Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Vállalati csapatok rangadója Óbudán

2022/04/03. - írta: pörgeszurkol

Két eredendően nem óbudai klub is hazai pályaként használja a III. kerületi TVE műfüves pályáját, ez a két csapat szombaton bajnoki meccsen találkozott egymással, én meg kimentem megnézni a "vállalkozói derbit".

A BLSZ I. 22. fordulójában a 43. sz. Építők "fogadta" a Unione csapatát. Azért az idézőjel, mert jelenleg mindkét együttes otthona a Kerület műfüves pályája. Van még egy közös pont a két klub életében: mindkettő egy vállalat csapatként kezdte, sőt, építőipari vállalat csapataként.

A 43. sz. Építők esetében ez már a névből is kiderül, pedig amúgy a rendszerváltás óta már nem is az ÁÉV csapata a klub - már csak azért sem, mert az megszűnt. Ennek fényében nagy dolog, hogy a klub nemcsak túlélte a rendszerváltást, de azóta éli a fénykorát. A csapatot 1949-ben alapították, soha nem szerepelt még országos ligában, a BLSZ I. a csúcs (ott egy második hely a 2016/2017-es szezonban). Ahogyan írtam, nem óbudai együttesről van szó, ám alapvetően budai az Építők, még ha volt is kis kitérő az útjuk során: sokáig Kelenföldön, az Erőmű-pályán játszották hazai meccseiket, majd onnan nem messze, a Budafoki úton. Ezek a pályák ma már nincsenek meg, és az angyalföldi Erdért-pálya is csak romokban maradt meg, ott a 2000-es években szerepelt az Építők, ahogyan a Goldball (Siketek-pályán) otthonában is. 2020-ig a Vasas sporttelepén lelt otthonra a klub, persze nem a centerpályát használva, aztán szezon közben Óbudára költözött, azóta is a kék-fehér színekhez jól illeszkedő pálya az Építők otthona.

152_2348.JPG

Az Unione sokkal fiatalabb, 1997-es alapítású klub, 1998/1999 óta indul hivatalos bajnokságokban, szintén a BLSZ I. a csúcsteljesítmény, de a klub 2004/2005-ben meg is nyerte a negyedosztályt, csak nem jutott fel. Azóta is meghatározó tagja a blasz egynek a Market Zrt. csapata - igen, ezért vállalati klub az Unione, konkrétan a keret tagja Scheer Sándor és két fia is, de most szombaton egyikük sem lépett pályára.

Érdekes játékosok tekintetében egyébként mindkét együttes jó, bár mostanában az Unione villog inkább: a 43. sz. Építők ellen ott volt a pályán kezdőként (!) az 50 éves Szekeres Tamás, de szintén NB I-es tapasztalattal rendelkezik Szabó Tibor, Kulcsár Tamás és Melczer Vilmos, valamint a csereként beálló Czvitkovics Péter is. Cicó egyben egy másik vonalat is visz, az Unione ugyanis gyakran foglalkoztat a III. kerületi TVE-ből kiöregedő játékosokat, a közelmúltban Kaszai és Filó is megfordultak a klubnál. Emellett még fiatalokból áll a keret, köztük szintén több óbudaival, ilyen volt például a kapuban Tavasi. Az Unione echte budai klub, használták a Kánai úti pályát az MLSZ székháza mellett, sokáig a Budafoki MTE pályája volt az otthonuk, a 2016/2017-es szezon óta pedig a Kerületke pályáját használják - nagyjából egy kilométerre a Market Zrt. székházától.

Korábbi játékosok terén is nagyot tud villantani mind a két fél: az Unione játékosa volt a 2000-es években Détári Lajos, míg az Építőkben kapusként megfordult Bajnai Gordon (később mindkettőjük politikai vizekre evezett, de ott nagyjából pont fordítva voltak sikeresek, mint a labdarúgásban). A 43. sz. Építőkből igazolt Újpestre az NB I. első fekete játékosa, Umoh, illetve később az a Hevesi Tamás is játszott az együttesben, aki most a csapat edzője.

152_2352.JPG

A háttérben a Márton Áron Kollégium épül, természetesen a Market Zrt. munkája az is.

Szombatra nem ez a meccs volt az első számú tervem, de a rossz időjárás miatt inkább letettem a biciklizésről - februárban még jó az 5 fok, de áprilisban, a tavasz megízlelése után már annyira nem, főleg úgy, hogy délutánra abból 3 fok maradt és az eső is eleredt - és kihasználtam az esőszünetet: délelőtt kisétáltam a Kerület-pályára, úgysem nagyon rémlik, hogy jártam volna a 43. sz. Építők meccsén.

Nem sikerült kiérnem 11-re, viszont kis késéssel kezdődött a meccs, így a Hévízi úton keltem át éppen, amikor a kezdősípszót meghallottam - mivel a teljes sporttelepet körbe kell járni a műfüveshez való bejutáshoz, ezért az első félidőt inkább az utcáról néztem. Ez itt nem akkora lemondás, a pasaréti viszonyokhoz lehet hasonlítani a helyzetet, jól belátni a pályára. Persze jobb a korlátot támasztani, ezért a szünetben bementem.

152_2343.JPG

Nem véletlenül nem nő a fű a kerítés tövében...

Annyi változás történt egyébként a műfüves pályán, hogy a kispadok átkerültek a Kaszásdűlő felőli oldalra, erre az MLSZ miatt volt szükség, így van egy olyan oldala a pályának, ahol megszakítás nélkül, végig lehetnek nézők.

Az Építők kezdte jobban a meccset, az első húsz percben csak a "hazaiaknak" volt pár lehetősége, de ezek közül egy sem volt olyan igazán nagy. A 25. perc körül, egy sarkazós passz után alakult ki az első ziccer, de ez is kimaradt - ezt követően viszont az Unione is veszélyeztetett, több szögletet is rúgtak a "vendégek", ám gól nem esett a félidőben.

Viszonylag nyugodtan, de jó iramban zajlott a meccs, a nemrégiben látott Budapest Kupához (ahol amúgy még áll az Építők, és a REAC-cal játszik majd a döntőbe jutásért) képest itt magasabb volt a színvonal, simán elfért volna az NB III-ban is. Az utcafronton túl sok beszólást nem hallottam, de egy szabadrúgás előtt odáig is elhallatszott a "legyél erélyes és lépd már ki azt a kilenc métert!"bekiabálás. Amúgy nagyjából negyven néző verődött össze, páran az utcáról bámészkodtak, de a többség bement.

152_2366.JPG

Az Építők kispadja, jobbra pedig Szekeres Tamás, aki nyáron tölti az ötvenet, de azért lenyomott bő egy órát egy negyedosztályú meccsen.

Gondolom a csúszás miatt sem volt 15 perces a szünet, mindenesetre a második játékrész kezdetére el sem jutottam a pálya mellé, a kezdésnél még a centerpálya vendégszektorában voltam. A 46. percben egy lecsúszott beadással megszerezte a vezetést az Építők, és én ebből bizony csak a háló rezdülését láttam menet közben - mások elmondása alapján tudom, hogy egy jobbról érkező, lecsúszott beadás akadt be a hosszú felsőbe.

152_2370.JPG

Technikai tudását nézve még az NB II-ben is szívesen látnám Cicót, főleg, ha lenne olyan beállós poszt, mint a kéziben. Mert azért nem mindig ér vissza védekezni.

Alig, hogy elhelyezkedtem a korlátnál, az 52. percben egy 17-18 méterről eleresztett, megpattanó, lapos lövéssel 2–0-ra növelte előnyét az Építők. Innentől kezdve egyértelműen az Unione nyomott, pontrúgásokkal és beadásokkal veszélyeztettek bőven, de komolyabban nem kellett aggódnia a "hazaiaknak". Na jó, amikor Czvitkovics állt oda a labda mögé a szabadrúgáshoz 25-30 méterre kaputól, akkor azért nyilván kellett izgulni.

152_2371.JPG

A végéhez közeledve feszültebbé vált a játék, anyázások előfordultak a pályán és a lelátón is, de komolyabb kakaskodás nem alakult ki. Kissé szürreális volt, ahogy 20-25 perccel a vége előtt elvonult a pálya szélén a DVTK U16-os csapata - ők is meccsre jöttek, a Kerület ellen.

Hosszabbítás nélkül fújta le a spori a végén a meccset, a forduló előtt harmadik helyen álló, kifejezetten masszív Unione-nak nem volt esélye a pontszerzésre. Ez volt a csapat negyedik veresége, de ezzel le is csúszott a dobogóról, a REAC ugyanis győzni tudott. A Csepel viszont csak egy ikszre volt képes a Gázgyár ellen, így a tabella elején két pont a Pénzügyőr előnye, a REAC hátránya 7 pont az éllovas mögött. A 43. sz. Építők győzelmével is maradt a kilencedik, mert a THSE is nyert, de így már öt pont az előnye a Csep-Gól - és egyben a kieséstől veszélyeztetett csapatok - előtt.

Nyolc forduló van hátra a BLSZ I-ből, izgalmas hajrá várható a bajnoki címért, egyben keserves küzdelem vár a Gázgyárra a bent maradásért. A szombaton látott két csapat ellenben nyugodtan, és szinte tét nélkül várhatja ezt az időszakot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr10017795525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása