Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Bárcsak 80 perc lenne egy meccs!

2021/06/16. - írta: pörgeszurkol

Karnyújtásnyira volt a magyar válogatott egy bravúros pontszerzéstől a hazai Eb-meccsén, ám végül – az eredményt tekintve - sima portugál siker született. Ettől még óriási élmény volt a meccs a helyszínen.

img_1243.JPG

A foci ünnepe az Eb és a világbajnokság, az a két nagy torna, amit ugyan szintén kezd leuralni a modernfoci, de a mai klubfutballnál nagyságrendekkel őszintébb, szerethetőbb eseményekről van szó. Abba nőttem bele, hogy magyarként csak kívülálló vagyok ilyenkor, választok magamnak egy csapatot, és annak szurkolok, próbálom átélni az ünnepi hangulatot, de az asztalhoz nem engednek oda. Mások örömébe akarom beletuszkolni az enyémet, de persze soha nem lesz olyan jó érzés egy olasz sikernek örülni, mint a magyarnak. Ezért nem értem a külföldi klubokkal azonosuló magyarokat sem, ahogy az is furcsa volt nekem a 2018-as vébé előtt, hogy egyesek kiakadtak azon, hogy én nemzetkarakterológiai, sőt, etnikai szempontokat is figyelembe véve választok csapatot. Tegye fel a kezét, aki szakmai alapon szurkol egy válogatottnak! (Nyilván a fő szempont az, hogy milyen focit játszanak, így szerettem meg a csupa karakterekből álló olasz válogatottat annak idején, sőt, kezdetben, a kétezres évek legelején a hollandokat is kedveltem, de kezdek nagyon elkanyarodni a témától)

Ez változott meg 2016-ban, és bár a vébére nem jutottunk ki, most ismét tényleg a részesei lehettünk az ünnepnek. Sőt, még inkább, mint valaha, hiszen részben hazai rendezésű tornáról van szó, a magyar válogatott Budapesten játszik, mi kell még?

Kíváncsi voltam arra, mennyire hasonlít majd az élmény a 2016-os Eb-hez. Nyilván nem lehet utánozni azt, hogy az életem során először jut ki egy világeseményre a válogatott, emellett az utazás hangulata, és persze az osztrákok megverésének személyes átélése is utánozhatatlan. Olyan jó már sosem lesz, de másképpen jó, akár jobb lehet!

Egészen kedd délutánig nem fogtam fel, mekkora esemény vár rám, aztán a városba menet elfogott a hangulat: mindenhol válogatott mezbe öltözött emberek, páran már akkor is skandáltak, mint valami ünnepi forgatag, olyan volt Budapest. A meccs előtti sörözés végére már nekem is volt kedvem szurkolni az utcán, a stadionhoz érve pedig őszintén nevettük ki az arcfestést ajánló kishölgyet. 

img_1226.JPG

Jó lett a koreó, bár az elsőre én nem fogtam fel, mit ábrázol.

Hiába nyúlt el a sörözés, nem sikerült lekésni a himnuszokról sem, végre egyszer sikerült valamit jól megszervezni, a bejutás pillanatok alatt lezajlott. Ekkor ért az igazi sokk: valami egészen elképesztő hangulata van a Puskás Arénának telt házzal. 65 ezer ember, morajlás, Eb-hirdetések, mindez Budapesten: mint valami mese.

img_1228.JPG

img_1229.JPG

img_1230.JPG

Még most is hihetetlen, hogy van egy ilyen stadionunk!

Az első félidőt a táborral szemben, a kapu mögül néztem, míg a második félidőre a felső karéjt is kipróbáltam. Elképesztő élmény olyan magasról nézni a meccset, látni a sok embert, átélni a hangulatot. Jó volt az akusztika is, nagyon hangos szurkolás ment végig. Imádtam, még az sem zavart, hogy a sör (ami nem túl meglepő módon Heineken volt) 1250 forintba került - hát ez tényleg európai szint. 

img_1234.JPG

A meccsről nehéz mit írni, meg felteszem, mindenki látta. Bent úgy éltem meg, hogy reális esély van a döntetlenre, masszívan védekezett a csapat, alig voltak helyzetei a portugáloknak. A lesgólunkról persze lemaradtam (mondjuk a mosdó és a büfé is üres volt legalább), de azt már láttam, hogy valaki beszaladt a pályára, illetve pirót is sikerült bevinni a lelátóra, menő.

img_1238.JPG

img_1239.JPG

Sajnos ezeknél nincs jobb képem az akcióról, de a srác eljutott a térfél közepéig kb.

Amilyen szerencsénk volt öt éve a portugálok ellen a megpattanó lövésekkel, olyan szerencséjük volt most nekik, az első gól pedig el is döntött mindent - az nagyjából a huszadik perc után egyértelmű volt, hogy magyar szempontból ez a mérkőzés addig tart, amíg a portugálok nem lőnek gólt. Ez végül a 84. percben következett be, kár érte, hogy még kettő is követte az első gólt, de sajnos az már benne volt.

Van mire büszkének lenni, nagyot ment a válogatott, csak bízni tudok benne, hogy a következő két meccs egyikén ugyanez a küzdőszellem pontot is ér majd. Reálisan nézve a németek ellen lehet erre esély, de meglátjuk. A lényeg, hogy Budapesten volt a legtöbb néző eddig az Eb-n, itt volt a legjobb a hangulat, az ünnep részesei vagyunk, ott ülünk az asztalnál - szurkolást nézve az asztalfőn. 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr2816595544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.06.17. 17:28:14

Minden szavával egyetértek!
"Van mire büszkének lenni," -- ezzel meg főleg.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.06.17. 18:50:14

Mitöl voltunk mennyire, Kinek a karhosszával mérted a 3 gólos vereséget?

"Jó lett a koreó, illetve pirót is sikerült bevinni a lelátóra, menő."
"A meccsről nehéz mit írni, "
Akkor, pisztolyt fogtak rád?
Próbálsz humoros lenni de modorosch lettél

Studiosus 2021.06.17. 19:02:21

"Van mire büszkének lenni, nagyot ment a válogatott" - percek óta szakadok. lazán kapcsolódik Dibusz mondása: "nekünk most az a feladatunk, hogy 10 perccel kitoljuk a koncentrációt." tényleg, ezt a baromságot mindenki elhiszi, hogy ez a szar egy jó teljesítmény volt?

CSOKKI MÁLNA 2021.06.17. 20:08:28

@Studiosus: A svájciak is 3-0-ra kaptak ki az olaszoktól, akik éppúgy, mint a portugálok, a futball felsőházát képviselik.
De a mi meccsünk a 84. percig nyitott volt, sőt 1-2 perccel előtte a portugálokban egy kis ideig megállt az ütő, míg ki nem derült, hogy Schön lesen volt, és nem érvényes a gólja.
Az olasz győzelem ehhez képest sokkal kevéssé volt stresszes az esélyesebb csapat számára.
Ha tíz éve azt mondom neked, hogy 5-10 év múlva egy EB-n csoportelső lesz a magyar válogatott, majd a következő EB-n a portugálokkal, a franciákkal és a németekkel meccselünk az új Puskásban, csak röhögtél volna.

CSOKKI MÁLNA 2021.06.17. 20:10:03

@CSOKKI MÁLNA: A németekkel természetesen nem a Puskásban játszunk..

bekov 2021.06.17. 21:47:46

én azt mondom bárcsak a 10. percben kezdték volna szórni a gólokat a portugálok, hogy legalább 12-0-ra léptessék le ezt a szerencsétlen falábú bandát... egy passzt nem képesek átvenni, 5ből 4 elpattog tőlük, és mire levadásszák azt a szerencsétlen golyót addigra az ellenfél hatszor visszazár. mi a frászt keresünk mi egy EB-n? hogy jutottunk ki egyáltalán? 2016-hoz képesti onmagunkhoz képest a kanyarban se vagyunk... és akkor jön a végén a szokásos, amitől az elején csak kuncogtam de most már nagyon kínos: "hát ma nem volt szerencsénk"... persze. kell a szerencse néha, de én úgy gondolom, ahol skill nincs, ott szerencse sem lesz, mert hova?

CSOKKI MÁLNA 2021.06.17. 23:01:19

@bekov: Izland még nálunk is bénább. A románok meg a szerbek sem jutottak ki. Portugália. Franciaország, Németország pedig jelenleg ne ma mi szintünk.
Nekünk Svájcot, Ausztriát, Csehországot, kell tudni megverni, nem Ronaldoékat.

bekov 2021.06.17. 23:03:29

@CSOKKI MÁLNA: hát, én tovább mennék... szerintem addig nem kéne gondolkodni senkinek az elkalapálásán, amíg passzolgatni nem tudunk... de egyelőre az is rocket science ennek a csapatnak

Burgermeister 2021.06.18. 06:02:13

@bekov: Hogy jutottunk ki? Véletlenül, nagy kinszenvedés árán. A portugálok akkor rugnak golt amikor akarnak.

pörgeszurkol 2021.06.18. 08:26:05

@mіdnight coder: szerencsére itt vagy te, aki felvilágosult vagy, tőled megtudtuk, hogy aki nem a saját válogatottja ellen szurkol, vagy esetleg csak reálisan értékeli annak szereplését, az náci. Köszi!

CSOKKI MÁLNA 2021.06.18. 09:39:01

@bekov: Nyilván azért volt a 11 meccses veretlenségi sorozatunk, mert nem tudunk passzolni. Te komolyan gondolod ezeket a hülyeségeket, amiket leírsz?

CSOKKI MÁLNA 2021.06.18. 09:41:20

@mіdnight coder: Szegény Matyesz. Nehéz lehet neked. Nem elég, hogy a nemzeti oldal háromszor verte el a pofátokat a választásokon zsinórban, most másodjára kijutott az ország válogatottja az EB-re. Ilyesmiktől tébolyodtál meg, és kergeted a saját farkadat.:DD

citrix 2021.06.18. 14:01:12

Bárcsak 80 perc lenne egy meccs, megúszhattuk volna 0:0 -val és továbbgondolva (bárcsak 90 perc lenne) akár nyerhettünk volna elméleti síkon...

Dr.V.ker. 2021.06.18. 15:38:37

@mіdnight coder: aki járt már meccsen, az látja a különbséget 0-3 és 0-3 között. Láttuk már eleget megalázkodni a magyar válogatottat, most kedden nem ez történt.

CSOKKI MÁLNA 2021.06.18. 20:25:03

@Dr.V.ker.: Persze, hogy nem. A mi meccsünk csak a 84. percben dőlt el. Sőt előtte pár perccel megállt az ütő Ronaldoékban, amíg ki nem derült, hogy Schön lesen volt.
Mi egyszer már megmutattuk, hogy velünk azonos szinten jegyzett csapatokkal képesek vagyunk konkurálni az EB tétmeccsein.

CSOKKI MÁLNA 2021.06.19. 17:44:05

@mіdnight coder:

ÉS az 1-1 a világbajnok ellen?

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.06.24. 11:32:30

magyar-német
Megint elmondták a blog címadó varázsmondatát
süti beállítások módosítása