Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Milyen jó, hogy nem jutottam ki a Puskás Aréna első tétmeccsére!

2020/05/27. - írta: pörgeszurkol

Amikor felavatták a Puskás Arénát az Uruguay elleni barátságos meccsel, akkor büszkén hirdettem, hogy én ugyan meg sem próbáltam jegyet venni erre, ez csak egy gálameccs, ez engem nem hoz annyira lázba. Még akkor sem, ha a válogatott játszik, valamiért ezek a barátságos mérkőzések a legritkább esetben érdekelnek annál jobban, hogy a tévében megnézem őket.

Egyébként is úgy voltam vele, hogy van jegyem az Európa-bajnokság első budapesti meccsére, az lesz az első tétmeccs, az lesz az igazi avató!

Az élet hamar átírta ezt a naiv gondolatmenetemet: előbb a selejtezők végére kiderült, hogy ha Magyarország kijut az Eb-re, akkor nem az Eb-meccs lesz az első téttel bíró találkozó a Puskásban, hanem a pótselejtező. Aztán a koronavírus teljesen átrendezte az egész képletet, a legjobb esetben is szeptemberben lehet meccs nézők előtt a Puskásban, remélhetőleg majd pótselejtező formájában. Az Eb meg ugye leghamarabb jövő nyáron lesz és csak bízni tudok benne, hogy a jegyek ugyanarra a meccsre érvényesek, mint amire idén lettek volna.

Itt tartottunk, amikor jött a derült égből a villámcsapás: a Honvéd–MTK Magyar kupa elődöntőt a Puskás Arénában rendezik, természetesen nézők nélkül, sőt, június harmadikán a kupadöntő is a Puskásban lesz. Utóbbi döntés érthető, örülök is neki, hogy nem a Groupamában lesz a döntő, és egyébként is van hagyománya annak, hogy a Puskásban vagy elődjében rendezik a döntőt.

d_yt20200526005.jpg

Fotó: MTI

A döntő előtt viszont egy meccs erejéig a Honvéd hazai pályája volt a Puskás Aréna. Nyilván sem a klub, sem a szövetség nem akart másik helyszínt keresni, hanem rögtön a lehető legreprezentatívabb választ adták arra a problémára, hogy az elődöntőben összekerült Honvéd és MTK jelenleg ugyanazt a stadiont használja. Ez csak annak a fényében érdekes, hogy amikor lehettek nézők a Honvéd kupameccsén, de az MTK-pálya foglalt volt, akkor Szegeden kellett játszania a csapatnak. Ugyanígy az Újpestnek is vidéki helyszíneket kellett keresnie a kényszerhelyzetében, akkor sem jöhetett szóba a nemzeti stadion. Most, hogy nincsenek nézők, mindenki sokkal rugalmasabb, csak hát minek?

Eleve abszurd és rendkívül rugalmatlan szabálynak tartom, hogy egy NB I-es csapat pályaválasztóként mindig, minden körülmények között csak NB I-es minősítéssel rendelkező stadionban léphet pályára tétmeccsen. Emiatt kellett a Honvédnak az elmúlt egy évben Szegeden és Győrben "hazai pályán" játszania, míg az Újpest Zalaegerszegen és szintén Szegeden "fogadhatta" ellenfeleit. Abban az országban, ahol évente több stadion is épül, különösen nevetséges szituáció ez.

Ilyen körülmények között nehéz ünnepinek nevezni az alkalmat, amikor a Puskás Aréna "élesben" debütált, de még mindig lehetett volna az, csak sajnos rettenetesen unalmas és hosszú mérkőzés lett belőle.

Sok szót nem is akarok erre vesztegetni, annyi bizonyos, hogy bármelyik pályán előadhatták volna ezt a produkciót a csapatok. Azt sem sajnálom, hogy erre a meccsre nem jutottam ki, éppen elég sokáig tartott ez így is.

Mezőkövesd–Honvéd döntő lesz tehát a Magyar kupában. Már az elődöntők előtt tudtam, hogy a döntőben ennek a párharcnak a győztesének fogok szurkolni. Nemcsak azért, mert a Mezőkövesd egy múlt nélküli műanyagcsapat, hanem főleg amiatt, hogy ha a bajnokságban nemzetközi kupaindulást kivívó csapat nyeri a kupát, akkor a bajnoki negyedik indulhat az Európa-ligában. Ez a csapat jelenleg a magyar bajnokság leggusztustalanabb alakulata, a Mezőkövesd múltnélküliségének és műanyag mivoltának a köbe, a Puskás Akadémia nevet viselő Felcsút.

Kapott már elég pofont az utóbbi időben a magyar klubfutball és annak hagyományai, nem hiányozna még egy felcsúti nemzetközi kupaszereplés is mellé, éppen elég lesz az is, hogy 2010-es évek előtt még az NB III-ig is csak elvétve eljutó Mezőkövesd minden bizonnyal ott lesz az európai kupaporondon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr5715716926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása