Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

A városvezetés érthetetlen viselkedése miatt több száz gyerek sportolási lehetősége vész el Óbudán

2020/10/09. - írta: pörgeszurkol

Továbbra sincs megoldása a csillaghegyi pálya felújítása körül kialakult ügynek, a sporttelep állapota pedig csak romlik és romlik.

Korábban már kétszer is írtam a csillaghegyi pálya állapotáról és arról, hogy jutottunk el ideáig. Legutóbb a Csillaghegyi MTE vezetőjét, Boldizsár Imrét kérdeztem a helyzetről, míg ezúttal Békési László, a Külkereskedelmi SC elnöke válaszolt néhány kérdésemre.


Fotó: Csillaghegyi MTE Facebook

Bár a Külker SC egy teljesen amatőr klub, ami jelenleg a BLSZ IV-ben, a magyar labdarúgás legalsóbb szintjén, a hetedosztályban szerepel, mégis fontos szereplője az ügynek, hiszen maga sporttelep is Külker-pálya néven ismert, nem véletlenül. A csillaghegyi stadion ugyan a kommunista hatalomátvételig a CsMTE tulajdonában állt, ám 1983-tól a Külker SC is használati joggal rendelkezett a pályán, sőt, ők üzemeltették a sporttelepet, használati jogot biztosítva a Csillaghegynek is. Ebben az időszakban épült a sportszálló, ami ma is hotelként funkcionál, és meghatározza a pálya környezetét a lelátó mögé magasodó szocreál épületével.

A Külker és a Csillaghegy együtt üzemeltette és használta a pályát 2019-ig, ám felújítani nem tudta volna önerőből a létesítményt, így a két egyesület lemondott a használati jogáról a Főváros kérésére. A megállapodás szerint a beruházás megvalósulása után 15 évig saját költségén üzemeltethette volna az új sporttelepet a két klub. A felújítás műfüves és füves pályák, valamint egy korszerű öltöző építését jelentette volna.

Békési Lászlótól megtudtam, hogy Budapest (a rendszerváltás óta a sporttelep tulajdonosa) utoljára 2004-ben költött a pályára, azóta kizárólag a két egyesületen múlt, hogy a pálya még létezik. Ők fizették a számlákat, ők tartották karban a pályákat és az épületeket. A városvezetés hálája, hogy a jelenlegi álláspontjuk szerint nem tudják ingyen biztosítani a sporttelep használati jogát a Külker SC és a Csillaghegyi MTE számára.

A klubvezető szerint a Külker ugyan őrzi a sporttelepet, és tavasszal egy csőtörést is elhárított a saját költségén (miközben ugye a tulajdonos a Főváros), ám a városvezetés nem engedélyezi a pálya használatát és üzemeltetését sem a klubnak. Ez utóbbi információ összecseng azzal, amit pár hete Boldizsár Imre nyilatkozott nekem: az önkormányzat még ahhoz sem járul hozzá, hogy a felújítás megkezdéséig a két klub a saját költségén üzemeltesse és karbantartsa, valamint használja a pályát. Ennek következménye, ahogyan most kinéz a pálya.

csillaghegy3.jpg

Augusztusi állapotok.

Az eredeti tervekhez képest lassan egy évet csúszik a felújítás (még az előző városvezetéssel írtak alá a klubok megállapodást), a Főváros és az MLSZ közötti együttműködési megállapodás is módosításra került, ennek ellenére Budapest sem a Külkerrel, sem a Csillagheggyel nem hajlandó tárgyalni a pálya használatáról.

A sportpálya további használatára vonatkozó egyeztetés hiányában, száz amatőr labdarúgónak, több száz gyereknek és a környékbeli szabadidős sportot (futás, hétvégi kispályás foci) kedvelőknek veszi el a sportolási lehetőségét - nyilatkozta Békési László, és szavai sajnos alátámasztják Boldizsár Imre korábbi nyilatkozatát. A Külker SC jelenleg a Panoráma Sportközpontban, a Zsigmond tér feletti pályán játssza meccseit.

Összefoglalva a helyzetet: a Fővárosnak konkrétan semmibe nem kerülne, ha hagyná a Külkernek és a Csillaghegynek, hogy használják a pályát addig, amíg a felújítás el nem kezdődik. Cserébe a harmadik kerület északi részén élők számára is biztosított lenne a sportolási lehetőség, az 1936-ban épült falelátó pedig nem omlana össze, ráadásul még amatőr bajnoki meccseket is rendezhetnének Csillaghegyen. Még egyszer kiemelem, nem a Főváros, hanem a két klub pénzéből történne ez, ahogy történt eddig is az elmúlt években (valamennyi kerületi önkormányzati támogatással).

Bizakodásra adhat okot, hogy információim szerint az óbudai polgármesterrel folynak egyeztetések a helyzet rendezésére. Bízok benne, hogy Kiss László nem követi pártja szokásait abban, hogy bármiről is legyen szó, a kormány (sokszor csak vélt) szándékával szemben homlokegyenest ellentétes álláspontot vesz fel, mindegy, hogy a józan ész mit mondana. Abban is bízok, hogy az óbudai polgármesternek van lehetősége arra, hogy kijárja a helyzet rendezését a Fővárosnál.

Megértem, ha valaki nem ért egyet a kormány sportpolitikájával (több elemével én sem), és a stadionépítéseket is van miért kritizálni. Ugyanakkor egy értéket képviselő sporttelep szándékos lerohasztása ugyanúgy pénzszórás, ráadásul amatőr labdarúgók és gyerekek elől veszik el a sportolási lehetőséget úgy, hogy nem kerülne állami/önkormányzati pénzbe az, hogy a pályát használhassák. Egész egyszerűen semmi értelme annak, amit a Főváros csinál, miközben éppen a tömegsportot és egy baloldali gyökerekkel rendelkező klubot hoznak nehéz helyzetbe ok nélkül.

Óbudai lokálpatriótaként továbbra is azt kérem minden olvasómtól, hogy amit tud, tegyen meg az ügy érdekében. Ha ez egy megosztás, akkor annyit, az is sokat ér, hiszen én sem teszek sokkal többet, csak írok. Fontos, hogy ne pártpolitikai érdekek mentén ítéljük meg ezt az ügyet, akár a felújítás költségét, akár az üzemeltetésre fordított pénzt, akár a klubok méretét tekintve nagyon messze van az egész a nagy politika szintjétől. Bízom benne, hogy egy kerület sportkedvelő lakosságának összefogása megoldhatja a helyzetet, mert a csillaghegyi pálya nemcsak a Csillaghegyi MTE és a Külker SC ügye!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr8916232676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása