Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Szezonzáró összegzés

2022/12/13. - írta: pörgeszurkol

Vasárnap az utolsó 2022-es magyar bajnokikat is lejátszották, így ideje megnézni, melyik bajnokság hogy áll. 

Az NB I természetesen nem érdekel, a másodosztály már igen, bár azt is röviden fogom összefoglalni: vezet a Diósgyőr, a Pécs a második, az MTK a harmadik, utána három pont a Szeged hátránya, újabb három pont a Haladásé. Bár óriási őszt ment a PMFC, nagyon meglepne, ha nem az MTK és a DVTK jutna fel. A kiesés már izgalmasabb kérdés: idén csak ketten esnek ki, ez most a Dorog és a Békéscsaba lenne, az osztályozós helyeket pedig a Kozármisleny, Budafok, Szentlőrinc trió foglalja el. Tulajdonképpen ez nem meglepő a tavalyi szezon után, de a Békéscsabát nem vártam ennyire lentre. A Nyíregyháza több győzelemmel, a Siófok egy, a Kazincbarcika kettő, a Mosonmagyaróvár pedig három ponttal előzi az osztályozós helyeket, de a 8. Csákvár is csak hat pontra van onnan, szóval lesz itt még küzdelem, vergődés és harc a kiesés ellen. Egyben az is látszik, hogy az NB III bajnokainak nagyon nehéz dolga lesz az osztályozón.

hali-kerulet.jpg

A naptári évben a szombathelyi vendégszereplés volt a kedvenc meccsem.

A harmadosztályról az utolsó idei meccsbeszámolómban már keserűen megjegyeztem, hogy a bajnoki cím várományosai közül a III. kerületi TVE messze alulteljesít, de a Dunaújváros sem lehet magára büszke, egyedül a BVSC hozza azt, amit vártak tőle. Középen a Hódmezővásárhely, esetleg az ESMTK érhet oda az osztályozóraa Dunaújváros előtt, illetve ugye bajnokesélyes az Iváncsa, de ők már két éve sem akartak feljutni. Nyugaton jelenleg a Tatabánya vagy a Veszprém futhat be - akárki is legyen a három bajnok, rettenetesen nehéz dolga lesz mindnek. Egy esetleges Hódmezővásárhely–Nyíregyháza vagy Tatabánya–Kazincbarcika, de akár a BVSC–Budafok sem tűnik olyan párharcnak, aminek feljutás lesz a vége, de persze hosszú még a szezon, az NB II-ben főleg sok a nyitott kérdés hátul, kár ezen görcsölni az éllovasoknál most még. Én meg Kerület-szurkolóként annyit fűznék még ehhez, hogy bárcsak ez lenne most a legnagyobb bajom, hogy kit kerüljünk el az osztályozón.

Az NB III-as kiesők sorsa most nyugaton a legegyértelműbb: az utolsó négy helyen négy újonc áll, a sereghajtó Zsámbék hat, a Mór hét pontot gyűjtött. Ennek a két csapatnak közös vonása még, hogy osztályozó megnyerése nélkül kerültek fel - a Mór sorsolással, a Zsámbék pedig miután elbukott a PEAC ellen, végül a feltöltési szabályok miatt felkerülhetett. A Csorna 11, a Teskánd 15 pontig jutott, a 16. helyen álló ZTE II-nek van 20, utána újabb ugrás jön, a Kelen már 23 pontnál tart. Nagyon meglepne, ha itt az utolsó négy közül bárki feltámadna és előzne.

Középen két csapat is visszalépett (Balassagyarmat és Makó), a tavaly még NB II-es Szolnok tíz ponttal utolsó, kieső még a saját pályáját használni nem tudó Bánk 12 ponttal. A 14-16. helyen egyaránt 17 ponttal áll a Cegléd, a Kecskemét II és a Monor, az FTC II pedig 18 pontos.

Keleten a Békéscsaba zárja a sort 9 ponttal, a klubnak tehát két csapata is kiesésre áll két különböző osztályban, komoly bravúr. A Tiszaújváros 15, a Jászberény 16, a Sényő pedig húsz pontot gyűjtve áll kieső helyen, a Kisvárda II, az Eger és a DVTK II 24 pontos. Az elég valószínűnek tűnik, hogy ha a végén számítani fog, akkor a legrosszabb 16. nem, viszont a legjobb 17. ebből a csoportból fog kikerülni. Persze meglátjuk, ki akar feljutni!

A megyei bajnokságok esetében fontos újítás, hogy idén feljuthat (ahogy eddig, osztályozóval) a második-harmadik-stb. is, amennyiben az előtte álló csapatok nem akarnak indulni a magasabb osztályban. Így már kevésbé releváns, ki vállalná az indulást, és ki nem.

Bács-Kiskunban nyolc pont előnnyel vezet a Kiskunfélegyháza a Jánoshalma, és kilenccel a Baja előtt. Baranyában a tavaly NB III-as Mohács vezet úgy, hogy egy iksz mellett minden meccsét nyerte, de előnye így is csak három pont a Bóly előtt, a Pécsvárad további négy ponttal van lemaradva. Békésben az Orosháza áll az élen egy ponttal a Végegyháza, és négy ponttal a Szarvas előtt. Borsodban a Cigánd a listavezető, előnye hat pont a Sajóbábony, és kilenc a Felsőzsolca előtt.

Budapesten az Unione vezeti a tabellát 39 pontot gyűjtve, a REAC 37, a Budafok II 35, a Csepel–Csep-Gól 34, a 43-as Építők pedig 33 pontot szedett össze. Itt elég sok izgalom várható tavasszal, az Építők és az Unione esetében azért nem lennék száz százalékban biztos, hogy tényleg fel akarnak jutni. A kettéváló Csepel számára tragédiával érne fel, ha most sem jönne össze az osztályváltás, hiszen az immár Németh Szilárd érdekkörébe tartozó, a jövőben majd Csepeli TC néven induló klubnak komoly tervei vannak.

Csongrádban a püspöki Szeged második csapata áll az élen veretlenül, két döntetlennel. A Tiszasziget négy, a Kiskundorozsma kilenc, a tavalyi bajnok SZVSE 13 ponttal maradt le. Fejérből valószínűleg visszajut a Gárdony, ami egyetlen pontvesztéssel, hat ponttal vezet a MÁV Előre előtt.

Győr-Moson-Sopronban egészen érdekes helyzet alakult ki, ugyanis egy falu, Koroncó vezeti a tabellát 40 ponttal, ám bőven lőtávolon belül áll 36-36 ponttal a Kapuvár és a Sopron - utóbbi esetében jogos a kérdés, hogy melyik? A Caola Sopron, ami korábban SC Sopron néven indult, és sem az SVSE-nek, sem az LC-nek, sem pedig a Matávnak nem jogutódja - egyfajta "fideszes" Sopron a Jobbikhoz köthető vezetőséggel rendelkező Soproni FAC nyakára indítva, ami most csak hatodik. Az SC Sopron annak idején az NB II-ben csődközelig jutó és onnan kieső SVSE licenszével indult el, az SVSE azóta is az ötödosztályban sínylődik, az egykor NB I-es Soproni LC jogutódja a Soproni FAC, míg az eddig legsikeresebb soproni klub, a Matáv Sopron jogutód nélkül megszűnt. 

Hajdú-Biharban szoros a mezőny, a Nyíradony 35 ponttal vezet, a Hajdúnánás 34, a Monostorpályi 32, a Hajdúsámson 30, a Berettyóújfalu 28, míg a Hajdúböszörmény és a DASE 27-27 ponttal áll. Hevesben a Gyöngyösi AK hat pont előnnyel áll az élen, a Füzesabony a második. Jász-Nagykun-Szolnokban a Martfű (45 pont) és a Tiszaföldvár (42 pont) között dől majd el a bajnoki cím, a többiek utcahosszal vannak lemaradva.

Komárom-Esztergomból most a feltöltési szabályok miatt aki akart, felkerült az NB III-ba, idén a Koppánymonostor és a Nyergesújfalu küzd a bajnoki címért 33 és 32 ponttal. Nógrádban számomra óriási meglepetés, hogy nem az SBTC vezet - a Mohora áll az élen 39 ponttal, az SBTC 37-et gyűjtött, de célba érhet még a Mátraterenye (36 pont) és a Karancslapujtő (33 pont) is.

Pest megyében ismerős lehet a helyzet tavalyról, ismét a Dunaharaszti és a Gödöllő vívnak az első helyért, de ebbe a küzdelembe a Vecsés is beleszólhat. A DMTK 35, a Gödöllő és a Vecsés 33-33 ponttal áll. Somogyban megviselte a Balatonlellét az osztályozós kudarc, ugyanis a Nagyatád simán, 35 ponttal vezet, a Lelle csak 26 pontig jutott, aminél eggyel a Nagybajom is többet szerzett.

Szabolcsban rendkívül sűrű az élmezőny: az éllovas Újfehértónak 34, a Kállósemjénnek 33, a Kemecsének és a Mátészalkának 32-32, a Szpari második csapatának 30 pontja van, a Nyírbélteleknek pedig 28. Tolnában mindössze kilenc (!) csapatból áll a megyei I. mezőnye, ám ebből az első öt  nyolc ponton belül áll. Egyaránt 29 pontot szerzett a Dunaföldvár és a Bonyhád, 26 pontos a Dombóvár, 22 a Bátaszék, 21 a Bölcske. Vasban két szombathelyi csapat áll az élen: a Hali második csapata 43, a Király SE 42 pontot szerzett eddig, a harmadik Vépnek csak 36 pontja van.

Veszprémben szokás szerint az Úrkút vezet, ezúttal óriási előnnyel: a 45 pontos bányászokat 12 pont hátránnyal követi az NB III-tól visszalépő Pápa, valamint a Balatonfüredi USC. Zalában a Csesztreg és a Semjénháza egyaránt 31 pontos, a harmadik Zalaszentgrótnak 23 pontja van.

Ezek után legyünk okosak! Csak tippelni tudok, de szerintem három-négy olyan megye most is lesz, ami nem delegál csapatot az osztályozóra. Veszprémet és Zalát mindenképp ide várom, de Jászkunból és talán Szabolcsból sem lesz senki, aki fel akarna jutni. Kíváncsi leszek arra is, hogy lesz-e gyakorlati hatása annak, hogy nem csak a bajnok mehet az osztályozóra, amennyiben az első helyezett nem akar indulni. Ilyet például Nógrádban tudok elképzelni, ha az SBTC marad második.

Időhiány és földrajzi helyzet okán az NB III mellett a másodosztályt és BLSZ I-et fogom rendszeresen követni (sőt, a blasz mélyebb bugyraiban is meg-megmártózok majd), onnan posztokat is várhattok tavasszal. Talán Veszprémből is, bár ott sok izgalom nem ígérkezik. Egy évzáró poszttal még készülök az idén, aztán jön az uborkaszezon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr8117999988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása