Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Jöhet az utcai meccsnézés?

2020/05/01. - írta: pörgeszurkol

Felgyorsultak az események április második felében: előbb végre megszólalt az MLSZ a bajnokságok újrakezdésével kapcsolatban, majd a kormány enyhített a járványügyi szigorításokon. Csütörtök este a magyar közlönyben is megjelent a rendelkezés, melynek értelmében hétfőtől az egész ország területén, bármilyen szinten lehet tartani edzéseket és zárt kapus meccseket. Várhatóan május 5-én jelenti be az MLSZ, hogy május 23-án (vagy 27-én) folytatódik az NB I.

Jogi akadálya annak sincsen, hogy a magyar labdarúgás összes szintjén, minden bajnokság folytatódhasson, ám sajnos Csányi Sándor csütörtökön arról beszélt egy online interjúban, hogy csak az NB I. és az NB II. (illetve nyilván a Magyar Kupa) küzdelmei folytatódhatnak, az amatőr bajnokságok és az utánpótlás tovább fog szünetelni. Ez ugyan még nem hivatalos álláspont, de nagyon keserédesé teszi számomra az örömöt, hogy végre visszatér az élet a magyar fociba.

Tegyük fel, hogy lemegy rendben az első két osztály, de ha az MLSZ elnökének szája íze szerint történik minden, nem lesz NB III, nem lesznek megyei bajnokságok. Ez hogyan valósulna meg? Lezárják a mostani végeredmény szerint az összes amatőr bajnokságot, és például a DEAC úgy jutna fel a keleti csoportból, hogy csak a jobb gólkülönbségével előzi a Füzesgyarmatot úgy, hogy a debreceniek 17, a füzesgyarmatiak 18 meccset játszottak le a 28-ból (az Ózd miatt nem 30)? Az Érd egy pont előnnyel, 30 helyett 19 meccs után nyerné meg a nyugati csoportot, és akkor a kiesőkről nem is beszéltünk.

Jó, ha ez igazságtalan, töröljük a szezont, az egyformán rossz mindenkinek. Mi lesz így az Ózd kizárásával? Hogyan lehetne jogszerű, ha törlik azt a szezont, amiből kizárták? Ráadásul az NB II. nem rajtolhat el 17 csapattal a következő idényben (legalábbis nagyon remélem), tehát kell három feljutó, nem beszélve arról, hogy a két kiesőt is el kell helyezni valahová az NB III-ban. A harmadosztályú szezon törlése esetén a három csoportra 49 vagy 50 csapat jutna (az Ózd a kérdőjel), míg az NB II-re 17, ez sehogy sem tűnik alkalmazható megoldásnak.

Mint látjuk, rengeteg a kérdőjel így is, abba már bele sem megyek, hogy mi lesz folytatás nélkül a megyei bajnokságok sorsa, a legutóbbi posztomban foglalkoztam ezzel is. Egyetlen jó megoldás van, az összes bajnokság folytatása. Köztes, nem jó, de a fentieknél szerintem mindenképpen jobb változatokért olvassátok el újra a múlt hetén írt posztomat, természetesen az NB I-re és az NB II-re vonatkozó részek átugrásával, hiszen azok már nem aktuálisak.

img_2604.JPG

Lényeg a lényeg, meccsre menni biztosan nem lehet ebben az idényben. Biztosan?

Az NB I-ben tényleg nézők nélküli mérkőzéseket jelent a zárt kapu, a modern stadionok miatt lehetetlen kivitelezni a potyázást. Egyedül Kaposvárt nem is ismerem ebből a szempontból, talán ott lehet találni valami megoldást. (*Mint megtudtam, Kaposváron simán lehet kintről nézni a meccset, szóval egy lehetőség az NB I-ben is lesz!)

Az NB II. több lehetőséget rejt magában: Budafokon biztosan nézhető a meccs kintről, erről szól az eddigi utolsó meccsbeszámolóm. Dorogon és Soroksáron szintén nem kihívás az utcai meccsnézés, március közepén pedig a szegedi ultrák is megoldották valahogy, hogy az új stadionba belássanak kintről. A Vác Balassagyarmaton játszik otthon, ott is megoldható a potyázás. Nehezen, de esetleg az ETO stadionjába be lehet látni az 1-es útról, míg Gyirmóton esetleg a parkolóból látni valamit, bár ez elég necces. Siófokon márciusban is megoldották az ultrák, hogy lássák a csapatuk meccsét a zárt kapu ellenére, igaz, ehhez kellett egy kisteherautó is. Segédeszköz nélkül nehézkesen, de egy-két helyről belátni ott is. A tiszakécskei helyi viszonyokat nem ismerem, az biztos, hogy fizikailag nem kihívás kintről nézni a meccset, kérdés, mennyire lehet megközelíteni a stadiont, de lelátók csak a hosszanti oldalakon vannak. *Bár jártam meccsre Tatabányán, mégis utólag kell kiegészítenem olvasói észrevételek után, hogy oda is belátni a vendégszektor mögül, szóval a Budaörs hazai mérkőzései is nézhetőek kintről. Ahogy Csákváron is belátni a vendégoldal mögül.

Biztosan nem lehet kintről meccset nézni az MTK, a Vasas és a Haladás modern stadionjánál, Nyíregyházán és Békéscsabán szintén nem látni kintről. Maradt kérdőjelként az Ajka, a Szolnok és a Kazincbarcika stadionja, utóbbi csapatnál az is kérdés, hogy maradnak-e Putnokon, vagy zárt kapuk előtt felavatják az új stadionjukat.

A másodosztályban tehát a mezőny harmada, jobb esetben talán fele játszik olyan stadionban, ahová be lehet látni az utcáról. Nem rossz arány, de messze van az ideálistól.

Az NB III-ban a létesítmények zöménél nem gond a potyázás, míg a megyei osztályokban szinte kivétel nélkül nem probléma a zárt kapu, itt-ott jelenthet csak gondot. Elsőre nem is jut eszembe olyan alsóbb osztályú pálya, ahová így vagy úgy ne lehetne belátni kintről, de nyilván már a harmadosztályban is nagyon sok az olyan helyszín, ahol még nem jártam.

Persze a jelenlegi helyzetben azt kívánom, bárcsak ott tartanánk már, hogy ezen kelljen gondolkozni! Egyelőre még semmi sem biztos, de az NB I. folytatásához már "csak" a hivatalos bejelentés hiányzik, és az NB II. küzdelmeire sem hiszem, hogy sokkal többet kellene várni. A többit meg majd meglátjuk...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr6315651450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2020.05.01. 17:10:47

Csákváron volt az első meccsnézés a Kubatov érában.A vendégszektor mögött egy mező van.Simán belátni.Tatabanyán pedig a hazai (volt) állóhely mögött pedig meccsnapokon is általános a meccsnézés.Itt található a
Sport hotel étterme is .Még egy bejárat is van itt a lelátóra.

pörgeszurkol 2020.05.01. 18:49:10

@Tököm Állat: köszi, javítom ezeket, meg kiegészítem Kaposvárral. Tatabánya gáz, hogy nem jól tudtam, voltam ott pár meccsen...

Tököm Állat 2020.05.02. 15:11:53

@pörgeszurkol: nyilván a vendégszektort preferáltad,s onnan nem látni ezt.
süti beállítások módosítása