Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

A hagyományokhoz méltó klubot Vácra!

2022/07/02. - írta: pörgeszurkol

A héten ismét a megszűnés szélére került a váci labdarúgás, bár az biztos, hogy lesz egy NB III-as klub a városban, a megyei első osztályban pedig elindul az egykori bajnokcsapat maradványa. Az elmúlt bő húsz év a szenvedésről szólt a váci labdarúgásban, ennek egy szeletébe belekóstoltam 2016-ban. Felújított meccsbeszámoló következik!

Az gondolom sokaknak megvan, hogy a cím egy váci drapi parafrázisa: mára viszont a „klub hagyományaihoz méltó stadiont Vácra” kiírásból lassan a klub is eltűnik. Foglalkoztam a témával a héten a Facebook-oldalon, végül a hivatalos a következő lett: az eddig Vác FC Vác VLSE néven a megyei első osztályban indul, az NB III-ba frissen feljutó Nógrád megyei falu, Bánk viszont a váci pályán játssza majd a hazai meccseit, a nevébe Vácot is felvéve. Remélem nem jön be a tippem, miszerint a politika is beavászkodott a kérdésbe: az ellenzéki vezetésű város klubját kicsinálják, és egy másik megyéből hoznak egy akadémiát, amit felpumpálnak. Szegeden valami hasonló összejött, itt viszont más a helyzet, hiszen eleve fideszes vezetésű volt a most bedőlt klub, ami persze nyilván nem ápolt jó viszonyt az önkormányzattal, ami jó ellenzéki szokás szerint hagyta is bedőlni az együttest. Egyik fél jobb, mint a másik.

Bármi is a cél, a szurkolók számára biztosan rosszul alakult a helyzet, az elmúlt 22 évben harmadjára került a megszűnés szélére a váci labdarúgás. Amikor 2016-ban meccsen jártam ott, akkor ennyire nem volt nagy a baj, viszont éppen az MLSZ csuklóztatta a klubot, aminek ki is kellett költöznie a stadionjából, ahová csak az előző idényben térhetett vissza. Innentől az előző munkahelyemen 2017-ben megírt poszt jön apró változásokkal.

vac1.jpg

A 2016-os Eb előtt utoljára egy Vác–Szigetszentmiklós meccsen voltam kint, amin eldőlt, hogy a kettő közül melyik csapat marad az NB II-ben, emellett pedig a Vác stadionjának búcsúztatója is volt a meccs. Ez egy olyan búcsú volt, amit senki nem akart, de az MLSZ rugalmatlanságának hála abban a stadionban, ahol a 90-es években még nemzetközi kupameccseket is játszottak, 2016 őszétől másodosztályú bajnokit sem lehet rendezni. Az ok a 600 fős fedett lelátó hiánya, miközben Kisvárdán vagy éppen Siófokon ez nem okoz gondot (mókás, hogy az utóbbi megállapítás öt évvel később is áll – a szerk.).

A stadion közvetlen közelében nincs kocsma, így a 2-es út másik oldalán található boltban vettünk pár sört, amivel alapoztunk a meccsre. Bent a szokásos 400 forint körüli áron mérték a csapolt sört, az is jól jött, nagyon nagy meleg volt május végén (kár, hogy nem emlékszem, milyen sört mértek ott – a szerk.).

Túl sok beszólás nem maradt meg bennem, ez nem véletlen, nem olyan hangulatban zajlott a meccs. Viszonylag hamar vezetést szerzett a Vác, és már az első félidőben eldöntötték a meccset a hazaiak, ami azt jelentette, hogy marad a csapat az NB II-ben. Ennek és az Eb-láznak hála mindenki jókedvű volt a lelátókon, a bíróval nem volt miért kötekedni, vendégek pedig nem voltak - az ultrák ráadásul frankón végigénekelték a mérkőzést.

Az első félidőt a napos oldalról néztük, a másodikat már árnyékból, annyira meleg volt ugyanis a tűző napon, hogy a sör sem segített. A túloldalon az egyik szektorban magányosan üldögélt Puhl Sándor, nem tűnt szomjasnak (Isten nyugosztalja azóta!). Õ lehetett az ellenőr, mindenesetre próbált inkognitóban maradni, nehéz is volt felismerni abban a szettben, amiben olyan volt, mintha a 90-es évekből, a Vác aranykorszakából lépett volna elő.

A szünetben előkerült John P. Marshall, a Vác tulajdonosa is, aki megígérte, hogy lesz stadionrekonstrukció. Ezután a Vác egyik korosztályos csapatát köszöntötték (más ok azóta sem volt ünnepelni - a szerk.).

A meccs vége 4–0 lett, 650 néző előtt bennmaradt a Vác az NB II-ben.

vac2.jpg

A poszt végén még megjegyeztem akkor, hogy a következő szezontól Dunaújvárosban játszotta hazai meccseit a Vác. Jártak Óbudán és Balassagyarmaton is albérletben, végül csak sikerült visszaköltözni Vácra, hogy aztán egy éppencsak kivívott bennmaradás után anyagi okok miatt mégis egy osztállyal lejjebb folytassa a klub.

Hát nem tudom, kit ver még ennyire az élet a magyar klubfociban (talán Csepelen és Sopronban tudnának még mesélni), mindenesetre én nagyon sajnálom a Vácot, bízok benne, hogy hosszabb távon nem tudja átvenni a Bánk a Vác helyét, és az NB III-ban a város igazi klubja szerepel majd, esetleg az NB II-ért harcolva.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr5217873447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása