Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Nyakunkon a szezon!

2022/07/20. - írta: pörgeszurkol

Bár még javában zajlik a nyár, sőt, most van az igazi nyaralós szezon, hamarosan elkezdődnek a küzdelmek a magyar bajnokság első három osztályában. 

Számomra idén teljesen érdektelen a nemzetközi kupaszezon, amúgy is évről évre csökkent az érdeklődésem iránta. Ugyanígy az NB I sem hoz lázba, ellenben az alsóbb osztályok igen. A teljesen amatőr bajnokságok csak augusztus közepén, végén kezdődnek - hiszen ott nem lesz szünet a katari vébé miatt -, az NB II és az NB III viszont már július legvégén elindul. Sajnos idén nekem, mint óbudai szurkolónak utóbbi lesz az érdekes, de röviden az NB II-re is tippelek.

152_2008.JPG

A másodosztályból ugye a Vasas és a Kecskemét jutott fel, helyükre az MTK és a Gyirmót érkezett, míg a Kerület-Szolnok-Budaörs hármast a Mosonmagyaróvár-Kazincbarcika-Kozármisleny trió váltotta. Az MTK szerintem nem ebben a szezonban fogja megszakítani a csodálatos sorozatát, miszerint akármikor kiesik az első osztályból, egyből vissza is jut. A másik kiadó helyre nyilván a DVTK pályázik a leginkább, de nagy poén lenne, ha az anyagilag igencsak erősödő ETO elhappolná a feljutást. A Gyirmótból nem nézem ki az azonnali visszajutást, mások meg nem esélyesek, de a Budafok, a Kaposvár és a Kecskemét is megmutatta, hogy befuthat bárki. Kérdés, hogy Szegeden idén komolyabban veszik-e az NB I-es álmokat, esetleg az évek óta fogadkozó Szpari vagy Hali okoz meglepetést, mindenesetre az MTK-DVTK páros feljutása a papírforma.

A kiesés kérdése érdekesebb lesz: ketten távoznak egyből, a 16-18. helyen végző csapatok pedig osztályozót játszanak az NB III három bajnokával. Gondolom (remélem) a százalékos eredmény alapján legjobb bajnok kapja a 18. helyezettet, és így tovább, de az MLSZ esetében semmi sem biztos. A három újonc közül a Kazincbarcikában látok esélyt a megragadásra, a másik kettő szerintem minimum osztályozózni fog, de talán esik is ki egyből. Az előző évek alapján a Dorog, a Csákvár és a Szentlőrinc szintén itt végez majd a mezőny végén valahol, másokra nem merek tippelni. Fene tudja, mennyire erősödik (vagy éppen nem) a Békéscsaba, mennyire marad tartósan jó a Tiszakécske és az Ajka, esetleg ki omlik össze úgy egy jobb kezdés után, mint tavaly a Szolnok vagy akár a végül bennmaradó Budafok. 

Tulajdonképpen a feljutásos résznél nem említett klubokon kívül senkinek a kiesése vagy osztályozós szereplése nem lenne meglepetés, de nyilván nem a PMFC-t vagy a Siófokot várom ide. Alakuljon akárhogy is, az NB III-as bajnokoknak ez a kiírás nagy szívás: ha csak a Kerület példáját nézem, egy esetlegesen behúzott harmadosztályú szezon után kellene mondjuk egy Doroggal vagy Szentlőrinccel megküzdeni a feljutásért. Oké, tavasszal mindkettő ellen szoros meccset játszottunk, de ősszel, az NB III után sima zakó volt. Nagyon nehéz lesz.

Az NB III hatvan csapatából nyilván sokat nem ismerek. A csoportbeosztásnál írt Facebook-bejegyzéshez képest annyit módosítanék az azóta történt igazolások és nyilatkozatok alapján, hogy a három kieső közül bizony a Kerület maradt a legerősebb, a Budaörs és főleg a Szolnok elvileg nagyot gyengült és nem a feljutásért fog menni. Nyugaton a Kerületke mellett a Nagykanizsa és a Veszprém biztosan masszív lesz, de nem tudom, mennyire akarnának feljutni. Tatabányán nincs pénz az NB III-ra, nem írnám le a Kaposvárt sem a sok liftezés után, de a tavalyi szezon alapján nem várható tőlük sok. Más befutót el sem tudok képzelni.

Középen amennyiben a Szolnok tényleg összeomlik, akkor a Dunaújváros számára egyenes lehet az út sok év szenvedés után, de éppenséggel a Monor és a Cegléd is voltak fent nem olyan rég (utóbbi sokat gyengült azóta), míg a Makó tavaly szerepelt remekül, kérdés, akarnának-e feljebb lépni. Az Iváncsa két éve nem akart feljutni, az ESMTK-nak pár éve kijött egy jó szezon, akkor nem zárkóztak el a feljutástól, de tavaly ettől nagyon messze voltak. Pedig milyen menő lenne!

Keleten a BVSC az egyértelmű esélyes, már tavaly is fel akartak jutni a zuglóiak. Volt fent pár éve a DEAC is, de akkor simán kizúgott, nem tudom, most mi ott a cél, más feljutását lényegében nem tudom elképzelni, de aztán történhet csoda.

Az NB III kiesőire én most nem mernék tippelni, de tulajdonképpen a tavaly nehezen bennmaradó klubok és az összes feljutó is esélyes erre a címre - kivéve talán a Pénzügyőr.

Abszolút újonc a mezőnyben a Teskánd, érdekesebb párosítás középen a Makó–Hódmezővásárhely és a budapesti második csapatok találkozója ("kis derbi", ugye) lehet, keleten az Eger–Hatvan, nyugaton pedig a Nagykanizsa–ZTE II párharcokban lehet valami, de az NB II-es szezon után ezek sem hangzanak olyan jó. Óbudaiként nem várhatok mást, mint azonnali visszajutást, aminek remélhetőleg az osztályozó lesz az egyetlen nagyobb akadálya. Addig pedig az olyan unikális túrákat kell kiélvezni, mint Teskánd, vagy a kupában Hegyeshalom!

Nem írtam még a Kerületnél történt változásokról: érkezett Aczél Zoli a kispadra Pintér helyére - maradjunk annyiban, hogy mindketten színes figurái a magyar klubfocinak. Sokakkal ellentétben egyébként én kedvelem Aczélt, remélhetőleg a bundázásról már lejött, a Mislennyel elért eredménye pedig nem egy egyszeri csoda - ebben segíthet a kispadra vele együtt érkező Wittrédi Dávid is. A stáb erősödött (?) még Juhász Rolanddal is, aki szintén megosztó figura, remélem a kapcsolatrendszere hasznunkra lesz. A játékosmozgás még nem ért véget, fájó távozó Balázs, Borvető, Rabatin és Daróczi is (mentek még többen, nekem az előző négy játékos fog hiányozni), az érkezők közül a képességeit tekintve Kokenszky jó fogás, az ő esetében a klubhoz fűződő viszonyától tartok, voltak érdekes megnyilvánulásai az előző szezonban. A többieket majd meglátjuk, Preklet neve természetesen ismerősen cseng, de hazudnék, ha azt írnám, követtem az eddigi pályafutását. Egy nagy dobással még kedveskedhetne a klub az átigazolási szezonban, de akkor sem leszek szomorú, ha az ifiből többen kapnak szerepet a csapatban, és velük leszünk eredményesek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr8517887113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása