Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Nehezen tört fel a rátóti csikótojás

2021/03/08. - írta: pörgeszurkol

Először is elnézést kérek a címért, de egyszerűen képtelen voltam nem lehajolni ezért, ha már egyszer Gyulafirátóton jártam meccsen a hétvégén. A Veszprém megyei első osztály tizenharmadik helyén álló csapat nem adta magát könnyen a volt NB I-es labdarúgót is bevető Úrkút ellen.

Gyulafirátót 1984 óta tartozik Veszprémhez, előtte önálló falu volt - 1954-ben is, amikor Rátóti AC néven megalakult a hely futballcsapat. A RAC soha nem szerepelt a megyei első osztálynál magasabb szinten, sőt, azzal, hogy már tizenegyedik éve megszakítás nélkül tagja a megyeegynek a csapat, történetének legsikeresebb korszakát éli. Persze a maga szintjén nem élcsapat a Gyulafirátót, most a tizenötből áll a tizenharmadik helyen, egy győzelemmel, öt döntetlennel és sok vereséggel. Sokatmondó az is, hogy szombaton egy cserével állt ki az együttes az Úrkút ellen.

img_0121.JPG

Az Úrkút megyei szinten sokkal sikeresebb klub, viszont a bakonyi bányászcsapat sem szerepelt soha országos bajnokságban: általában a megyei első osztály tagja volt, csak elvétve szerepelt a megyei másodosztályban. Érdekesség, hogy 2011 és 2015 között zsinórban ötször volt bajnok a csapat, de a feljutást és az NB III-at egyszer sem vállalta. Egyébként 2009 óta egyedül 2017-ben nem volt dobogós az együttes, mely idén is a harmadik helyen áll, hiába kiélezettebb most a bajnokság a szokásosnál, az Úrkút ott van első felében.

Egyértelműen az Úrkút volt tehát az esélyese a találkozónak, ennek ellenére a 25. percben - mikor megérkeztem a pályához - még 0–0-ás állást mutatott az eredményjelző. Igen, van rendes eredményjelző, kis mobillelátó is, korrektnek tűnő klubház is: megyei szinten kiváló körülmények ezek.

img_0123.JPG

img_0125.JPG

A harmadosztályban is elférnének ezek a körülmények.

Sajnálatos módon most is az utcáról kényszerültem az események követésére. A 82-es út mellől jó kilátás nyílik a pályára, de a kispadok és a fák valamennyit azért takarnak. Később vettem észre, hogy a helyi utcaszektor a kanyarban, a sporttelep patak felőli végén található. Mivel alaposan körbekerített pályáról van szó, nem volt kedvem átmászni oda, így magányosan néztem a történéseket a forgalmas út mellett, bár egy vészvillogóval félreálló autó képében a szünetig volt "társam" is. 

img_0134.JPG

Távolban a helyi utcaszektor.

Érkezés után azért megnéztem a főbejáratot, de onnan csak a pálya harmadára nyílt kilátás, így maradt a főút felőli oldal. Néhány szerencsés rendező viszont nézhette a lelátók melletti korláttól - a már-már kötelező tartozéknak számító teqballasztal mellől - a meccset.

img_0122.JPG

Irigylem őket!

Egészen idilli falusi pálya lehetne ez, ha ebbe a képbe nem zavarna bele a 82-es út zaja, és persze így télen a vidéki fűtési szokások is rontották az amúgy jó levegőt.

Kiegyenlített képet mutatott a játék, veszélyesebben focizott az Úrkút, de akadtak lehetőségei a hazai csapatnak is, nem látszott a tabellán meglévő 26 (!) pontos különbség a felek között. A 39. percben aztán bedobás utáni kisebb kavarodásból vezetést szerzett az Úrkút. Ezt követően volt egy nagyobb helyzete egy szép tekerés formájában a hazaiaknak, de újabb gól nem esett. A félidőig kicsit aggódtam, mert az eredményjelzőn maradt a 0–0, így meg aztán abban sem lehettem biztos, hogy korábban nem esett gól. Végül a szünetben megoldódott ez a gondom, a második félidőtől már a pontos eredményt mutatta a szerkezet.

img_0126.JPG

img_0127.JPG

Az Úrkút keretében egy ismerős nevet is találni Haman Sadjo személyében. A Diósgyőrben, Kispesten és Újpesten is megforduló válogatott kameruni játékos sajnos csak az utolsó tíz percre állt be, így nem sikerült rendes fotót készítenem róla és a játékát sem igazán figyelhettem meg, amit igazán bánok, de hangosbeszélő híján csak utólag tudtam meg, hogy beállt, és a fényviszonyok nem könnyítették meg a dolgom. A szünetben melegítés közben is csak hátulról sikerült lefotóznom a sztárt.

img_0139.JPG

Kékben Sadjo.

A hazai keretben nem találtam ismerős játékost, de ez csak azért fordulhatott elő, mert Tomi barátom a megyeegy helyett a legalsóbb osztályban vitézkedő Bakonynánát erősíti már, de nyilván neki is tevékeny része volt abban, hogy a Gyulafirátót történetének legsikeresebb korszakát éli. Csak a podcast mellett ugye nem jut idő a magasabb szintű focira...

A szünetben volt időm tűnődni azon is, hogy vajon a kerítéshez közelebbi, a mostani pályára merőleges focipálya valaha az egyetlen volt itt? A régi kispadok alapján akár - viszont a centerpálya melletti fák a méretük alapján elég régóta fogják fel a 82-es út felé tartó labdákat, ezért szerintem csak az ifi használta a merőleges grundot, ami ránézésre mintha kisebb is lenne. Persze ha van helyi olvasóm, aki tudja a pontos választ, megköszönöm, ha megírja!

A második játékrészben keveset forogtak veszélyben a kapuk, az Úrkút ímmel-ámmal támadott, a Gyulafirátót meg ugyan próbálkozott, de kevés sikerrel. Egy-egy szabadrúgás, szöglet jelentett veszélyt néha. Komolyabb feszültség sem alakult ki, sőt, inkább nyugtatgatták a játékosok az idegesebb társaikat, csak hajrában hallottam egy "de lesről indult, bazmeg" megjegyzést egy hazai szabadrúgás befújása után.

img_0141.JPG

Az imént említett szabadrúgás.

Az utolsó percekben is derekasan küzdöttek a hazaiak, azt nem lehetett mondani, hogy ziccerek sorát alakították volna ki, de az Úrkút a lefújásig nem nyugodhatott meg, az ő tizenhatosuk környékén zajlottak az utolsó másodpercek. Végül, ha nehezen is, de győzött az esélyesebb csapat, maradt a 0–1, miközben én már nagyon vártam a lefújást, ugyanis ahogyan ment le a nap, úgy lett egyre kellemetlenebb a hűs bakonyi szellő.

img_0144.JPG

Ez a siker azt jelenti, hogy az Úrkút harmadik, öt pont hátrányban az első helytől, két pont előnnyel a Balatonalmádi előtt, ugyanakkor az első öt csapat közül az Úrkút játszotta a legtöbbet, vesztett pontokat nézve csak az ötödik az együttes. A Gyulafirátót tizenharmadik, a szintén egy-egy győzelemmel álló Herendet és Csetényt előzi meg, míg a Badacsonytomaj és a Várpalota van lőtávolon belül, a tizedik Sümeg tizenkét egységgel gyűjtött többet a RAC-nál, az első tíz tehát biztosan nem lesz meg, de ismerve a megyei viszonyokat, az sem biztos, hogy lesz egyáltalán kieső, illetve az is kérdés, hány csapat vág majd neki a következő kiírásnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr5516453272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása