Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Foci a Velencei-tó körül

2021/03/17. - írta: pörgeszurkol

Sajnos meglepően rövid felsorolás lenne, ha a mai létező csapatokat említeném csak meg a posztban, ezért inkább végig megyek a Velencei-tó körüli településeken, és megnézzük, létezik-e csapat avagy mikor szűnt meg.

A poszthoz egy friss, 15-ei kiránduláson nyertem ihletet, miután két focipálya mellett is elmentünk a Velencei-tó körül. Ebből az első egy elég alap helyszín volt Velencén, a második viszont évtizedek óta nem látott hivatalos mérkőzést. Igazából ez a második helyszín, Nadap adta az ötletet az egész poszthoz, de haladjunk sorban!

img_0214.JPG

A Velencei-tó partján a névadó település mellett Gárdony (Agárdot és Dinnyést is magába foglalva), Pákozd és Sukoró található, de ide sorolom még Nadapot és Kápolnásnyéket, mint két olyan falut, amelyeknek ugyan nincs kijárata a tóhoz, de közvetlenül mellette fekszenek. Távolság alapján Székesfehérvár is ide férne, hiszen a város keleti szélétől csak pár kilométer a tó, de Székesfehérvár csapatai megérdemelnének egy külön posztot, így most velük nem is foglalkozom, maradok kifejezetten a tó mellett.

A tó nevét adó Velence számomra meglepő módon jelenleg nem rendelkezik focicsapattal. Hétfői kirándulásunk elején néztem meg a pályát, ami simán elfért egy aktív megyei klub otthonának, illetve amúgy is élénken él még bennem az emléke annak, hogy pár éve az Újpest nehezen nyert itt a kupában. A Velence akkoriban az amatőr kupában is vitézkedett, mi több, így utólag visszakeresve 2008-ban meg is nyerte azt.

Sajnos az Újpest 2015-ös meccséről nem találtam videót, csak ezt, viszont 2012-ben a Diósgyőr is járt itt, ekkor pedig készült egy rövidebb felvétel. Ez így két nappal az ottjártam után egészen meredek látvány ennyi emberrel, egyben szomorú is, hogy egy darabig nem lesz hasonló.

Ezek után meglepett, hogy tavaly nem tudta befejezni a csonka-szezont sem a klub, idén pedig nem indult el a bajnokságban, megszűnt. Remélem átmeneti állapotról van szó, nem gondoltam volna a pálya megnézése utána, hogy ide nem tudok kijönni meccset nézni a szezonban - pedig az utcáról is kényelmesen látni az egész grundot.

img_0215.JPG

Nem azt mondom, hogy a Wembley gyepéhez hasonlítható állapotok, de nem is gondolná az ember, hogy nincs itt aktív csapat.

A pálya amúgy a Meszleny-Wenckheim kastély szomszédságában található, egy klasszikus lelátóval és békebeli korláttal körülvéve. Tényleg csak bízni tudok benne, hogy ideiglenesen szünetel itt a foci.

img_0210.JPG

A kastélyt is sokáig hagyták rohadni. Elképesztő potenciál rejlik amúgy abban, hogy egy műemlék és egy népszerű tó partján fekszik ez a pálya, és mégis megszűnt a csapat.

A Velence a kilencvenes években az NB III-ban is szerepelt, majd onnan kiesve pár évig a megyei bajnokságokban játszott. A megyeegyet 2007-ben és 2008-ban is megnyerte a csapat, másodjára fel is jutott az NB III-ba, ahol rögtön a második helyen végzett, a következő szezonban mégis a megyei első osztályban indult, és maradt is ott 2017-ig. Ezt követően jött két ötödosztályú idény, majd 2019/2020-ban a negyedosztályban, azaz a megyei egyben szűnt meg a klub.

img_0211.JPG

Egészen érdekes kis lelátócska. 

img_0209.JPG

Ez pedig egy klasszikus darab a régi időkből - remélhetőleg nem a további pusztulás vár rá.

A tó déli partján haladva jön Gárdony, ami lefedi a tópart felét, miután Agárd és Dinnyés is hozzá tartozik. Jelenleg ennek a településnek van a legmagasabban jegyzett csapata a tóparton, a Gárdony-Agárd az NB III nyugati csoportjában küzd a bennmaradásért. Ez a poszt már csak azért is időszerű, mert a III. kerületi TVE a hétvégén ezzel a csapattal játszik, igaz, a mérkőzést Iváncsán rendezik. Sajnos a járványügyi korlátozások miatt mindegy is, erről a találkozóról lemaradok, így kimarad ez a pálya továbbra is.

Gárdonyban van még egy aktív futballklub, a megyei harmadosztályú Dinnyés SE, ami a városhoz tartozó Dinnyés csapata. A pálya a falu északi részén, a 7-es út mellett fekszik, közel a Velencei-tóhoz.

A várossá avanzsált Gárdony esetében nem lehet kihagyni a Gázszert, a kilencvenes években az NB I-et is megjárt, majd szezon közben megszűnő agárdi csapatot. Ez a klub azonban nem a Velencei-tó partján, hanem Székesfehérváron, később Akasztón (!), a Stadler-stadionban játszotta meccseit. Agárdon (és így Gárdonyban) van még a Sándor Károly Akadémia is, de az MTK ificsapatai a bajnoki meccseiket szintén nem a tóparton vívják.

Áttérve az északi partra, Pákozd következik. Itt is van aktív csapat, a Pákozd a megyei másodosztályban szerepel, ott a tizenkét csapat között az utolsó előtti. A járvány miatt félbeszakadt szezonban is utolsó előtti helyen végzett az ötödosztályban, de akkor ez a 14. helyet jelentette. A pákozdi pálya közvetlenül a Velencei-tó északi partján haladó főút mellett fekszik, így látni többször is láttam, de fotóm sajnos nincs róla, meccsen sem jártam ott.

Sukoró a következő település, ami a szép fekvése mellett a 2000-es években egy politikai botrány miatt is híressé vált. Ebben az időszakban szűnt meg a helyi csapat, 2006-ban. A pálya a főúttól kicsit délebbre fekszik, szép hátteret ad neki a Velencei-tó.

img_0234.JPG

Egykori focipálya bújik meg a Nadap melletti völgyben.

Ezzel körbe is értünk a közvetlenül a tóparton fekvő településeken, de mint említettem az elején, még Nadap és Kápolnásnyék is ide tartozik, hiszen mindkét falu alig pár száz méterre van a tótól, csak éppen nincsen oda kijáratuk.

Nadapon csodálatos környezetben, egy völgyben találjuk a pályát - már ami megmaradt belőle. Még mindkét kapu megvan, így egyértelmű, hogy nem egy sima tisztásról van szó, de egyébként más már nem emlékeztet arra, hogy valaha hivatalos keretek között zajlott labdarúgó-mérkőzésen a helyszínen. Amúgy már több, mint ötven éve megszűnt a nadapi klub, a magyarfutball.hu információ szerint alig pár szezont húzott le a hatod- és hetedosztályban a Nadap. Kár érte, a dimbes-dombos tájon, erdő szélén megbújó pálya fekvése figyelemreméltó.

img_0241.JPG

img_0239.JPG

Nem fogtam ferdén a fényképezőt, tényleg lejt a pálya, és tényleg rövidebb az egyik kapufa a másiknál.

Egyébként több túraútvonal is elhalad itt, így akár kirándulással is összeköthető a nadapi pálya megtekintése, Pákozdig eljutva meccsnézés is belefér a programba.

img_0240.JPG

img_0243.JPG

Ebből az irányból is remek a pálya háttere. Egyébként jó kérdés, hogy ezek a padok a pályához tartoztak-e, vagy csak ide vannak ledobva. Különböző országok zászlóit festették rájuk, de ránézésre ez az akció sem ma történt.

img_0238.JPG

A szintén Velence szomszédságában fekvő Kápolnásnyék pályája a település tótól távolabb eső végén fekszik, még a vasútállomáson is túl. Vörösmarty Mihály szülőfalujának van focicsapata, a TÓVILL-Kápolnásnyék a megyei első osztályban, azaz a negyedosztályban szerepel, és nem is rosszul! Igaz, hogy csak a nyolcadik az együttes, de a negyedik hely közelebb van pontszámban a nyékieknek, mint a 12. a tizenötfős mezőnyben, így kiesési gondjaik nem lesznek.

Jelenleg tehát közvetlenül a tóparton három, a picit tágabb környéken négy csapat található a Velencei-tó környékén, ráadásul ez a négy klub szépen lefedi az amatőr bajnokság összes szintjét (kivéve a hetedosztályt, de az nincs is Fejér megyében). Ezenkívül persze ott van Székesfehérvár is nem messze a tótól, szóval lehet értelmesebben is nyaralni Magyarország harmadik legnagyobb tavánál annál, mint a Velence korzón való veretés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr3016465824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása