Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Ha jelent valamit a felkészülés, akkor kemény lesz az ősz

2023/07/16. - írta: pörgeszurkol

Akik olvasnak rendszeresen és/vagy ismernek, azok tudják jól, hogy nem szeretek és nem is szoktam sokat felkészülési meccsekre járni. Szezononként egy azért mindig befigyel, hiszen nehezen bírom foci nélkül.

Idén nyáron mi más lehetett volna az az egy, ha nem az ESMTK–Kerület? Tétmeccsen viszonylag rég találkozott egymással a két klub, de felkészülési meccseken elég sokat, szinte minden szezonban. A naptári évet is ezzel a párosítással kezdtem, csak Óbudán, így méltó volt a 2023/2024-es kiírás elkezdéséhez a találkozó. Jaunárban 2–1-re nyert a Liza, a csapat aztán dobogós is lett az NB III-ban, tehát bár másik csoportban, de előrébb végzett a Kerületnél. Ez, és a játékosmozgás alapján most is erzsébeti győzelmet lehetett várni - nem beszélve arról az előjelről, hogy a Kerület eddig nem tudott nyerni felkészülési meccset nyáron.

Az eredetileg 11-re kiírt meccs végül szombaton 10-kor kezdődött, gondolom a kánikula miatt hozták előrébb. Hiába a korábbi kelés kényszere, én örültem ennek, így legalább az odaúton nem kellett tartanom a hőgutától vagy a napszúrástól biciklizés közben. A vártnál gyorsabban, 45 perc alatt kiértem Erzsébetre - az autók elől lezárt Pesti alsó rakpart jól jött, ott szinte végig lehet száguldani bicóval. Bőven volt tehát időm sört is venni a meccsre, kellett is, mert bent nem volt büfé, de szerencsére erről tudtam előre hála a helyi kedves ismerősnek. Nem a legjobb választás volt a pályához legközelebbi bolt a Pöltenberg utcai villamosmegállónál: kicsi a sörkínálat, ami van, drága. Oké, infláció meg minden, de 560 forint a dobozos Krusóért kemény, de százszor inkább az, mint az 50-100 forinttal olcsóbb magyar nagyüzemik, pilzás meg nem volt. Mielőtt aggódnátok értem, természetesen kb. egy liter vizet megittam az indulás után és első sör előtt, azért ebben a melegben odafigyelek az ilyesmire.

20230715_100030.jpg

Meglepően jól kezdett a Kerület, csak sajnos ez a lendület körülbelül öt percig tartott - igaz, ebbe belefért egy gól, szóval tényleg jól indult a meccs. Az első félidőben még láthattunk jó, ügyes óbudai támadásokat, egyszer a kapufa segített a Lizának, máskor a támadók választottak nagyon rossz megoldást. Az ex. óbudai Jeszenszky-t nem igazán tették próbára, a gólról meg nem tehetett, Borbély fejesét az egész védelem csak nézte, ahogy az ívelést is.

Közben azért az ESMTK kezdett éledezni, bő negyedóra után már Hajagosnak többször nagyot kellett védenie, egyszer a kapufa segített a Kerületnek is, de a kipattanót már gólra váltotta a Liza. Körülbelül két perccel később egy szögletet csak nézett a teljes óbudai védelem, így nem volt nehéz a kapuba fejelnie a hazai játékosnak, még a szünet előtt fordított a Liza.

Bár az eredmény már nem tetszett, összességében jónak ítéltem a félidőt, a színvonalra sem lehetett panasz, a Kerületen látszott, hogy több fog kelleni ősszel, de alapnak nem volt rossz az első harminc perc, a szünetig lecsorgó további tizenöt már problémásabb volt. Ám ami utána jött... 

A második félidő kritikán alulira sikeredett, nyilván a meleg és a tűző nap sem segített, hiszen lassabban és pontatlanabbul játszott az ESMTK is. De mindent nem lehet erre fogni, a hazaiak csak lőttek két gólt, és uralták is a játékot, a Kerület pedig nagyon vérszegéy volt, a végén eltört lövésen kívül nem is jut eszembe más értelmezhető támadás. Az egyik erzsébeti szurkoló még valahol a 60. perc körül jegyezte meg, hogy ők jobban bírják fizikailag, hát efelől nincs kétségem. Csak kicsit félek, hogy ennél még a Csorna vagy a Balatonfüred is jobban fogja bírni.

20230715_102239.jpg

Most senki sem vitatta az ivószünet jogosságát.

Ha a felkészüléshez képest nem javul a Kerület, ha nem áll össze a csapat, és nem fut be az ígért két-három igazolás, akkor kínkeserves ősz lehet ebből. Ehhez jön még a várhatóan idegenben lejátszott ősz (és akár a tavasz eleje is, ha nem kezdik el a munkálatokat most már), nehéz lesz. Megjegyzem, a poszt írásához képest 17 nap van még hátra az első hazai Kerület-meccsig, és még nem tudjuk, az hol lesz. Laza!

A meccs után még a Tücsök vendéglőt is meglátogattam a kedves erzsébeti havernak hála, a csapolt (és érezhetően friss) Krušovice jobban csúszott a dobozásnál is, természetesen. A legnagyobb hőségben indultam haza bicóval, igazából azt is sikernek tudom elkönyvelni, hogy nem kaptam napszúrást és hőgutát, sőt, nem is ájultam el!

Tekerést tervezek az első fordulóra is, csak remélni tudom, hogy az időjárás és a pályán látottak is kegyesebbek lesznek hozzám. Mivel még júliust fogunk írni akkor is, nehéz megtippelni, melyikre van kisebb esélyem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr7818167945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása