Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Történelmi helyszín őszinte focival

2021/05/28. - írta: pörgeszurkol

Ugyan kicsit szeretek dobálózni azzal, hogy egy meccs vagy pálya miért történelmi, ezúttal olyan helyen jártam - első alkalommal -, amire túlzás nélkül lehet mondani/írni, hogy a magyar foci történelmében fontos szerepet játszott, egy igazi magyar grundhopper számára pedig már-már kötelező látogatásról van szó.

Ez a stadion az Elektromos-pálya, esetleg ELMŰ sporttelep, avagy Latorca utcai pálya az utca régi nevén. 1939-ben ezen a pályán rendeztek először villanyfényes labdarúgó-mérkőzést Magyarországon, június 14-én egy nem hivatalos válogatottmeccs keretében, június 15-én pedig az első világítás mellett zajló bajnokira is sor került. Volt ez a pálya rövid ideig a Vasas és az Újpest otthona is, azt pedig talán felsorolni is sok lenne, mennyi kisebb budapesti klub szerepelhetett itt pályaválasztóként.

img_1054.JPG

Mondjuk a pálya fénykorában nem ilyen volt a környék. Lényegében csak ez a lelátó és maga a pálya maradt meg.

Az Elektromos sajnos az idei kiírásban nem játszik itt, a felnőtt labdarúgás megszűnt (remélhetőleg szünetel) a Tromosnál. Így hivatalos, felnőtt bajnokikat leginkább akkor lehet az Elektromos-pályán nézni, ha a BÜSKE, azaz a Budapesti Ügyvédek csapata klubja a pályaválasztó. A csapat a BLSZ III-ban, azaz a hatodosztályban szerepel, aktuális ellenfele a néhány éve létező csepeli Puebla volt.

Óriási hiányosságot pótoltam azzal, hogy szerdán kora este kilátogattam ide. Bár az érettségi bankettem is itt volt a pálya melletti étteremben, még soha nem járatam itt meccsen. Ez annak tudatában különösen szomorú, hogy a Kerület-pálya után talán ez van hozzám legközelebb légvonalban, esetleg még a Gázgyár pályája előzheti meg, de az már inkább ikszes, közúton icipicivel közelebb van utóbbi. Egyetlen magyarázatom erre a hiányosságra az előző bekezdésben rejlik, egyszerűen kevés itt a bajnoki találkozó, ráadásul az ügyvéd szakma nem a szívem csücske.

img_1028.JPG

Az első félidő vége, ekkor még nem kellett a világítás.

Hétvégente tehát gyakran találok érdekesebb meccset, de ezen a szerdán végre nem volt alternatíva, este már ráértem, így egy könnyed tekeréssel kinéztem a Büske–Puebla összecsapásra, amit egyébként még a 18. fordulóból halasztottak el.

Némileg meglepett, hogy a focipályán kívül más egységekkel is rendelkező sporttelepre csak védettségi igazolvánnyal engedtek be, de a szabály az szabály, nincs vele baj, de a hatodosztályban nem lepett volna meg, ha be lehet jutni kártya nélkül is. Az első félidő végére értem ki, éppen akkor szerzett vezetés a Puebla - persze a gólt nem láttam, csak hallottam.

img_1034.JPG

img_1035.JPG

Tömeg nem volt, de szerda este a BLSZ III-ban érthető is.

Változó volt a nézőszám, a nagyobb népszerűségre tervezett lelátón 12-17 ember ült, amíg ott voltam én is. Ennek megfelelően pár hevenyészett "Hajrá, Puebla!" kiáltáson kívül csak beszélgetéseket lehetett hallani, például azt, amiből megtudtam, hogy a csepeliek egyik játékosa, a 80-as számú Sztankó Dávid több tucat NB III-as mérkőzésen is pályára lépett a Csepel és a THSE színeiben - a Csep-Gól neveltjéről van szó, tehát négy csepeli csapatban fordult meg a játékos, óriási szigetországi lokálpatrióta! Egyébként ezzel ő volt a legképzettebb labdarúgó a pályán.

img_1042.JPG

A városra is impozáns kilátás nyílik innen.

Egy-két mókás jelenetre azért sor került, a játékosok többször fakadtak ki elég rendesen, néha például a kapusukra, vagy éppen a kapus egy csatárra egy kihagyott helyzetnél. A kedvencem egy lecserélt hazai játékos volt, aki letolt egy hatszavas monológot (ebbe a szétvált igekötő is benne van) úgy, hogy abban csak az "isten" kifejezés nem egy káromkodás volt, és persze a szétvált igekötő, a "meg". A többit az olvasó fantáziájára bízom!

Ami a játékot illeti, ugye ez is hatodosztály, ahogy a megye három vidéken. Utóbbi élményeimhez képest talán magasabb volt kicsit a színvonal, főleg a Puebla játékán látszott valami koncepció, illetve ők jóval gyorsabbak voltak ellenfelüknél, ám ezt csak néhányszor használták ki. A Büske tényleg egy baráti társaság, mondanám, hogy én is focizok így a haverokkal, de persze ez óriási hazugság lenne, nagypályán három perc után köpném ki a tüdőmet és egy jó passzom nem lenne előre. Annyi viszont igaz, hogy van jónéhány ismerősöm, aki nem lógna ki innen lefelé. 

img_1045.JPG

img_1046.JPG

Az általam látott játékrészben gyorsabb, veszélyesebb volt a Puebla, ám a csapat védekezése nem állt valami biztos lábakon. Ezt egy jobboldali beadás után ki is használta a Büske, és egy közelről bekotort góllal egalizált. Nem jött ki jól a kapus, ez tény (meg is jegyezte az egyik védő), de a létszámfölényben lévő védelem sem tudott mit kezdeni a két támadóval.

Nem sokkal később egy szép távoli lövéssel még a vezetést is megszerezhették volna az ügyvédek, ám a 66. percben több elhalt kontra után végre ki tudta használni a Puebla, hogy támadói jóval gyorsabbak az ellenfél védőinél. Elsőre így is a kapufát találta el a kilépő játékos, ám pont elé pattant vissza a labda, így mandinerrel sikerült a kapust is kicselezni, az üres kapu pedig már nem okozott kihívást. A 66. percben 1–2-re módosult az állás.

img_1052.JPG

A hajrában a Pueblának akadt még egy-két helyzete és szép lövése is, az utolsó pillanatokban pedig a Büske is be tudta szorítani ellenfelét, de újabb gól már nem esett. Ezzel az eredménnyel a Puebla negyedik, a Büske kilencedik a tabellán.

img_1057.JPG

A második félidő már villanyfény mellett zajlott, a lefújásra szépen le is ment a nap - de ez itt már 82 éve nem gond, a nevéhez hűen az Elektromos-pályán megfelelő a világítás.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr3616572896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása