Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Szép arcát mutatta az ősz a megyei másodosztályban

2020/11/30. - írta: pörgeszurkol

Továbbra is virágzik az utcai meccsnézés, bár egyre szűkülnek a lehetőségei az alsóbb osztályokat kedvelő szurkolóknak, hiszen a megyei bajnokságok novemberrel véget értek, egy-két elhalasztott meccs maradt csak, december első hétvégéjén pedig az NB III. küzdelmei is befejeződnek erre az évre. Az ünnepek közeledtével persze nem olyan nagy baj ez, már az adventi időszakot éljük, aztán az új év beköszöntével a labdarúgás szerelmeseinek kezdődik el az adventje a tavaszi szezon kezdetéig.

img_9338.JPG

Az elmúlt hétvégét a Balaton mellett töltöttem, így a budapesti bajnokságok mérkőzései nem jöhettek szóba, a Kerületke ménfőcsanaki fellépésére pedig nem utaztam el úgy, hogy utcáról nézhetem csak a meccset (milyen jól tettem!), ahhoz azért messze van Győr. Pedig az eredeti tervek között még az ETO–Vasas is szerepelt volna a Kerület-meccs előtt, ám az élet átírta a terveimet, így maradt a Balaton környéke meccsnézésileg. Nem volt egyszerű dolgom, az előre kinézett balatonfűzfői találkozó csúszott egy hetet, végül a megyei másodosztályban találtam egy korábbról elhalasztott találkozót viszonylag közel: Alsóörs–Csabrendek vasárnap kora délután.

Soha nem jártam még megye kettes meccsen (jó, blasz kettőben igen), ráadásul ezzel a látogatással egy hónap alatt sikerült lefednem Veszprém megye mindhárom osztályát. A helyi viszonyokkal képben lévő ismerőseim szerint Veszprém megyében a másodosztály és a harmadosztály között nincs nagy különbség, az utánpótlása stabilabb a magasabb szinten játszó kluboknak.

A vasárnap látott két csapat közül egyik sem szerepelt még országos bajnokságban. A Csabrendek sokáig a megyei első osztály stabil szereplője volt, egy ideje pedig a megye kettőben játszik, ott általában a középmezőnyben végeznek. Az Alsóörs a 2010-es években a megyei első osztály állandó tagja volt, majd 2015-ben anyagi okok miatt visszalépett. Két évig a Veszprém második csapatával fuzionálva működött az egyesület, majd kétszer megnyerte a megye hármat, másodszorra pedig elvállalta az indulást az ötödosztályban, ahol tavaly a félbeszakadt szezonban az ötödik helyen állt.

img_9312.JPG

Micsoda látkép!

Az alsóörsi focipálya egészen csodálatos helyen fekszik, amint megérkeztem, már tudtam, hogy jó választás volt ide kinézni egy meccsre. Hiába balatoni településről van szó, itt nem a tó adja a környék szépségét, hanem a pálya fölé magasodó Somlyó-hegy, ahonnan persze a Balatonra is remek kilátás nyílik. Tovább fokozta az élményt, hogy a ködös-nyirkos időt hozó hét legvégén a nap is kisütött, és szépen megvilágította téli fényével a a hegyet a református templommal, az ófaluval és a kilátóval együtt. 

img_9320.JPG

Békeidőben talán VIP-lelátóként is funkcionál a klubház.

img_9326.JPG

Egy cseh gyöngyszem a pálya mellett.

A találkozó némi késéssel kezdődött. A hazaiak piros-fehér, a vendég kék mezben léptek pályára. Az első lehetőség az Alsóörs előtt adódott egy szabadrúgás formájában, ezt követően inkább a Csabrendek irányított, majd egy gyors akció végén Pados talált be a 14. percben, 0–1. A gól után egy jó tíz percig még a vendégek voltak veszélyesebbek, majd az Alsóörs egyre inkább dominált, a félidő végére már egész fölényben focizott a hazai együttes. Kimaradt több ziccer, hol a támadók választottak rossz megoldást, hol pedig a csabrendeki kapus védett nagyot.

img_9321.JPG

img_9331.JPG

Ijesztő lehet a kép, de szerencsére nem lett sérülés a dologból, ugyanakkor ez tényleg nem színészkedés volt.

A szünetig nem esett újabb gól, nem panaszkodhattam a látottakra, akart mindkét csapat, persze hemzsegett a hibáktól a játék, sok volt a rossz labdakezelés vagy túl hosszú indítás. A helyzetek alapján az Alsóörs is vezethetett volna, de 0–1-et mutatott volna az eredményjelző, ha lenne olyan Alsóörsön. A tabella alapján egyébként nem okozott meglepetést a viszonylag kiegyenlített összkép, hiszen a találkozó előtt egy pont volt a különbség a két együttes között, az Alsóörs javára.

img_9333.JPG

img_9342.JPG

Ebből a szabadrúgásból nem alakult ki veszélyes szituáció.

A szünetben felmásztam a pálya mögé magasodó Somlyó-hegy tetejére, hogy a kilátóból is megnézzem a pályát. Aki igazán nagy forma és van távcsöve, az akár a kilátóból is tudja nézni a meccset, de ezt inkább kora ősszel vagy a tavasz közepén javasolnám, amikor sem a metsző szél, sem pedig a perzselő napsugarak nem zavarják a békés időtöltést. A nézelődés és a fotózás után lefelé menet, már a házak között gólöröm zaja ütötte meg a fülem - a csendes vasárnap délutánon tökéletesen felhallatszott a hegyre a játékosok kiabálása. Ilyen az én formám: normális körülmények között sörért menet vagy a mosdóban maradok le gólról, most meg kirándulás közben...

img_9349.JPG

Jobbra szinte kiszúrja az ember szemét a pálya, persze a Balaton látványa vonzóbb lehet.

img_9355.JPG

img_9359.JPG

Na jó, a távcsöves meccsnézés csak egyoldalú meccsen, egy félidőn át működne, azért mégiscsak hiányzik a látképből az egyik térfél fele.

Visszaérve a pályához egy cserejátékostól tudtam meg, hogy a második gólt is a Csabrendek szerezte, 0–2 volt már az állás (utólag az is kiderült számomra, hogy ez a találat is Pados nevéhez fűződik), és nagyjából 25-30 perc volt hátra. Körülbelül húsz néző volt kíváncsi amúgy a meccsre, részben rendezőként, részben az utcáról, vagy akár autóból nézték a meccset az érdeklődők.

A második gól megfogta a hazai csapatot, az utolsó fél óra kifejezetten rossz színvonalú játékot hozott. Továbbra is sok volt a hiba, ráadásul az alsóörsi játékosok egy része meglehetősen idegesen viselkedett. Kiváló példa volt erre egy olyan jelenet, amikor egy vétlen, de egyértelmű kezezés után reklamált egy hazai védő. A játékvezető csak annyit mondott neki, hogy sárgalaposként ő nem beszélne ennyit, egy csapattársa viszont direktebben fogalmazott: fejezd már, bazmeg!

Később is akadt pár olyan jelenet, amikor egymással veszekedtek a hazaiak, igaz, még az első félidőben a csabrendekieknél is előfordult, hogy a kapus egy megjegyzésére cifra káromkodás volt a válasz. Hát na, a megyei labdarúgás nem a szépirodalmi megfogalmazások melegágya. A kreatív megmondások viszont sajnos a nézők hiányában elmaradtak.

img_9368.JPG

A végén még szebb volt a háttér a lemenő napnak köszönhetően.

A végén is kihagyott egy-két ziccert az Alsóörs, egy, a kapufát is érintve mellé szálló fejes után el is hangzott a kérdés: hihetetlen, mi kell nekünk a gólhoz?

Ezt nem tudtuk meg, végül maradt a kétgólos vendégsiker, igaz, a csabrendeki edző a végén bekiabálásokkal próbálta meg fegyelmezni az addigra kicsit könnyelművé váló csapatát. Kedvenc pillanataim egyike volt a lefújás előtt pár perccel, amikor egy vendég szöglet után az egyik csabrendeki játékos sarokkal próbálta meg visszatenni a labdát társának egy kényszerítő közben. Persze a védő lefülelte az átadást, de a hoppon maradt csabrendeki mosolyogva, elismerő hangszínen megjegyezte társának: te fasz.

img_9369.JPG

Időhúzó cseréhez készül a Csabrendek, az oldalvonal meg olyan, amilyen. A rendeltetésének megfelel.

Egy-két alsóörsi játékos levonuláskor a kispadon vezette le a dühét, de alapvetően békésen, pacsizással ért véget a mérkőzés. A Csabrendek ezzel a győzelemmel a dobogón telel, miután a három pont négy hely ugrást jelentett, második a csapat a hibátlan Zirc mögött, 11 pont hátrányban. Az Alsóörs így az ötödik helyen zárta az őszt, a második hely és a hetedik hely is egyaránt két pontra van a csapattól, viszont a kieséstől nem kell félnie a klubnak, a nyolcadik Csopaknak csak hat pontja van, míg az utolsó Taliándörögd egy pontot gyűjtött csak. A mezőny mindössze tíz csapatból áll.

img_9372.JPG

Jó élmény volt a megyei másodosztály, ezen a koronavírus által sújtott ősszel úgy láttam, hogy azért szépen megvan az egy-egy lépcsőfoknyi különbség a három megyei osztály között, persze egy-egy meccs alapján nem lehet megítélni, igaz, mindhárom osztályban felsőházi csapatok meccseit láttam. Remélem, hogy tavasszal már normális körülmények között, nem a vírus árnyékában térhetek vissza a Veszprém megyei foci világába. Az biztos, hogy terveim szerint tavasszal is körülnézek a megyében itt-ott, van miért. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr9116306702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása