Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Európa nem Amerika, az európai szurkolók nem fogyasztók

2021/04/21. - írta: pörgeszurkol

Az elmúlt napok hírei a nemzetközi fociban a Szuperligáról szóltak. Azt gondolom, hogy egyértelmű az álláspontom egy ilyen, a modernfoci minden negatívumát megtestesítő borzalommal kapcsolatban, ezért csak egy Facebook-posztban írtam erről. Most viszont, hogy biztossá vált, hogy ez a kezdeményezés halva született, pár szót azért érdemes rászánni.

Először is: aki a focira csak gazdasági szemmel tud nézni, és azok a fő szempontjai, hogy mi éri meg gazdaságilag a kluboknak, az nem érti, mi az a foci. Lehet, hogy a modernfociban nagyon otthon van, de a futball gyökereit, hagyományait nem érti, vagy nem fogja fel. Nem látja, hogy a foci miért több, mint a rögbi (*amerikai focira gondoltam természetesen), a jégkorong, a kosárlabda vagy bármelyik másik sportág. Pedig kézenfekvő: amíg ezekben a sportágakban zömmel fogyasztók követik az eseményeket, és a profit ural mindent (főleg az Egyesült Államokban, de már Európában is), addig a labdarúgás nem ilyen.

esl.jpg

Persze nem vagyok vak, nem élek álomvilágban, én is látom, mivé lett az UEFA és a FIFA, azt is látom, mi lett a Bajnokok Ligájából, és azt is, hogy jövőre a foci minden hagyományát megcsúfolva Katarban, télen lesz a világbajnokság. Nem véletlenül undorodom így is a modernfocitól, nem véletlenül szoktam le a nemzetközi klubfutball követéséről, tudom, hogy itt is a profit az úr.

De!

A foci azért is a világ legszebb játéka, mert mindig van benne remény mindenkinek. Még ebben az elitliga felé tendáló BL-ben is ott vannak néha outsider közép-kelet-európai klubok, és még bármelyik topbajnokság topcsapatát megtréfálhatják a kicsik. Ezért van az, hogy bár alapvetően elfordultam az úgynevezett topfutballtól, a tabellákat azért minden héten megnézem, követem az eseményeket, és mindig örömmel látom, ha valamelyik nagy kikap.

Ezt vette volna el a Szuperliga. Az esélyegyenlőség mítoszát, a reményt, a kicsik hősies küzdelmét, a hagyományokat, mindent, amiért a foci a legnépszerűbb sportág a világon. Mit adott volna cserébe?

Jóérzésű embereknek semmit, egy szűk rétegnek még extrább profitot, a fogyasztóknak pedig fogyasztani valót.

Sajnos nem tudok elmenni amellett, hogy még Magyarországon is bőven vannak olyan emberek, akik szerint az tenne jót a labdarúgásnak, ha legnagyobb klubok csak egymással játszanának. Értitek, hiszen a kínai, amerikai meg mit tudom én, milyen fogyasztóknak ez kell, őket nem érdekli a Getafe-Real Madrid, nekik évi tíz Real-Barca kell (és ugyanez további angol, spanyol és mondanám, hogy német példákkal helyettesíthetők, de utóbbi nem igaz, óriási tisztelet érdemel a német klubok és a német foci hozzáállása az ügyhöz). S az ilyen szélsőségesen piacpárti, csak közgazdászi fejjel gondolkodók szerint az elitkluboknak is ez a jó, hiszen több profitot termel nekik, ha egymással játszanak, minek játszanának akkor mással?

Szerencsére a foci legfontosabb szereplői nem a klubvezetők, nem a klubok körül ólálkodó közgazdászok, nem a tévétársaságok és nem a pénzéhes marketingesek.

A foci legfontosabb szereplői a játékosok és a szurkolók.

Kiderült, hogy pont ez a két szereplő nem akarja a Szuperligát. A szurkolókat a hagyományos labdarúgás érdekli, a játékosok pedig Bajnokok Ligáját, világbajnokságot és nemzeti bajnokságokat akarnak nyerni, a többi trófea sehol sincs ezekhez képest. Főleg nem egy frissen alakuló, egy pénzintézet által támogatott, ki tudja, milyen keretek között folyó Szuperliga.

Összességében az igazi futballt szeretők, a szurkolók, a fanatikusok számára egy nagyon szép időszak ez. Egyelőre még csak a pénzemberek papírjain ér többet száz kínai néző/fogyasztó egy helyi szurkolónál. Amíg ez így marad, addig a foci nem tud meghalni.

Nincsenek illúzióim, egyrészt nagyon, de nagyon messze van a mostani labdarúgás az ideálistól, különösen a nemzetközi kupák nem hasonlítanak már arra, ami a futball eredeti szellemisége által létrejött. De az írmagja még mindig megvan ennek a szellemiségnek, és úgy tűnik, ha azt akarják eltiporni, akkor még létezik az összefogás jóérzésű futballszerető emberekben.

Nagy pillanat ez, élvezzük ki!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr9416508128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2021.04.22. 19:25:51

Engem ez sokkal jobban zavar:

Az egyik "magyar" csapat: BOGDÁN – LOVRENCSICS GERGŐ, MIHA BLAZIC, SAMY MMAEE, ELDAR CIVIC – SIGÉR DÁVID, AISSA LAIDOUNI – OLEKSANDR ZUBKOV, TOKMAC NGUEN, MYRTO UZUNI – FRANCK BOLI.

És a másik "magyar" csapat: BANAI – KIRE RISTEVSKI, LIRIM KASTRATI, JORGOSZ KUTRUMPISZ – BRANKO PAULJEVIC, NIKOLA MITROVIC, YOHAN CROIZET, VINCENT ONOVO, NEMANJA ANTONOV – GIORGI BERIDZE, JUNIOR TALLO

Ez volt a Fradi-Újpest 2021-ben. Ehhez képest ez a szuperligás baromkodás már csak porhintés.

Nancsibacsi 2021.04.23. 06:50:26

A szuperliga a BL egyenes következménye, és azért csinálták meg a szakadár csapatok, mert az UEFA nem csinálta meg már legalább 15 éve. A BL 29 éves, látszik hogy fejlődést hoz, viszont az is látszik hogy szakadékot hoz létre a BL/EL résztvevő és abból kimaradó csapatok között. Te azt írod a fociban mindenkinek megvan az esélye - én azt mondom ez a nemzeti bajnokság másodosztályával bezárólag igaz. Az első osztályban már minden országban csak egy szűk körnek van esélye a győzelemre - van ahol a bajnokság a kiesés elkerüléséről szól egy kivételével minden csapatnak. Nézzük csak:
Németország: Bayern München. Más nem nyert az utóbbi 8 évben, most lesz a 9.
Anglila: Na itt legaláb top 6 csapat van - a bajnokság 1/3-a. De a 2/3 töltelék itt is.
Hollandia: Ajax. Transfermarkt értékben a 4. legértékesebb klub 9x olcsóbb. A másodosztályban az első és az utolsó között kb 2x az eltérés! Nálunk ez az eltérés "csak" 5x a Fradi és a 4. között.

És itt a gond, ami miatt európai szintű bajnokságokat létre KELL hozni, különben a nemzeti bajnokságok első osztálya nézhetetlen lesz - vagyis már most az. 12 évesek ne álljanak be óvodások közé focizni, mivel ezzel ölik meg a foci szellemét. Kell Európai liga 1-2-3, a nemzeti bajnokságból lehessen feljutni a 3-ba, onnan a 2--be, onnan az 1-be, és nyilván kiesni is ki lehessen mindenhonnan - a 3-ból a nemzeti bajnokságba. Az se baj ha egy adott országból adott évben 1 jut fel és 2 esik ki - akkor ott a nemzeti első osztályban egyel több kieső lesz és kész. Szóval ami a legfontosabb: a nemzeti bajnokságot kinőtt csapatok NE játsszanak nemzeti szinten. Nem oda valók.

Vajon melyik meccs volna az érdekesebb, minden hétvégén: Fradi-Kisvádra, vagy Fradi-Szpartak Praha? Na ugye.

Nancsibacsi 2021.04.23. 06:52:30

Kimaradt: A Szuperliga ahogy létrehozták rosszabb volt a jelenleginé is. Miért?
1. Volt 15 csapat, aki nem eshet ki.
2. A maradék 5 hely gyakorlatilag fizetős lett volna (nem mondták meg hogy azt hogyan töltik fel).
3. A nemzeti bajnokságokban is játszottak volna a csapatok
És innen kezdve igazad van - ez így NAGYON ROSSZ. De ami most van, az is rossz - majdnem ugyanannyira.

pörgeszurkol 2021.04.23. 09:35:40

@Nancsibacsi: Azzal egyetértek, hogy ami most van, az is rossz.

Nagyjából az is igaz, hogy az első osztályokban alig van esélye másnak egy szűk körön kívül, de a Leicester csak odaért (ráadásul nem is az a csapat áll az első hat helyen, aki ment volna a Szuperligába), az olaszoknál is van rotáció, a spanyoloknál legalább hárman küzdenek a bajnoki címért, de ez nem újkeletű, egyedül a németeknél durva a helyzet. Pont ott, ahol a legjobb a klubok gazdasági modellje, és akik a leginkább elutasították a Szuperligát. Szóval érdekes ez. Kell változás, de nem úgy, ahogy most akarták.

Nancsibacsi 2021.04.23. 11:57:58

@pörgeszurkol: A PL Európa legkiegyenlítettebb bajnoksága, a Leicester a 7. legértékesebb csapat, 475M eur értékkel, ami durván fele a Manchester City-ének. Akár holland, francia, olasz, német, spanyol, szlovák, magyar - akármelyik bajnokságot nézed ettől sokkal nagyobb a szakadék az 1. és a 7. között. Ehhez képest mondjuk az utolsó 100 évben hányszor is nyert? Várjál, gondolkodom, ööööö egyszer? De várjál - ezüstérmes is volt - az is valami -, 1929-ben. Na ne mondjuk már hogy ez a csapat komolynak számít.
És ettől minden nemzeti bajnokságban sokkal-sokkal rosszabb a helyzet, de náluk is pl. a Leeds vagy a Fullham az nem tényező, és soha a büdös életben nem is lesz tényező, mert EL/BL-be nem jut ki - a nagy lóvé meg onnan jönne. Juventus most nem lesz bajnok, tényleg, van rotálás - az utóbbi 10 évből 9x ő volt a bajnok.
Egy bajnokság nem attól lesz jó, hogy a résztvevő 20 csapatból nem 1, hanem 3, esetleg 7 komolyan vehető van, és hogy 10 évente más a bajnok. Ahogy nézed az alsóbb osztályokat egyre inkább igaz lesz az amiről írtál, hogy mindenkinek van esélye. Az ilyen meccseket jó nézni - mert bármi lehet. Egy Juventus meccset a Juve szurkolóin kívül SENKI se élvez, mivel kb előre meg van írva az ítélet - ha mégsincs, az az a kivétel, ami sajnos erősíti a szabályt.

A nézhető meccsek volna a cél, amit a BL által a bajnokságokba beletolt plusz lóvé egyszerűen megöl. Nyilván egy anglia nagyobb piac lesz mindig míg Magyarország - de ha pl. a Fradi bekerülne az EL3-ba, akkor ott szerezhetne külföldi rajongókat is, mert lenne aki az EL3-as meccseket pártatlan nézőként nézné. Ezért maga a Fradi brand erősödhetne, eredményt érhetne el, és a 30 milliós klubból - ami így is mesterséges, mert reálisan a magyar piacon 10 is túlzás volna - feljebb tudna lépni, mint magyar székhelyú, nemzetközi ligában játszó klub. Jelenleg erre annyi esélye van, mint mókusnak az erdőtűzben.

pörgeszurkol 2021.04.23. 16:31:48

@Nancsibacsi: A Leicestert pont ezért hoztam fel, van esélye másoknak is nyerni, ha ritkán is, de megtörténik, te ezt vitattad az első kommentedben. Amúgy egyetértek veled nagyrészt, szerintem is baromira unalmas, hogy kb csak ugyanazoknak van esélye nyerni, most is minimális az outsiderek esélye, csak annyit állítottam a posztban, hogy a Szuperliga még ezt is elvenné.
süti beállítások módosítása