Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Nagyon érik a csepeli feljutás, borotvaélen táncol a Gázgyár

2023/12/02. - írta: pörgeszurkol

Megkezdődött a téli szünet a BLSZ I-ben, vessünk egy pillantást a tabellára!

Ahogyan Sopronban fogalmazott a szpíker, téli álomra hajtotta fejét a bajnokság - érdekes képzavar, meg ő ezt az NB III-ra értette, de idén a BLSZ I-ben a harmadosztállyal párhuzamosan, november utolsó hétvégéjén ért véget az őszi szezon. Ellentétben a magasabb szintekkel, a budapesti első osztályban természetesen nem hoztak előre őszre tavaszi fordulókat, itt 15 kör ment le augusztus közepe és november vége között három hónap alatt - szerencsére már a járvány miatti halasztgatások káoszos idényeit is elfelejthetjük, november végére tényleg maradéktalanul lement az őszi szezon.

Ősszel hat meccsen voltam kint a BLSZ I-ben, mellé jutott még egy BLSZ III-as móka és egy Budapest-kupa is. A hat blaszegyes meccsem felén a Gázgyár volt érintett, de legalább ilyen menő, hogy a másik hármon egyaránt új pályát avattam - ROKK Sporttelep, pasaréti Vasas és Issimo sorrendben. Bár a Gáz egyik meccsen sem szerzett pontot ezeken, azért elégedett vagyok, a Kerületke igen aktív követése, valamint a családi élet és munka mellett a hat BLSZ I-es meccs jó, ennyit tavaszra is megcélzok, ha minden jól megy, a bajnokság összes pályáját kipipálhatom. Na, de nézzük a tabellát, a saját statisztikáimról majd lesz poszt később!

20230527_105736.jpg

Ez a meccs egyben búcsúztató is volt, de egyre inkább úgy tűnik, hogy "csak" az ASR-től, a Gázgyártól nem.

Ahogy a cím is sejteti, a Csepel vezeti a bajnokságot - pontosabban a Németh Szilárd-féle Csepel TC, ami a Csep-Gól jogán indult el az előző szezonban, jórészt a két éve ezüstérmes Csepel SC játékosaival, míg utóbbi klub jogán a Csepel UFC szerepel a BLSZ I-ben. Tavaly csak a harmadik hely jött össze a TC-nek az Unione és a REAC mögött, most viszont az előzetesen komoly kihívónak várt Budafok II-re kilenc (9) pontot ver a Csepel úgy, hogy a riválistól kikapott - ám azt a meccset leszámítva mindent megnyertek a csepeliek, így a bajnoki címüket szerintem már semmi nem veszélyezteti, a feljutást csak az osztályozón bukhatják el.

Az említett Budafok II a második, öt ponttal lemaradva követi a budafoki fakót a SZAC, a címvédő Unione pedig újabb egy pont hátrányban csak az ötödik, még a Szabadkikötő is megelőzi őket. Ez a Szabadkikötő már csak névleg az egykor NB III-as THSE utódja, a Tintahalak SE már kiszállt és a BLSZ III-ban indul THSE 2000 néven, ez a klub pedig lényegében a korábbi Újbuda FC (a játékosok és a stáb is onnan érkezett zömmel), jövőre talán ezen a néven indul majd. Az Unione-t (vagy Unionét, igazából nem tudom, mi a hivatalos, ki kell-e mondani az "e" betűt) az Issimo követi egy pont hátrányban.

A Testvériség hetedik 22 ponttal, a TF 11. 18 ponttal, köztük sorban a 43-as Építők, a Vízművek és a II. kerületi UFC áll, ez a masszív középmezőny, ahonnan erős tavasszal a dobogóért is lehet harcolni, de egy földbeállással a kiesés is téma lehet. A második kerületiek szereplése újoncként figyelemreméltó, a klub 1994-es alapítása óta ezt megelőzően csak kétszer szerepelt a BLSZ I-ben (2016-ban és 2017-ben). Az UFC rövidítés jól hangzik óbudaiként, ráadásul tényleg Újlakon van az együttes hazai pályája, de nem az Újlaki FC utódjáról van szó, az a csapat valamivel később szűnt meg, mint ahogy a II. kerületi UFC még II. kerületi TSE néven elindult, azaz két szezont léteztek párhuzamosan is, ráadásul a 2000-es években volt még egy fellángolása Pesten az UFC-nek a 2011-es megszűnés előtt négy szezon erejéig.

Az idei szezonban hátul az izgalmak a 12. helyen kezdődnek, a Csepel UFC áll ebben a pozícióban 14 ponttal. Őket követi 13 ponttal a PSK, majd 11 ponttal jön a Gázgyár, a sort 10-10 ponttal a Szent István és a XII. kerület Svábhegy zárja, utóbbi kevesebb győzelemmel. Hogy pontosan mennyi kieső lesz, az nyitott kérdés és akár az NB II-es feljutók kilétén is múlhat, de az biztos, hogy a 15. és 16. búcsúszik a blaszegytől.

Ha az NB III-ból nem lesz budapesti kieső, akkor ketten esnek ki a BLSZ I-ből, márpedig most így áll a harmadosztály. Viszont fenyegeti a kiesés réme az NB III-ban a REAC-ot és a Honvéd-MFA-t, ez a két csapat két pontra van a 13. helytől, az MTK II. háromra. Ha nem lesz összeomlás a Pénzügynél és a BKV-nál (esetleg más, még jobban álló fővárosi klubnál), akkor más nem jöhet szóba kiesőként, ráadásul ha az NB II-ből az esélyesek közül nem a Nyíregyháza ÉS a Kozármisleny jut fel, akkor csak a legrosszabb 13. esik ki, ha pedig mondjuk a Vasas és az ETO menne fel az NB I-be, akkor egyik 13. sem esik ki, csak a 14-16. helyezettek - ez azért van így, mert az NB I-be feljutók jogot kapnak arra, hogy NB III-as klubot indítsanak, de többek között a Vasasnak és Győrnek van már ilyen.

Reálisan tehát három kieső lehet az NB III-ból legrosszabb esetben, ha mellé a Csepel bukná az osztályozót, az azt jelentené, hogy a 12. helyig bezárólag mindenki kiesik. Erre elég kicsi az esély, a második csapatokat valószínűleg fel fogják pumpálni annyira visszajátszókkal egy-egy meccsre, hogy ne essenek ki, a REAC lehet necces. Ellenben a budapesti bajnok általában feljut, nagyon bele kéne nyúlnia a sorsolással a Csepelnek ahhoz, hogy bajban legyen. Magyarán a várakozásaim szerint a 14. hely még necces lehet a BLSZ I-ben, a 13. mondjuk 90, a 12. 99,9 százalékban bennmaradást fog érni.

Most tehát nagyon rezeg a léc Gázgyárnál, de bennmaradó helyen telel a csapat. Kis túlzással tavasszal elég lesz a közvetlen riválisok közül egyet megverni és ikszelni a többivel ahhoz, hogy már ne legyen baj. A mostani információim szerint nyárig marad az ASR Gázgyár megnevezés, a következő szezontól pedig marad a névben a Gázgyár, de elé kerül az UDSE, vagy a Dortmund Academy, vagy valami más, hasonló név, a klubszínek pedig sárga-feketére változnak. De a Sujtás utca marad, és továbbra is valid lesz a "hajrá, Gáz!" szurkolás, így annyira nem rossz a helyzet, csak maradjon a BLSZ I-ben a csapat!

Aztán meglátjuk, mit hoz 2024.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr4818270679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása