. A pohárra tipikus volt a szekus megjegyzése: "ja, ez MTK-s? Az jó, voltak, akik fradis poharakkal jöttek." Na vajon kik lehettek azok? Szimpatikus kiscsapat, persze. 

Az első félidő (amiből bő félórát láttam) egészen jó színvonalat hozott, Aribi Hassan révén az Unione szerzett vezetést, de a szünethez közeledve már a Mezőörs játszott jobban és veszélyesebben. Sajnos a második játékrészben folyamatosan esett vissza a színvonal. A 65. percben egyenlített a Mezőörs egy jól helyezett, távoli lövéssel, és bár utána is a vendégek játszottak jobban, erejük már nem maradt újabb gólt szerezni, jöhetett a hosszabbítás. A nagy nevekkel felálló Unione teljesen elfogyott, ennek ellenére Juhász végigjátszotta a meccset, Czvitkovics 116 percet kapott, egyedül Feczesint kellett lehozni a 90 perc vége előtt, ő tényleg teljesen kidőlt.

A rendes játékidő utolsó 15-20 perce és a teljes hosszabbítás szinte értékelhetetlen színvonalú játékot hozott, egy-egy helyzet akadt, de mindenki - mi, nézők biztosan - a tizenegyesrúgásokat várta. Megérte megvárni!

20240425_184647.jpg

Elcsépelt ez a szó ilyen helyzetben, de tényleg egy drámai tizenegyespárbajt láttunk. Az Unione részéről pont az egyik kedvencem, Kaszai hibázott már a második körben. A Mezőörs az ötödik körig pontos volt, ám a 120. percben becserélt Vayer kihagyta a tizit, így folytatódott a móka. Előbb egy mezőörsi hibázott, de Juhász Roland nem tudta eldönteni a párharcot, hatalmas kapufát lőtt - fontos kiemelni, hogy ez volt az egyetlen tizenegyes, ami nem tartott gólba, a többi kihagyott büntetőt mind a kapusok védték. Tavasi emellett értékesített is egy büntetőt, így az Unione hősévé vált, ahogy a fent mellékelt pixelhalmaz is mutatja.

Végül a kilencedik körben rontott ismét a Mezőörs, az Unione ekkor már nem hibázott, így kiadós túlórát követően az Unione nyerte az Amatőr Kupát, egy évvel a BLSZ I-es bajnoki címe után. A sort május 8-án, a Budapest Kupa-döntőjében folytathatja a csapat, de ott a Csepel számít az esélyesnek.

Alig vártam, hogy levezetésnek még megigyunk egy sört a Ne tovább!-ban, ahol az éremátadást is megnéztük egyben. A csapolt Krusó méltó zárása volt a napnak, örülök, hogy Budapestre került az Amatőr Kupa!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr5318390481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása