Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

Könnyed tihanyi siker egy hamisíthatatlan megyei meccsen

2022/05/12. - írta: pörgeszurkol

Ez a cím elég sok meccsre ülne a Veszprém megyei első osztály idei szezonjában, igaz, a Tihany csak az ezüstérmet szerzi meg a bajnokságban az Úrkút mögött. Devecserben sem volt nehéz dolga a csapatnak, a mérkőzést ráadásul kapuscserék is színesítették.

A múlt hétvégén megint két meccsen jártam, és szokás szerint előbb inkább a Kerületről írtam először, bár abban ugye nem volt sok köszönet. Előtte szombaton egy tartalmas biciklitúrát (Ajka-Szőc-Sáska-Tapolca-Nyirád-Devecser) toltam le egyedül, amiben volt Ikarus-találkozó, falusi pálya nézegetése, és a végén a egy megyei meccs. Megyei, de nem falusi: Devecserben látogattam ki egy Veszprém megyei elsőosztályú találkozóra, a vendég az ezüstérmet éppen ezen a meccsen matematikailag is bebiztosító Tihany volt.

152_2923.JPG

A devecseri pálya legnagyobb érdekessége egy tragikus tény: a 2010-es vörösiszap-katasztrófa a régi sporttelepet elmosta, a magyarfutball.hu-n van is fent egy kép, ahogy az egész grundot a vörösiszap fedi be. Azóta újjáépítették, egy kisebb lelátó kapott helyet a pálya déli hosszanti oldalán, a klubház pedig nyugatra került az eredményjelzővel együtt. Bár a környékről jól látszik a Somló-hegy, a pálya tájolása miatt onnan sajnos nem, be kell érni dombok és az időnként elszáguldó vonat látványával - ha esetleg a játék nem lenne elég izgalmas!

Némileg meglepett, hogy kellett fizetni belépőt, de az ilyen kis klubokat örömmel támogatom, 500 forint meg aztán főleg nem pénz ezért a szórakozásért. Még büfé is üzemelt a helyen egy Renault Kangoo formájában, de erre annyira nem számítottam, hogy vittem magammal két Pilzást - az elég is volt a meccsre. Mint később kiderült, a Kangoo a helyi resti kitelepült változata, viszont sajnos a 19:40-es budapesti vonat érkezése előtt már zárva tartott az egység, így a hazaútra nem maradt frissítőm.

152_2905.JPG

A meccsen egyértelműen a vendég, címvédő Tihany volt az esélyesebb - igaz, jó eséllyel nem kerül sor címvédésre, és ismét az az Úrkút lesz a bajnok, ami talán a rekordot is tartja Veszprém megyében a megnyert bajnoki cím utáni fel nem jutásban - bár nagy meglepetésemre idén kért és kapott is licenc-t az NB III-ra a csapat, kínácsi vagyok, tényleg vállalja-e az osztályozót. A Devecser a mezőny hátsó feléhez tartozik, de a kieséstől azért nem kell félnie: a meccs előtt a 11. helyen álltak a hazaiak, jócskán lemaradva a tizedik helytől, de lőtávolban csak két csapat van mögöttük, az utolsó három nagyon le van maradva. Szóval egy békés alsó-középmezőny a Devecser mostani helye.

152_2909.JPG

A hazai klub 2007 óta a megyei első osztályban szerepel, országos ligában soha nem indult, története nagy részét ezen a szinten töltötte, de a 90-es években mélyebben is járt. Érdekesség, hogy hivatalosan csak 1964 és 1972 között hívták Spartacus-nak a klubot, ennek ellenére többen is "Hajrá, Szpari!" kiabálással buzdították a Devecsert.

152_2911.JPG

Nagyjából 70-80 néző jött össze a meccsre, talán megvolt 100 is, mindenesetre volt egy 5-8 főből álló keménymag, aki buzdította rendesen a csapatot, néha pedig csodálatosan anyázott - a játékvezető szidása abbamaradt, amikor a Tihany már eldöntötte a meccset. Érdekes volt hallani egy sérült tihanyi játékostól (a társasága előtt ültem a lelátón - igen, ültem, 66 kilométer tekerés után nem tudtam volna állni), hogy Tihanyban mennyire hiányzik egy ilyen "szurkolótábor" - nem úgy az egyik hazai játékosnak, aki már a második percben "fogd már be a pofádat!" felszólítással válaszolt egy hazai oldalról érkező bekiabálásra. Másik kedvencem volt még egy srác, aki időnként az Ösküt biztatta poénból, miután valaki egyszer rákérdezett, kiderült, hogy ott játszik egy haverja - a megye a másik vége, bár a 8-as út mellett fekszik mindkét település.

Amúgy viszonylag nyugodt közegben zajlott a meccs, bár néhány ide-oda kiabálás előfordult vitatott helyzeteknél. Volt olyan tihanyi néző, aki szerint a szél is jobban fújta volna a meccset, mint Kubicsek sporttárs - akinek a neve ismerősen csengett, nem véletlenül: ő volt az, aki pár hete az NB III-ban Veszprém javára elnézett egy teljesen tiszta gólt, amikor a hálótartóvasról jött ki a labda. Hát, lehet, hogy nem a legjobb hivatást választotta.

152_2914.JPG

A Tihany már a tizedik percben vezetést szerzett egy kiugratás után, és az első 20 perc után úgy tűnt, rajtuk múlik, mennyi gólt lőnek. Ehhez képest visszaesett a vendégek játéka, néha a Devecser is eljutott a kapuig. A félidő végén viszont a Tihany lőtt gólt.

152_2919.JPG

A második játékrészben ismét egy kiugratás után volt eredményes a Tihany már az 51. percben, végleg lezárva ezzel a meccset. Viszont nem volt annyira elsöprő a vendégek játéka, a láthatóan gyengébb, de lelkes Devecser előbb lesgólig, aztán a 71. percben egy szabályos találatig is eljutott. A végén a 80. és a 81. percben is betalált a Tihany - az előbbi gól büntetőből született -, így a vége nagyon sima, 1-5 lett, de volt ennyi különbség a két klub között még akkor is, ha a Tihany láthatóan nem adott ki magából mindent.

152_2922.JPG

A következő vonaton már ott voltam.

Az utolsó húsz percre több látványosság is akadt, amitől tényleg hamisíthatatlan megyei hangulat lett rajtam úrrá: a vendégek 47 éves edzője becserélte magát, a kapus pedig kijött a mezőnybe, a cserekapus egy védő helyett állt be. Imádom. Ha ez nem lett volna elég, az utolsó percekre a Tihany is kapust cserélt: a második számú hálóőr szintén 1975-ös születésű, de még nem töltötte be a 47-et, így a korelnök a devecseri edző maradt a pályán.

152_2927.JPG

A hazaiak edzője már a pályán.

152_2935.JPG

A Tihany veterán kapusa.

Biciklizés közben néha megfordult a fejemben, hogy elég tartalmas nap volt ez, bőven elfáradtam a tekerésben, jó sok Ikarust is fotóztam, és még a zalahalápi focipályát is megnéztem - minek nekem ez a meccs, két órával később érek haza, csak 10-re ér fel a vonat. Végülis nagyon jó döntést hoztam, kifejezetten szórakoztató meccset láttam, tetszett a hangulat és az egész miliő, kiválóan alkalmas volt a lelátón üldögélés és sörözés pihenni. És meg kell hagyni, az Ajka/Devecser - Budapest viszonylatban a vonat is korrekt szolgáltatást nyújt, szóval már-már tökéletesen telt a szombatom.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr6317829517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása