Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Végre felkavarodott az állóvíz Újpesten

2020/05/22. - írta: pörgeszurkol

Fogalmazhattam volna úgy is, hogy végre mondott valami értelmezhetőt Roderick Duchatelet klubtulajdonos az összes Újpest-szurkolót leginkább foglalkoztató kérdésről, a címerügyről. 2017 óta vártunk erre, ráadásul korrekt, szurkolói szemmel nézve előremutató nyilatkozatot tett, még ha közben nem is bánt kesztyűs kézzel az anyaegyesülettel.

Kezdem egy vallomással!

Egészen a címer lecseréléséig nekem nem volt különösebb problémám az Újpest belga tulajdonosával. Nem mondom, hogy kedveltem, voltak vállalhatatlan megnyilvánulásai, de nagyon nehéz helyzetben kvázi megmentette a csapatot, ami ugyan nem lett jobb, de kupagyőzelem formájában még valami eredmény-féleség is összejött, szóval a 2010-es évek első felében számomra nullszadós szereplő volt. Eleve az a véleményem a klubtulajdonosokról, hogy a legjobb, ha nem zavarnak nagy vizet és nem kell róluk beszélni.

Aztán jött a címercsere, ami egy szörnyű pofon volt minden jóérzésű Újpest-szurkoló számára. Nem kell ehhez ultrának vagy minden meccsre kijáró drukkernek lenni, bárki, aki csak kicsit is szimpatizál az Újpesttel, elárulva érezhette magát. A hagyományok meggyalázása, a szurkolók véleményének negligálása, önkényesen bevezetett nevetségesen kinéző címer: ezek után bármit csinálhat Duchatelet, pozitív szereplő biztosan nem lesz belőle Újpesten. Pedig én jóhiszemű vagyok vele kapcsolatban, elhiszem, hogy tényleg volt oka a cserének, sőt, még az UTE és az Újpest közötti vitában is hajlok arra, hogy van igazsága. De!

DE!

Legyen bármennyire őszinte és igaz a mostani megnyilvánulás (persze egyáltalán nem biztos, hogy a kettő közül bármelyik jelző illik rá), akkor sem mentesíti a belgát az alól, amit 2017 óta művelt. Én elhiszem, hogy nehéz egy klubtulajdonosnak megtalálni a közös hangot az ultrákkal, de az, ahogy Duchatelet bánt a szurkolókkal, minősíthetetlen. Eleve a címert úgy cserélte le, hogy nem indokolta meg, a szurkolókat nem kérdezte meg, milyen legyen az új címer (bár volt egy névleges szavazás a klub honlapján, de azt inkább hagyjuk!), majd az elégedetlen hangokat nem hallotta meg, és negligálta a kérdést. Lényegében kimondta, hogy tőle aztán csinálhatnak bármit a szurkolók, az új címer marad.

Ez a makacs gyermekhez illő viselkedés méltatlan helyzetbe hozta az Újpestet, ezután az volt a minimum, hogy most elnézést kért a címercsere miatt, és úgy-ahogy épkézláb indokot hozott fel mellette. Mennyivel másabb lett volna ezt három éve megtenni, ugye.

ujpest.jpg

Ne felejtsük el Duchatelet számlájára felírni a keret gyengülését sem. Nem az egész munkásságára gondolok, csak az idei szezonra. Hogy távozhatott például Feczesin? Egy újpesti gyökerekkel rendelkező, nem is fiatal, viszont gólerős játékost hogy nem sikerült megtartani? Ha pedig korábbra gondolunk vissza, többek között Balajcza távozása is botrányos volt.

Mindenesetre a mostani, némileg azért zsarolásra emlékeztető "észhez térés" időzítése jó, még a derbi és a bajnokság folytatása előtt legalább szóban pont kerülhetne az ügy végére, biztosan jót tenne a játékosoknak is, ha nyugodtabb lennének a kedélyek. Akkor is, ha ez az "észhez térés" cseppet sem őszinte és érdekből történik.

Ne legyek persze naiv, természetesen nem lesznek nyugodt körülmények, Őze István ugyanis elég hamar reagált a videóra, és nem mondhatni, hogy pozitívan. Nyilván ismert volt az álláspontja a vitában, nem is volt várható, hogy egyből, minden ellenkezés nélkül megegyezés születik. Az viszont elszomorító, hogy az UTE reakciójában semmi kompromisszumkészség nincs, csak sértődött beszólogatás. Érthető, persze, csak nem viszi előrébb az Újpest ügyét, pedig az lenne a legfontosabb, nem az egyéni érdekek.

Hosszú szünet után úgy indul újra bajnokság, hogy az Újpestet egy pont választja el a kieséstől. Ebben a helyzetben mindenkinek össze kellene fogni azért, hogy nehogy megszakadjon egy 108 éve tartó sorozat, az Újpesttel nem eshet meg az a szégyen, hogy kiesik. Még akkor sem, ha ez az ára a tulajdonos távozásának.

Mert persze ne legyen kétsége senkinek, az elmúlt három év után természetesen azt szeretném, ha a belga elhagyná az Újpestet. Ám ennél is sokkal jobban szeretném, ha rend lenne végre a klubnál, nem lenne rivalizálás az UTE és az Újpest között, és végre visszakapnánk a címert.

Jó lenne a következő szezont nézőkkel, rendes címerrel, és egy normális kerettel kezdeni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr4815712560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buszrajongó 2020.05.24. 14:12:13

Utál hatos te Duchatelet-t, de az is lehet, hogy egyszer isteníteni fogod. Ahogy én a dolgokat látom, az újpesti labdarúgás jövője áll vagy bukik rajta. Számomra a fő kérdés az, mi állhat a az Újpestre szinte minden hazai mérkőzés után kiszabott többszázezres

buszrajongó 2020.05.24. 14:26:53

Most utálhatod Duchatelet-t, de lehet, hogy fogod még isteníteni is. A fő kérdés alighanem az, hogy mi állhat az Újpestre szinte minden mérkőzés után kiszabott többszázezres büntetések és a mostani pályabetiltás mögött. Nekem valami azt súgja, hogy Orbán Viktor akarja finoman (természetesen Csányi Sándor asszisztálásával) Duchatelet értésére adni, hogy magyar kézbe akarja venni az utolsó, még nem gleichsheitolt budapesti klubot. A Vasassal és az MTK-bal eleve nem volt ilyen probléma, de a Fradi angol tulajdonosait már nehezebb volt meggyőzni arról, hogy a korábban milliárdokért megvett klubot jó ötlet egy forintért eladni a magyar államnak. Végül sikerült, jöhetett a Honvéd. Az összeomlófélben lévő Bozsik- stadionnal

buszrajongó 2020.05.24. 14:57:00

@buszrajongó: Szóval, a technikai szünet után folytatom. Ott tartottam, hogy a Bozsik helyett kell egy új aréna, de Szabó Gyuri bácsi, alias George Hemingway nem olyan kretén, hogy milliárdokért építkezzen egy olyan telekre, ami nem az övé. Orbán Viktor viszont nem ad rá pénzt, ha az új stadionban nem ő, hanem George Hemingway a góré. Így utóbbit gyorsan rádöbbentették, hogy el akarja adni a klubot. Most már csak az a Duchatelet van hátra, aki a jelek szerint nem akarja érteni az üzenetet. A kérdés most az, hogy OV beéri-e a csapat szopatásával, vagy türelme fogytával megengedhetetlen eszközökhöz nyúl, és einstandolja a csapatot. Ha nem, akkor két lehetőség van attól függően, hogy Duchatelet marad vagy megy. Ha megy, rövid távon jól jár a csapat, mert a NER rendszerében jöhetnek a sikerek is, de utána minden NER csapat csődbe megy. Ha Duchatelet marad, a csapatnak valahogy túl kell élnie. A NER bukása után viszont - épp Duchatelet-nem köszönhetően - az Újpest lesz az egyetlen csapat, melynek a finanszírozása megoldott, és ez azt is eredményezheti, hogy az Újpest akár egy évtizedig is folyamatosan bajnok kupagyőztes lesz. Eközben a Fradi biztosan ki fog esni, hiszen utánpótlása is alig van. Tíz éve talán összesen tíz mérkőzést sem játszott a csapatban saját nevelésű játékos, alig akad már olyan fanatikus, aki oda viszi a kölykét focizni. Így kérdéses, hogy egyáltalán kikkel állna ki a csapat a bajnokira, ha elapad az állami pénzcsap. Kisebb mértékben ugyanez vár a Honvédra, a Vasasra és az MTK-ra is, és ha Duchatelet feladja, az Újpestre is.

pörgeszurkol 2020.05.25. 08:36:08

@buszrajongó: Ismerem ezeket az elméleteket, én nem hiszek benne, de nem tartom teljes baromságnak. Számomra Duchatelet nem annyira a patás ördög, mint sokaknak Újpesten, de azért az elmúlt három év alakítása után elég nagy a baj, ha rajta múlik a klub jövője...

Tény, hogy a NER meg akarja venni az Újpestet is, voltak már kísérletek, és én örülök is, hogy nem sikerült eddig. De Duchatelet nem egy hős, aki ezt megakadályozza, legjobb esetben is pusztán csak üzleti érdekeket néz. Örülnék, ha megegyezne végre Őzével.

A NER bukása utáni részhez: én is erről álmodok, de hidd el, a Fradi akkor sem fog kiesni, meg fogják menteni, ahogyan attól félek, pl szimbolikus okokból Felcsúton is maradni fog csapat első vagy legfeljebb másodosztályban, amíg tényező marad a Fidesz. Lesznek páran, akik majd hatalmasat fognak bukni, Kisvárda, Mezőkövesd, Videoton, ZTE és benne van a Honvéd is, és persze az NB II-es töltelék NER-es klubok, mint a Tiszakécske, Csákvár stb.
süti beállítások módosítása