Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Nevetséges összegek miatt a megszűnés szélén áll egy 116 éves klub

2020/09/25. - írta: pörgeszurkol

A fociba ész nélkül szórt pénznél csak az rosszabb, ha ész nélkül vesznek el minden támogatást

Amióta lényegében ellenőrzés nélkül ömlik a magyar fociba a pénz, ott motoszkálhat a háttérben a kérdés: mi lesz, ha egyszer elzárják a csapot? Sajnos úgy tűnik, amint erre lehetőség nyílik, tényleg elzárják a csapokat, amivel az egyik végletből rögtön át is kerülünk a másikba. Miután sem a balmazújvárosi foci, sem pedig az érdi kézilabda nem a szívügyem, ezért ezzel nem is foglalkozom, viszont sajnos megint itt a példa rá, hogy az ostor azon csattan, aki a legkevésbé szolgált rá. 

Pár hete írtam róla, hogy az eltűnés előtt áll a csillaghegyi sporttelep legendás, 1936-ban épített falelátója, meg úgy az egész sporttelep is, ami helyett "majd egyszer lesz valami". Sajnos azóta kiderült, hogy a helyzet rosszabb és kicsinyesebb, mint azt vártam.

Boldizsár Imre negyven éve áll a Csillaghegyi MTE szolgálatában, sokáig edző volt, ma ő a klub elnöke. Tőle tudtam meg, hogy a klub (és vele együtt a szintén a sporttelepet használó Külker SC valamint a Mészöly Focisuli) megállapodást írt alá Fővárossal és a III. kerületi Önkormányzattal a sporttelep felújításáról. A projekt az MLSZ égisze alatt fut, Budapestnek mindössze tíz százalékot kell erre fordítania, ezt tavaly meg is szavazta a városvezetés. A megállapodás értelmében 2019. december 31-ig a felújítási munkálatoknak meg kellett volna kezdődnie.

csillaghegy5.jpg

A kép egy hónapja készült, azóta még rosszabb a helyzet (lásd kicsit lejjebb).

A csillaghegyi sporttelepet a szocializmusban államosították, a rendszerváltás óta a Főváros tulajdonában áll, ám gyakorlatban az egyesület tartotta fenn. A CsMTE évi egymillió forint támogatást kapott Óbuda-Békásmegyer önkormányzatától, ebből jórészt a sportszereket fizették – árulta el Boldizsár Imre.

A 2019-es önkormányzati választások után Budapesten és Óbudán is új városvezetés alakult. Óbudán az új polgármester nem ült le tárgyalni a kerület második legrégebbi sportegyesületének vezetőjével, az évi egymillió forintos támogatást pedig megvonták. Ez a kisebbik probléma, de jól mutatja a klub mostoha helyzetét.

A felújítási munkálatok nem kezdődtek meg, azóta a sporttelep állapota rohamosan romlik, erről a már említett írásomban is beszámoltam, de a klub Facebook-oldalára újabb, még szomorúbb képek kerültek fel azóta. A hivatalos álláspont szerint Budapest nem állt el a projekt kivitelezésétől, ám a munkálatokat egyelőre nem kezdik meg. A járvány miatt ez sem feltétlen probléma, ami viszont érthetetlen, hogy miért hagyják lerohadni a város egyik kulturális és sporttörténeti értékét?

Friss kép a CsMTE  Facebook-oldaláról.

A CsMTE felajánlotta, hogy saját (!) költségén rendbeteszi, és tovább üzemelteti a pályát addig, amíg a felújítást nem kezdik meg. Erről a budapesti városvezetés (személy szerint Gy. Németh Erzsébet) hallani sem akar, ezért a sporttelep, együtt az 1936-ban épült lelátóval rohad tovább, a gaz egyre nagyobb, és az őrizetlen pálya mellett már a drogosok és hajléktalanok is megjelentek.

A sporttelepet három iskola diákjai használták, emellett a pálya Békásmegyer közvetlen szomszédságában található. Boldizsár Imre szerint naponta ötszázan használták a létesítményt, ám a jelenlegi áldatlan állapotok miatt erre már nincs lehetőség. A méteresre növő parlagfű, az eldobált tűk, valamint az ott lakó hajléktalanok egyébként egy általános iskola szomszédságában vannak. A pálya lerohasztásával 40 ezer ember, egész Csillaghegy és Békásmegyer maradt sporttelep nélkül. Jelenleg az ASR Gázgyár Aquincumban található sporttelepétől északra semmilyen létesítmény nincs Óbudán.

Az MLSZ egyébként ígéretet tett arra, hogy tárgyalásokat kezd a projekt megkezdésére, az óbudai önkormányzat pedig egész egyszerűen nem foglalkozik a klubbal.

Összefoglalva a helyzetet: a budapesti vezetés hozzáállása miatt használhatatlan, és egyre rosszabb állapotban van egy több futballpályából, futókörből, öltözőből és egy falelátóból álló létesítmény, amit egyébként saját költségén üzemeltetne tovább az ottani klub, ehelyett viszont Ferencvárosban kényszerült pályát bérelni a bajnoki mérkőzéseire.

Miért?

Innen már nem a csillaghegyi klubvezetés információi és véleménye jön, hanem kizárólag az enyém.

Bár igyekszem magam egyre inkább kivonni a napi pártpolitizálásból, nem vagyok vak. Látom, hogy a "stadionozás" jelenleg az egyik toptéma, még akkor is, ha a járvány miatt háttérbe szorult kicsit. Sajnálatos módon két álláspont létezik az ügyben, a jelenlegi helyzet maximális támogatása, vagy annak a szöges ellentettje. Mint nagyban: Orbán Viktor vagy az anti Orbán Viktor-front. Köztes nincs, mindkét oldalra igaz, hogy amit a másik mond, javasol vagy csinál, az csak rossz lehet. 

Ebből következik, hogy egy nem fideszes városvezetés egyetlen dolgot tehet: minden forrást elvon a sporttól, minden beruházást lefúj. Nem feltétlenül azért, mert ennyire hülye vagy gonosz, hanem azért, mert a választóik, az ellenzéki közhangulat ezt követeli meg. Nincs átmenet, nincs helye az észnek.

Visszatérve a Csillaghegy példájára: az évi egymillió forintos támogatást nem is minősítem, ez jelképes. A pályafelújítási projekt pontos összegét nem ismerem, de mivel nem egy stadionépítésről, hanem három műfüves és egy természetes füves focipályáról, valamint egy öltözőről van szó, felteszem, a tízszázalékos önrész nagyjából 10 és 100 millió forint között mozoghat, ami a budapesti költségvetés esetében szinte láthatatlan összeg. Összehasonlításként: egy darab új dízelbusz szűken, de kijönne 100 millió forintból, de egy elektromos busz már nem. Budapesten nagyságrendileg 1500 busz közlekedik...

img_1465.JPG

Nem olyan régen még alkalmas volt BLSZ-meccsekre a pálya.

Jól mutatja, hogy mennyire nem látnak az orruknál tovább a politikusok, hogy a Csillaghegy egyébként egy baloldali gyökerekkel rendelkező klub (Csillaghegyi Munkás Torna Egylet), ráadásul fő célja az utánpótlás nevelés, és a sporttelepet a helyi, csillaghegyi és békásmegyeri lakosok ingyen használhatták sportolásra. Minimális ráfordítással remek brand lenne építhető erre, amit tetéz az építészeti örökségnek minősülő 1936-os lelátó, aminek megőrzése megintcsak nem pártpolitikai érdek. A sporttelep rendben tartása mindenkinek az érdeke lenne, ennek az észszerű, jól menedzselt megvalósítása pedig bizonyára a szavazatokban is meglátszódna. Tény viszont, hogy semmit sem csinálni, vagy legfeljebb stadionozni könnyebb. 

Vegyük észre, hogy a csillaghegyi foci életben tartása nulla, azaz 0 forint adófizetői pénzbe kerülne. Az egyesület maga üzemeltetné tovább a régi létesítményt, erre csak rá kellene bólintania a Fővárosnak. Nem teszi.

Félreértés ne essék: nem értek egyet az elmúlt tíz év sportpolitikájának minden elemével, ellenőrzött formában, főleg az utánpótlásra kellett volna költeni, a létesítményeket pedig kevésbé pazarlóan kellett volna felújítani, és bár a legtöbb új stadionra szerintem szükség volt, tudnék mondani több olyan stadionépítési projektet is, amit nem kellett volna megvalósítani. Annak ellenére, hogy örülök a sportra fordított összegek növelésének, megértem azokat, akik kevesebb pénzt költöttek volna focira, ám nem az a megoldás, hogy egyáltalán nem adnak forrást ilyen célokra. Ez csak az inga kilengése a túloldalra, de nem lenne jobb megállítani azt az ingát?

Nem egyszer írtam róla, mennyire boldog lennék, ha a Felcsút, Kisvárda, Mezőkövesd hármas eltűnne focitérképről. Azonban ha a jelenlegi, politikailag irányított, múcsapatokkal teli NB I és a semmi között kell választani, akkor maradjanak meg inkább ezek a gusztustalan klubok.

Olyan jó lenne, ha valaki bizonyítaná végre, hogy a jelenlegi rendszer alternatívája nem annak a teljes tagadása, és nem a jelen teljes kifordítása lenne a jövő.

Avagy így lehet a napi politika áldozata egy 1904-ben alapított sportklub, amiben olimpiai bajnokok, és világbajnokok sportoltak. Konkrétan semmi értelme nem lenne az egésznek, egy rendben tartott, sportolásra alkalmas területet veszítene el Budapest, és nem nyerne az egésszel semmit.

Zárásként teszem hozzá, hogy amennyiben a régi lelátó megmarad, és csak állagmegóvást kap, illetve mellé építenek egy tisztességes öltözőt, valamint rendbe teszik a centerpályát és a létező műfüves pályát, akkor én már maximálisan elégedett leszek. Az sem érdekel, ha lefújják a már aláírt projektet, és ezt teljesen új keretek között valósítják meg, sokkal kevesebb pénzből. Az sem érdekel, hogy ezt melyik politikai párthoz köthető társaság csinálja meg, mindenképp tisztelni fogom érte, mert ebben az ügyben csak az érdekel, hogy a budapesti labdarúgás meghatározó kiscsapata és annak autentikus otthona ne tűnjön el, ne rohadjon szét! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr8616215022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása