Szurkol is, meg grundol is, azaz groundhopperkedik

A ferencvárosi Kinizsi meccsén jártam

2023/10/06. - írta: pörgeszurkol

Bármilyen hihetetlen, de nem, nem a Fradin gúnyolódok úgy, ahogy a zöldek szoktak az Újpesten azzal, hogy Dózsának nevezik. Szóval nem, nem egy Fradi-meccsről van szó, tényleg a Kinizsi egyik bajnokijára mentem ki szerdán.

Nem tartozik éppen a legismertebb hazai klubok közé a KVTE-Fervas. A csapat nevében a KVTE a Kinizsi Vasutas TE rövidítése, a Fervas pedig az egykori Ferencvárosi Vasutasra utal - érdekes, de bevallottan a "Ferencvárost" helyettesíti a névben a Kinizsi. Bár a magyarfutball.hu szerint piros-fehér a klub színe (mint a Kinizsinek és a Ferencvárosi Vasutasnak is volt), a szerdai találkozón mégis zöld-fehérben lépett pályára a Fervas az MLTC II ellen a Törekvés-pályán.

20231004_210946.jpg

A Ferencvárosi Vasutas egy 1919-ben alapított, piros-fehér színű klub volt, mely a hatvanas évek végéig megszakítás nélkül, onnan kisebb-nagyobb kihagyásokkal 2002-ig létezett, majd 2018-ban még egyszer elindult a BLSZ IV-ben. Maga a klub létezik még, de labdarúgó-szakosztálya nincs, annak szerepét a KVTE tölti be. Az együttes két szezont töltött el a negyvenes évek végén az akkori NB III-ban, egyébként csak a BLSZ-ben szerepelt, igaz, volt, amikor a BLSZ I. a másodosztályt jelentette. A Fervas eredeti otthona a Gyáli úton volt, az ottani pálya beszántása után a Goldball-pályára költözött a klub a labdarúgó-szakosztály 2002-es megszűnéséig.

Az MLTC-t most nem mutatnám be részletesen, hiszen csak a fakó lépett pályára, az elsőszámú csapat meccsén még tavasszal jártam Mátyásföldön. Ja igen, ez a szerdai derbi egyébként a BLSZ III-ban került megrendezésre.

Még pár szó a helyszínről: a Törekvés-pálya mai neve Kocsis Sándor Sportközpont, és elsősorban az FTC női focicsapatának ad otthon. A pálya Kőbányán, a Bihar úton található. A Törekvés SE focicsapata 2001-ben megszűnt (pedig korábbi NB I-es csapatról van szó), félig-meddig utódja a KISE, illetve egyéb szakosztályok szintjén létezik még a klub, a focipálya mellett például a súlyemelők csarnokát láthatjuk. Sajnos a meccset nem a régi füves pályán rendezték, hanem mellette egy műfüves grundon, de egyébként is csak nyomokban emlékeztet a régi Törekvés-pályára a mai sporttelep a felújítás óta - igaz, ebből a sötétben még kevesebbet láttunk. A meccs ugyanis szerdán este nyolckor, már bőven napnyugta után kezdődött.

20231004_195828.jpg

A groundhopper társaságunkban merült fel egyébként a meccs ötlete, elsőre nem lelkesedtem érte túlságosan, ám jobban belegondolva nem volt ez hülyeség: mégiscsak történelmileg érdekes pálya, soha nem jártam még ott korábban, és a BLSZ III-ért nem fogok kimenni hétvégén, amikor van választék meccsekből - FTC nőire meg aztán főleg nem mennék, tehát adta magát, hogy most avassam fel ezt a grundot.

Hát, nem volt életem meccse - kettőnkön kívül más külsős néző nem volt, csak egy-két WAG és éppen sérült/eltiltott játékos. Így aztán hangulatról nem lehet beszélni, bár az edzők és néha a játékosok beszólásai, megjegyzései időnként elég szórakoztatóra sikerültek.

Az első félidőben nagyjából kiegyenlített játékot láttunk, valamivel többet támadott a KVTE, aminek a gyümölcse egy szabadrúgásból szerzett, eléggé potyaszagú (a kapus feje felett ment be a labda) gól volt. Néha egy-egy cselt lehetett még élvezni.

Szerencsére eleve három perccel korábban kezdődött a meccs, majd a szünet sem volt hosszabb 7-8 percnél, ezzel a potenciális hazaérkezésem fél 11 helyett már negyed 11 elé került, ami így a jó kis 12-13 fokban nem volt mindegy.

Mivel egy nagyobb sporttelepről van szó zuhanyzónak használt konténerekkel, így az sem lepett meg, hogy van büfé, persze már zárva volt, de nem is hiányzott annyira. A szünetben azért csekkoltuk, 850 forint a dobozos Pilsner, míg a "Fradi-pezsgő" kétezer forint - igazán kiváló lehet.

20231004_205948.jpg

Egyelőre folytatom az emberkísérletem. Ez azért ihatóbb, mint egy Dreher vagy Heineken alkoholmentes, de persze nincs élvezeti értéke.

A második játékrész egyoldalúbb játékot hozott, az MLTC II mintha nem is igazán lett volna pályán. A Kinizsi szerzett gólt ívelésből, büntetőből, jó beadásból is, a vége 5–0 lett. Ezzel az újonc KVTE a 10. helyen áll a BLSZ III. második csoportjában öt forduló után hat ponttal, míg az MLTC II a 13., mindössze egyetlen pontot gyűjtve. Ez amúgy az első fordulóból elhalasztott meccs volt, hétvégén az MLTC II 10-4-re kapott ki a Tabahontól, de az Inter 04 is tízet vert szombaton, az Újpesti Haladás meg tizenkettőt. Jó kis amatőr foci!

Egyszer érdemes ezt a pályát megnézni, mégiscsak egy egykori NB I-es klub otthona volt, világosban valószínűleg többet fotóztam volna és jobban élveztem volna a környezetet, de azért nem bántam meg a látogatást. Azt nem mondom, hogy hamar visszatérek ide, de persze ki tudja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://porgegrundol.blog.hu/api/trackback/id/tr5318228455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása